Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A może któraś z tych?
Jak szaleć, to szaleć. Przy okazji jednak posłuchałbym Arka i raczej nie szedłbym w maleństwa poniżej 30 mm średnicy obiektywu. Zwłaszcza, jeżeli ma to być sprzęt "do końca życia".
Co inni Koledzy myślą o takim zestawie?
Swarowski CL Companion 8x30 - 5 590 zł
Leica Ultravid HD Plus 8x32 - 7 890 zł
Vortex Razor UHD 8x32 - 6 990 zł
Zeiss SFL 8x30 - 6 000 zł
Swarowski Habicht 8x30 W - 4 800 zł.
Ceny z dzisiaj, 25.IX.2026, ze sklepu BF.
Ps: mi się chyba najbardziej z nich podoba Zeiss SFL 8x30.
Lornetki-alfa-porównanie_2026-09-25.png Porównanie lornetek 8x30(32) klasy alfa.
Plik ściągnięto 124 raz(y) 174,26 KB
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Wczoraj 20:58, w całości zmieniany 2 razy
Znajomy ma Nikon Monarch M7 10x30 - ten rozmiar i waga też mi odpowiada w przeciwieństwie do Conquest HDX i Trinovid HD. Preferuję jednak powiększenie ośmiokrotne.
Z tych dwóch 8x25 na papierze lepsze parametry ma Zeiss, jest też tańszy.
Wolę lornetki marek które znam: Nikon, Zeiss, Swarovski, Leica. Dodatkowo: chciałbym metalowy korpus i wykonanie adekwatne do absurdalnie (dla mnie) wysokiej ceny.
Edytka. Dla mnie szaleństwem jest wydanie 3500 zł za lornetkę. To jest absolutny sufit. Użytkuję model który teraz kosztuje nowy około 450 zł. Dałem za lekko śmigają używkę półtorej stówki.
Z tych dwóch 8x25 na papierze lepsze parametry ma Zeiss, jest też tańszy.
Zeiss VP 8x25 jest super, ale ma taką cechę (ani wadę, ani zaletę), że obraz wpada lekko w zielony. Tak samo jak w "dorosłym" SF. To trzeba ocenić własnoocznie, bo tu nie ma obiektywnych racji. Ja lubię taki efekt podczas obserwacji lasów, zarośli, a już niekoniecznie błękitnego morza, nieba, zimowych krajobrazów.
Dla mnie szaleństwem jest wydanie 3500 zł za lornetkę. To jest absolutny sufit.
To zmienia postać rzeczy. W sumie ja myślę podobnie, ale podałem te propozycje, bo słowo "premium" zinterpretowałem jako synonim "alfa", jednak przy takim ograniczeniu to chyba rzeczywiście znowu ( ) wypada przyznać rację Arkowi i pomyśleć o Nikonie HG. Natomiast podtrzymuję moje stanowisko o niewchodzeniu w sprzęt mniejszy niż 30 mm, chociaż może po jutrzejszym spotkaniu nad Jeziorskiem zmienię zdanie? Jeżeli będą tam jakieś tego typu maleństwa, of course?
Wysłany: Wczoraj 23:06
Viniciuss napisał..."Znajomy ma Nikon Monarch M7 10x30 - ten rozmiar i waga też mi odpowiada w przeciwieństwie do Conquest HDX i Trinovid HD. Preferuję jednak powiększenie ośmiokrotne."
Jest przecież Nikon M7 8x30, więc polecam. Lornetka bdb optycznie. Co do Nikona HG 8x30 to nie jest wart obecnej ceny, zwłaszcza w porównaniu do M7. Chyba, że trafisz na MHG w cenie poniżej 3000 to można się zastanowić nad zakupem. Dla mnie to lornetka warta najwyżej 2500, nie więcej. Jej przewagą vs M7, jest w zasadzie tylko troszkę większy kontrast i obudowa z magnezu, reszta jest porównywalna.
Co do Hawka Frontiera EDX 8x25 to, podobno, jest świetna lornetka, z dużym polem 8* i obudową magnezową. Lepsza ponoć od Zeissa Terry ED 8x25. Warto sprawdzić, jeżeli bardziej Ci pasuje 8x25.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12