Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Sie, 2008 Helios-44-2 coś nie tak albo nie rozumiem???
Witam. Zakupiłem zenita ET z obiektywem Helios-44-2 i mam mały problem. Na końcu obiektywu jest nieruchoma cfzerwona kropka, która znajduje się naprzeciwko wartości przysłony 16. Pokrętło regulacji przysłony (ruchome) znajduje się troszkę dalej. Jest na nim czerwona kropka. Problem mam taki, że jak "najadę"/"zgram" czerwoną kropką na wartość "2" to przesłona jest całkowicie zamknięta a jak analogicznie na wartość "16" to jest całkowicie otwarta. W zenicie 12xp jest odwrotnie (2- otwarta, 16- zamknięta). Przepraszam za banalne pytanie ale wydawało mi się, że 2 to max. otwarta a 16 to max. zamknięta. Co robię nie tak, jak odczytać prawidłową wartość???
W tym Heliosie - przypuszczam, ze jeszcze w tzw. Biotarowej obudowie (Biotar - model CZeiss przedwojenny skopiowany - a raczej sklonowany przez sowietów) - jest przesłona preselekcyjna. Najpierw tą kropką ustawiasz przesłonę (jej wartość do jakiej będziesz zamykał na jednym pierścieniu) a drugim pierścieniem tylko zamykasz. Przestaw kropkę drugim pierścieniem na wartość żądaną np. 2 i będzie OK - jeżeli się nie jasno wyraziłem to Google ma gdzieś definicję z rysunkami. Na marginesie - ten obiektyw to najlepsza odsłona Heliosa. W fabrycznym stanie bezcenny optycznie. Nigdy się go nie pozbywaj. A przysłony nie otwieraj do 2 - obraz jest jak przez szkło z wazeliną. Optimum to 5,6 - osiąga wtedy ostrość która wg mnie rozwala większość nie L'ek Canona i innych Tamronów i Sigm. Piękna plastyka obrazu - ma to "coś".
Szukałem na google ale nic nie znalazłem . Ten zewnętrzny pierścień się obraca ale czy ten bliżej skali głębi ostrości jest konieczny do ustawienia? Jaka jest różnica jeśli ustawię go na wartość 2 a jaka na 16??
W fabrycznym stanie bezcenny optycznie. Nigdy się go nie pozbywaj. A przysłony nie otwieraj do 2 - obraz jest jak przez szkło z wazeliną. Optimum to 5,6
Bardzo przepraszam, że jako nuworysz skalam świętość M42 , ale co to za bezcenny optycznie obiektyw o świetle 2, który muszę przymknąć do 5,6, żeby pozbyć się wazeliny? Ja wiem, że „to coś” jest ciężkie do podrobienia, ale nawet mój plastikowy Canon EF 50/1.8 II generuje przyzwoite „to coś”, a po przymknięciu go do 2,8 daje już naprawdę ostre rezultaty. Konstrukcja optyczna tego mojego plastiku jest dość tradycyjna, więc podejrzewam, że może generować podobne „coś” jak stare zeissowe konstrukcje? Czy się mylę?
A może jakikolwiek przykład fajnego zdjęcia z tego obiektywu?
W tym tygodniu doszła do mnie czwarta wersja Heliosa (44M-4) i sam jestem ciekawy co uda mi się z tego wycisnąć (więc mam nadzieję, że w weekend będzie pogoda "fotograficzna")
Wszystko fajnie ale ja nadal nie wiem jaka będzie różnica jeśli wewnętrzny (drugi) pierścień przesłony ustawię np. na 2 w momencie robienia zdjęcia a zewnętrzny ustawiony na 11? Jaka wartość przyjmie wtedy przesłona? Następne pytanie również banalne ale jak np. 12xp zrobić zdjęcia poruszającemu się psu jeśli przy 1/250 czy nawet 1/500 (max w tym modelu) pojawia się niedoświetlenie/prześwietlenie i niczym już nie mogę manewrować??? Jak dam 1/60 to przecież wyjdzie nieostro, prawda?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 23 Sie, 2008
mój heliosik był ostry od 2.2 a pancolar od 1.8
mimo wszystko helios 20 lat temu to było szkło klasy dzisiejszej 50/1.8 canona Pomyśl o kupnie co najmniej Takumara 55/2 czy 50/2 smc
Chyba wiem o co chodzi.
Przysłona preselekcyjna - pierścień, którego przykręcenie domyka i otwiera przysłonę niezależnie od jej ustawienia na pierścieniu przysłony - pozwala to na ustawienie ostrości przy maksymalnie otwartej przysłonie a następnie domknięcie jej do ustawionej bez patrzenia na skalę na pierścieniu przysłon, czyli mogę ustawiać na otwartej na maxa a potem przed zrobieniem zdjęcia przymknąć do wartości przesłony. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9