Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tania, kompaktowa lornetka do podziwiania natury
Autor Wiadomość
Viniciuss 
Uczestnik

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2026   

Zamierzam nabyć na odległość zatem zawsze jest możliwość zwrotu. Poza tym winić będę co najwyżej siebie. To w końcu ja sam ze sobą ustaliłem, że musi być metalowa i wyprodukowana w Japonii, ewentualnie w Europie. Gdyby nie te fanaberie to pewnie kupiłbym to co ma kolega tylko z powiększeniem x8. Aktualnie do wyrwania za 1449 zł. I pewnie byłbym najzwyczajniej w świecie zadowolony.

Byłem gotowy wydać z ciężkim sercem 3700 zł bo tyle kosztuje Zeiss Conquest HDX 8x32 który sobie na początku upatrzyłem. Tak jak pisałem wcześniej uznałem, że zamiana 8x25 na 8x32 ma największy sens. Nie poszedłem do sklepu tylko pomacać, byłem zdecydowany. Jednak te 620g na szyi - no nie. Jestem przyzwyczajony do 260g. Poza tym subiektywnie uważam, że lornetka musi być nie tylko lekka ale i kompaktowa aby zabierać ją na każdą wycieczkę czy wyjazd. Także 8x30 to taki swoisty kompromis. Zeiss Victory Pocket 8x25 - kusi, ale zamiana jednej 8x25 na inną ma chyba mniejszy sens co Forumowicze potwierdzają.

Reklama

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Victory Pocket 8x25 to taki krok pośredni między najbardziej kompaktowymi lornetkami o tych parametrach, a dobrymi 8x30.
Jakość optyczna konkurująca z najlepszymi przy dużym jak na te parametry polu widzenia. Masa na poziomie typowych maluchów, ale ze względu na wystający zawias trudniej zmieścić w kieszeni. Ergonomia lepsza od większości 8x25, ale do najlepszych 8x30 moim zdaniem trochę brakuje (bez modyfikacji pod siebie). Do tego w większej klasie dużo łatwiej o większe pole widzenia.

Z ciekawych maluchów do rozważenia jest też Voigtlander Vienna 8x25 APO. Firma znana na rynku optyki bardzo dobrze (mimo, że lornetek nie robili), pole większe od Zeissa i cena dużo niższa. Waży 50 g więcej, ale jednocześnie ponad 100 g mniej od lekkich 8x30. Niestety nie kojarzę nikogo, kto miał ją w rękach, więc jakość optyczna jest trochę niewiadomą. Po Voigtlanderze "APO" spodziewam się sporo, ale nie wiem na jak dużo kompromisów poszli, żeby osiągnąć taką cenę.

Arek 
Redaktor

Jest jeszcze to: https://www.optyczne.pl/1...-WIDE_8x25.html

Viniciuss 
Uczestnik

Czy po zakupie lornetki marki Nikon można zweryfikować datę lub chociaż rok produkcji? Potwierdza się to co pisał Arek, model Monarch HG 8x30 został poprawiony.

Czy lornetki są na promocji/wyprzedaży w Black Friday? Zastanawiam się czy brać za 2690 zł czy czekać na niższą cenę.

_Tomek_ 
Optyczny

Są obniżki cen wybranych modeli, ale nie ma żadnej gwarancji, że akurat MHG 8x30.
Pamiętam jak kilka lat temu można było kupić sporo taniej MHG 8x42.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Dokładniej to w zeszłym roku Monarch HG 8x42 był za 2350 zł i to była rewelacyjna cena za ten model. W tym samym czasie wariant 8x30 kosztował ponad 3000.

Viniciuss 
Uczestnik

Rozumiem, zatem loteria. Czy możesz polecić sklep Beafoto?

Arek 
Redaktor

ryszardo napisał/a:
w zeszłym roku Monarch HG 8x42 był za 2350 zł i to była rewelacyjna cena za ten model

Oj tak. W ogóle w klasie 42 mm taką trójcą mocno atakującą alfy, a jednocześnie wciąż kosztującą rozsądnie, są Monarch HG, Conquest HDX i Razor HD. Szkoda, że po przejściu do 30-32 mm zostaje z tej trójki tylko HG, bo Zeiss jest ciężki a Razora nie ma wcale.

