Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vortex Diamondback HD 8x32 VS Svbony SA207 8x32 ED APO vs
Autor Wiadomość
Wazy 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 9:42   Vortex Diamondback HD 8x32 VS Svbony SA207 8x32 ED APO vs

Mam dylemat między tymi dwoma lornetkami. 170 zł różnicy między nimi i mam zagwozdkę.

Warta dopłaty Svbony? W recenzjach raczej pochwały względem niej, porównania z lornetkami takimi jak monarch, o kilka stówek droższymi.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 10:05   

Wazy...Svbony 207, to lornetka nie sprawdzona, więc musisz sam sprawdzić na ile jest dobra i czy w ogóle jest dobra. Najlepiej kupić obie i sprawdzić 1:1, która Ci spasuje to tą zostawisz a drugą odeślesz. Jedyny sposób do sprawdzenia.
Specyfikacje ma dobrą ale to wszystko tylko na papierze. Na forach nie ma żadnych opinii, znanych użytkowników, są tylko jakieś opinie mało znanych jutuberów, a w nie, nie należy, za,bardzo wierzyć.
Nad poprzednimi modelami SV 202 ED, też były zachwyty a po kilku miesiącach wszystko ucichło. Okazało się, że optyka nie jest zachwycająca i jest duża usterkowość. Tyle, że SV 202 gen II, kosztuje około 400 zł (mała strata) a SV 207 1000 zł.( duży wydatek). Do tego dochodzi jeszcze kwestia gwarancji, Vortex ma VIP i serwis a SV 2 lata i bez serwisu.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 11:59   

Wazy napisał/a:
Warta dopłaty Svbony?
Nie wiem, czy warta dopłaty, ale wiem że Vortex Diamondback HD 8x32 to dobra lornetka, MZ warta swojej ceny: obecnie ok. 900 PLN, a ja płaciłem za nią ~1100. Mam ją jako koncertowo-teatralną i jestem zadowolony: jest lekka i poręczna, dobrze leży w ręku i przy oku, obraz czysty i ostry, AC umiarkowana i nieprzeszkadzająca w patrzeniu. Kiedy zabrałem ją w saszetce do opery, to nawet moja wspaniała Małżonka chętnie brała ją do ręki. Jeżeli szukasz czegoś w tej cenie, to mogę szczerze polecić. Poszukiwanie "tej nieco lepszej" może okazać się typowym "gonieniem wiatru w polu". Pamiętaj, że lepsze jest wrogiem dobrego. Poza tym mnie by martwiło to, co o SVBony napisał Jan55, że jest to
Cytat:
lornetka nie sprawdzona, (...) Specyfikacje ma dobrą ale to wszystko tylko na papierze. Na forach nie ma żadnych opinii, znanych użytkowników, są tylko jakieś opinie mało znanych jutuberów, a w nie, nie należy, za bardzo wierzyć.
itd.
Jan55 napisał/a:
Najlepiej kupić obie i sprawdzić 1:1, która Ci spasuje to tą zostawisz a drugą odeślesz.
Tak byłoby najlepiej, ale ja bym zaczął od zamówienia Vortexa i jeżeli Wazy będzie zadowolony, to po prostu ją zostawić. Nie spodziewam się, żeby SV Bony "biła na głowę" Vortexa w sposób natychmiast zauważalny i pod każdym względem. Raczej różnice będą chyba symboliczne i trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać, żeby je znaleźć.
TUTAJ masz porównanie parametrów.

Kończę tradycyjnym: to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam! :roll:

Kondzio41
Rozmowny

Wysłany: Wczoraj 13:19   

Mam Vortexa Diamondback 8x32 HD i dla mnie jest fajna. Obraz spoko. Nie wiem czy Vortex Viper 8x42 HD tak znowu odstaje od niej biorąc pod uwagę ile trzeba wiecej zapłacić. Jak dla mnie. Vortex daje dożywotnią gwarancję podobno.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 13:48   

Kondzio41...Nie można porównywać lornetki 8x32 z lornetką 8x42, bo to różne lornetki, a w tym przypadku z różnych półek jakościowych. Viper HD 8x42 jest lepszy optycznie od DBHD 8x32 i to widać po przyłożeniu do oczu, więc różnica w cenie jest zasadna, czy ponad 2x większa, to już musi ocenić kupujący.
DBHD 8x32 jest porównywalny optycznie z DBHD 8x42, który też jest "słabszy" optycznie od Vipera i 2x tańszy i w tym przypadku, można by doszukiwać się różnic w jakości optyki, między nimi.
DBHD 8x32 to świetna, z bdb opiniami, lornetka w obecnej cenie :grin: .

