Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
40d i tamron 17-50 f2.8.tylko boję się tego bf i ff sigma potem kalibruję a tamron nikt nie wie i co potem skoro wybiorę złego tamrona. Tylko jak na złość liczyłem się z zakupem nikona d80 i mam problem bo mam 3k. A najtaniej u nas body 2.4k a tamron koło 1.2k czyli 3.6k i myślę jak go schwycić z zagranicy i skorzystać z cashback bo nie wierzę by staniał prędko u Nas i tak obiektyw będę musiał kupić u Nas by chociaż spróbować sprawdzić czy ostrzy tego się najbardziej boję.
40d i tamron 17-50 f2.8.tylko boję się tego bf i ff sigma potem kalibruję a tamron nikt nie wie i co potem skoro wybiorę złego tamrona.
Jak przebolejesz o 600 zł i kupisz w Polsce w dobrym sklepie to nie masz problemów z gwarancją. Jesli chodzi o kalibracje to serwis canona też kalibruje i nie ma problemów.
Najbardziej boję się tego ff i bf w tamronie. Jak powiedział k1caj_ns serwis canona też skalibruje ale czy w ramach gwarancji za darmo? I czy taki model tamrona po skalibrowaniu będzie taki sam jak taki który nie miał ff i bf. Czy takie szkło już zawsze będzie gorsze od drugiego tamrona który nie miał tego.
I czy taki model tamrona po skalibrowaniu będzie taki sam jak taki który nie miał ff i bf. Czy takie szkło już zawsze będzie gorsze od drugiego tamrona który nie miał tego.
Kalibracja ff/bf nie wpłynie na pogorszenie własności optycznych.
Po kalibracji będzie takie samo ale czy takie samo jak które nigdy nie miało bf i ff czy trochę gorsze optycznie mimo wszystko od takiego co od nowości nie ma
vespero, musialem 3 razy przeczytac, zeby zrozumiec o co chodzi
Tak jak napisal goltar, kalibracja nie wplywa na wlasnosci optyczne tylko na celnosc ukladu AF.
Wreszcie kupiłem aparat i mam 10 dni by sprawdzić obiektyw jak najlepiej to zrobić ? Czy możecie mi pomoc jak to zrobić i ocenić czy obiektyw nie ma problemu z bf i ff. Proszę o pomoc zegar bije od 1 września
Chodzi mi o to co jest norma a co nie. Wiem czytałem o ustawianiu baterii; mam wydruk do testu focusa, ale równie dobrze każdy obiektyw nie przejdzie mojej próby bo będę myślał że coś co jest norma; będzie dla mnie wadą.
Norma jest, ze na prawie wszystkich zdjeciach ostre bedzie to, co chciales, zeby ostre bylo. Zaden obiektyw nie ma 100% celnosci AF. Pamietaj o czujniku centralnym i przyslonie 2.8.
Okazało się że korpus który kupiłem razem z tamronem miał ff poszedłem do sklepu przykrecilismy canona 17-40l nie ostrzyl dostałem nowy korpus sprawdziłem 3 obiektywy ani jeden nie ustawial ostrości mogli mi oddać kase za obiektyw ale nie za korpus już sam nie wiem na ile ostre powinny być te zdjęcia i czy którekolwiek były dobre czy af nie jest w stanie ustawić ostrości na napis na wieczku od obiektywu
[ Dodano: Nie 07 Wrz, 2008 07:10 ]
I tu zaczyna się błędne koło kalibracja w serwisie body zrobi serwis canona ale jak zrobić na gwarancji tamrona a do tego serwis canona na żytniek ma sławę że nawet parę razy oddawali ludzie sprzet zanim go zrobili bo wracał jeszcze bardziej rozregulowany. I jestem w kropce co robić
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2008 15:52 ]
Narazie zbieram brakujące monety żeby kupić tego Tamrona bo z polskiej dystrybucji kosztuje średnio 1299 a to 150 zł więcej niż miałem, ale zyskam kalibrację na gwarancji przez producenta ale samego szkła a body oddzielnie. I czy ma to w ogóle sens, kiedy każdy serwis wykonana kalibrację według swojego wzorca. Oddanie całości do serwisu Canona na Żytniej wiąze sie z opłatą za kalibrację body i obiektywu, bo obiektyw konkurencji. I niepewność, bo serwis słynie z różnej skuteczności świadczonych usług. Coraz bardziej zastanawiam się czy nie kupić stałki Canona 50 mm\ f.1.4 bo 1.8 mimo że wiele tańszy to ma słabe opinie co do wykonania więc boję się jakości zdjęć, kupując canona zyskam w razie czego kalibrację body i obiektywu. Tylko jak to jest jeśli raz skalibruje body i obiektyw to już zawsze będe musiał latać i kalibrować z nowym obiekywem. Myśle jeszcze nad Sigma 18-50mm\ f 2.8. Przeraża mnie ten FF i BF. Z tych zdjęć które wykonałem tamtymi Tamronami, w ani jednym przypadku nie udało mi się uzyskać ostrości jaką oferuje te szkło na zdjęciach zamiesczonych w internecie. Sam już nie wiem jaką decyzję podjąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10