Zastanawiam się jak rynek małych 32 mm (tak do około 550 gramów) zmienią te nowości:
https://www.optyczne.pl/p...=2917&add3=3230

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Viniciuss napisał/a:
Rozumiem, zatem loteria. Czy możesz polecić sklep Beafoto?

Beafoto to mój ulubiony sklep do kupowania lornetek. Zawsze miło i dbają o to, żeby klient był zadowolony. To właśnie u nich robiłem to porównanie 8x30.

Viniciuss 
Uczestnik

Zapytam wprost: bazując na Waszym doświadczeniu zamówić dziś w Beafoto omawianego Nikona za 2690 zł (-20 zł za zapisanie się na newsletter) czy wstrzymać się do Black Friday lub wyprzedaży świątecznej, czyszczenia magazynów przed nowym rokiem fiskalnym? Jestem zdecydowany na ten konkretny model.

Ostatnio zmieniony przez Viniciuss Pon 28 Wrz, 2026, w całości zmieniany 2 razy  

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

To zależy od Twoich priorytetów.

Czy będzie Ci brakowało tej lornetki przez najbliższe 2 miesiące?
Jak dużą różnicę robi Ci te ewentualne kilkaset złotych?
Czy 2 miesiące czekania są dla Ciebie warte tych pieniędzy?

Ja gdybym miał używać tej lornetki w międzyczasie (dobry okres, bo przeloty ptaków), to bym kupił teraz, bo możliwość cieszenia się obserwacjami jest dla mnie ważniejsza niż pieniądze (co gorsza niepewne pieniądze, bo promocje są nieprzewidywalne). Sam musisz odpowiedzieć na pytanie co jest dla Ciebie ważniejsze.

Zakup pod koniec listopada też może być o tyle nieoptymalny, że to dużo gorszy okres do obserwacji przyrody.

Viniciuss 
Uczestnik

Problem ze mną jest taki że lubię optymalizować zakupy rzeczy które nie są mi niezbędne do utrzymania się przy życiu. 😉

Zgodzę się natomiast z Tobą, że październik jest bardzo fajnym miesiącem i o wiele miłej będzie mi kukać przez Nikona niż Olympusa.

Arek 
Redaktor

Viniciuss, to żeby zamieszać Ci w głownie, wrzucę jeszcze takie porównanie:
https://www.optyczne.pl/p...=2225&add2=1927

Model M7+ 8x30 to coś pośredniego pomiędzy M7 a HG. W uproszczeniu to optyka HG w obudowie M7. Ale 500 złotych taniej niż HG. Ja bym dołożył do HG, ale Ty możesz mieć inne zdanie.

Viniciuss 
Uczestnik

Arku, przede wszystkim dziękuję, że poświęcasz mi czas. Przed chwilą ogarnąłem, że to Ty jesteś w roli eksperta na filmach Beafoto na YouTube które od kilku dni namiętnie oglądam - wypadłeś świetnie. Tym bardziej jest mi miło.

Dosłownie kwadrans temu zamówiłem. Ryszard namówił mnie do nie ociągania się z zakupem.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim którzy zabrali głos w tym wątku zarówno 12 lat temu jak i w ostatnich dniach. Zabawna historia - już wtedy chciałem mieć Nikona ale wówczas uznałem, że taki "gadżet" jak lornetka nie jest godny większej inwestycji...

Arek 
Redaktor

Viniciuss napisał/a:
Arku, przede wszystkim dziękuję, że poświęcasz mi czas. Przed chwilą ogarnąłem, że to Ty jesteś w roli eksperta na filmach Beafoto na YouTube które od kilku dni namiętnie oglądam - wypadłeś świetnie. Tym bardziej jest mi miło.

Dzięki :) Miłego użytkowania.

Odpowiedz do tematu