Kondzio41
Rozmowny

Wysłany: Wczoraj 14:26   

Wiem, że tych dwóch lornetek nie powinno się porównywać, ale chciałem tutaj postawić Vortexa Vipera 8x42 HD jako wzór i moja ocena jako laika jest taka, że ten Vortex Diamondback 8x32 HD jest na tyle dla mnie dobry, że trudno powiedzieć czy warto dopłacać. Viper wiadomo, że jest lepszy. Chciałem po prostu dać do zrozumienia, że w mojej ocenie ten Vortex Diamondback 8x32 HD jest naprawdę dobry. Ale to moja opinia.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 14:45   

Vortex Diamondback HD 8x32 to moim zdaniem nieudany kompromis polegający na wepchnięciu obiektywów 32 mm do obudowy z pogranicza klas 25/32.

Jakość obrazu jest mocno przeciętna pod względem ostrości w centrum pola, kontrastu i jasności; trudno także być pewnym wyostrzenia w punkt. W tej cenie trudno oczekiwać więcej, ale to co bardzo źle wygląda, to potężna i szybka utrata ostrości zaraz poza centrum, okraszona wyraźną aberracją chromatyczną.

Nie widziałem SA207, ale warto porównać. Idąc w 32 mm warto dopuścić do głosu większe lornetki. Jeśli natomiast priorytetem są gabaryty, to optycznie pod każdym względem (być może poza odblaskami i pracą pod światło) znacznie lepiej wypada Opticron Imagic x-wide 8x25, za ok 1500 zł po wliczeniu kosztów importu, którego porównywałem bezpośrednio z DB 8x32 obok.

Kondzio41
Rozmowny

Wysłany: Wczoraj 14:55   

Ja bym nie schodził przy powiększeniu 8x poniżej 32 mm. To obraz już ciemny będzie. Tylko około 3 mm źrenicy wyjściowej. Przy słabszym świetle może być słabo.

Wazy 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 14:56   

_Tomek_ właśnie napisałeś że lorneta za 1500 zł jest lepsza niż za 830. No sry ale chyba nie o to w tym chodzi ;)

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 15:15   

_Tomek_ napisał..."Vortex Diamondback HD 8x32 to moim zdaniem nieudany kompromis polegający na wepchnięciu obiektywów 32 mm do obudowy z pogranicza klas 25/32.

Jakość obrazu jest mocno przeciętna pod względem ostrości w centrum pola, kontrastu i jasności; trudno także być pewnym wyostrzenia w punkt. W tej cenie trudno oczekiwać więcej, ale to co bardzo źle wygląda, to potężna i szybka utrata ostrości zaraz poza centrum, okraszona wyraźną aberracją chromatyczną."

Skąd wytrzasnąłeś takie wnioski, bo opinie w na forach są diametralnie inne, wręcz zachwycające, zwłaszcza w kontekście jakości do ceny tej lornetki. Sam miałem ją i nie widziałem w niej nic z tego o czym piszesz, poza AC, ale tego nikt nie ukrywa, bo nie jest ona aż tak uciążliwa.
Twój wpis przyjmuję na karb tego, że Twój wzrok jest już "spatrzony" :mrgreen: na lornetkach z wysokich półek, więc każda lornetka, z poziomu stricte amatorskiego, będzie marna, zwłaszcza pod względem AC.

Mało tego to polecasz kol.Wazy lornetkę 8x25 za większe pieniądze niż on chce wydać a chce lornetkę 8x32. Po co motać w głowie pytającemu ? Mało tego to są lornetki 8x25, lepsze od tego Opticrona, lepiej zbudowane bo z magnezu i w tej cenie.
Kol.Kondzio41 dobrze pisze i tego Wazy powinien się trzymać.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wczoraj 15:35   

Gdybym chciał wydać ok. 1500 PLN na lornetkę klasy 8x30/32 mm, to raczej celowałbym w mimo wszystko tak znaną markę, jaką jest w Polsce Nikon, i zdecydowałbym się na Monarcha M7, który w BF jest za tę cenę dostępny. Ale to jest o klasę wyżej od DB, zarówno cenowo, jak i jakościowo.
Natomiast podtrzymuję swoją opinię, że w cenie do ok. 1000 PLN, Vortex DB HD 8x32 jest jedną z najlepszych opcji.
Ps. A co Koledzy myślicie o Prostaffie P7, który też jest w BF dostępny za ok. 800 zł?

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Wczoraj 15:46   

Wazy napisał/a:
_Tomek_ właśnie napisałeś że lorneta za 1500 zł jest lepsza niż za 830. No sry ale chyba nie o to w tym chodzi ;)

Miniaturyzacja ma cenę. Sam wskazałeś jedną z najmniejszych lornetek 32 mm, więc myślałem, że na
małych wymiarach Ci zależy... poniżej 1000 zł są lornetki dające przyzwoity obraz, ale nie tak małe.

Jan55 napisał/a:
Mało tego to polecasz kol.Wazy lornetkę 8x25 za większe pieniądze niż on chce wydać a chce lornetkę 8x32. Po co motać w głowie pytającemu ? Mało tego to są lornetki 8x25, lepsze od tego Opticrona, lepiej zbudowane bo z magnezu i w tej cenie

Powiększenie i apertura to tylko jedne z parametrów, wcale nie najważniejsze. Nie trzeba ograniczać się do tak zdefiniowanej klasy.

Ludzie zachwycają się też lornetkami za 200 zł, naprawdę BF nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. Chętnie czytam opinie, ale większość zwykle nie ma racji.

Jak chce, to niech kupuje DB 8x32. Każde przylozenie do oczu takiej lornetki to strata polegająca na tym, że nie zobaczyliśmy tego, co można było przez lornetkę bardziej kontrastową i z mniej ewidentnymi wadami.

Jak ma być malutka, to polecam Opticrona x-wide 8x25, czy nawet moją Terre 8x25 (gorzej niż Opticron, ale i tak lepiej niż Diamondback)
Jak ma być do 1000 zł to jakaś mniej kompromisowa 32 mm lub nawet porro 42 mm.

Wazy 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 16:00   

_Tomek_ napisał/a:
Jak ma być do 1000 zł to jakaś mniej kompromisowa 32 mm lub nawet porro 42 mm.

O widzisz, to daj proszę przykład 32ek

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 17:33   

Wazy...Do 1000 zł nie ma nic lepszego nad Vortexa, dopiero około 1500 zł jest Nikon M7 8x30.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wczoraj 17:58   

_Tomek_ napisał..."Ludzie zachwycają się też lornetkami za 200 zł, naprawdę BF nie jest wyznacznikiem czegokolwiek. Chętnie czytam opinie, ale większość zwykle nie ma racji. "

Bez urazy, ale dlaczego uważasz, że inni nie mają racji. Każdy wyraża swoją opinię jak zresztą i Ty. Dlaczego Twoja opinia ma być wykładnią a inna już błędem. Wszystkie opinie są pomocne, kwestią pozostaje rozróżnić marne opinie od dobrych i w miarę prawdziwych, ale nie może być tak, że tylko jedna opinia jest wiążąca, a z Twojego wpisu tak wynika. To co Tobie nie pasuje czy się nie podoba, to nie znaczy, że inni muszą to uznać za prawdę :wink: . Dla Ciebie każda lornetka z niższej półki ma/będzie miała wady, ale to nie znaczy, że dla innych te wady są istotne, ba, nie znaczy, że je w ogóle zauważą, bo nie każdy kupuje lornetkę aby ją "nicować" na dziesiątą stronę.
Jedni się chcą"doktoryzować" na lornetkach, i dobrze, a innym wystarcza podstawowa porada i opinia, co kupić niedrogo, ale w miarę ceny/możliwości dobrego.

Odpowiedz do tematu