Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 26 Mar, 2007 obiektyw 'crop' vs pełna klatka
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu...
Naczytałem się testów na optyczne.pl i... Ostatnie moje spostrzeżenia są takie, że szkło projektowane na pełną klatkę daje - podpięte do cyfry - lepszy rezultat niż szkło wykonane z myślą o cyfrze. Chodzi mi konkretnie o ostrość obrazu. Teoretycznie wszystko mi się zgadza. Obiektyw do pełnej klatki rzutuje obraz na mniejszą matrycę, zatem obcięta jest najbardziej zewnętrzna część obrazu - ta najmniej ostra. Idąc w ślad za tym zacząłem poważnie się zastanawiać nad tym, czy nie lepiej kupić używane klasyczne szkło zamiast nowe projektowane specjalnie do cyfry, które nie dość że nieostre na brzegach to na dodatek winietuje konkretnie.
Czy moje rozważania nie zaprowadziły mnie czasem na manowce
Kupuj szkła na pełną klatkę, to wyśmienity pomysł. Szczególnie jak się posiada Canona
Nie tylko Canona, wróble ćwierkają, że D3X ze stajni Nikona będzie miał matrycę 1,1x, więc nikoniarze też niech inwestują w szkła FF.
Szkła pod pełną klatkę rzeczywiście są lepsze, świadczy o tym fakt, że czołowe szkła wszystkich firm są robione właśnie pod FF.
Gdybym ja słuchał ćwierkania nikoniarzy to bym prędzej umarł z głodu niż się tych ich nowości doczekał. Na dopiero co skończonych targach PMA miał być ten cud Nikona a pokazali.... D40x
No ale nikoniarze muszą żyć nadzieją, ten D3X ma być chyba takim opium dla ludu
Dzięki za podpowiedzi i potwierdzenie moich wniosków. Co prawda posiadam A100, ale zdaje się to nic nie zmienia.
Pozostaje jedynie problem tego, że pod FF nie produkuje się obiektywów np. 17-70 albo 17-50 - są to wynalazki pod cropa... no i przekłada się to na jakość.
Podobno Sony też ma wchodzić w FF, co przy jego możliwościach w dziedzinie matryc może wydawać się bardzo prawdopodobne i właściwe. Ja w każdym bądź razie silnie trzymam kciuki żeby mu wyszło.
Na FF nie potrzebujesz tak naprawdę 17-18 mm, bo taki kąt widzenia jak owe ogniskowe na małej matrycy daje Ci 28 mm na FF. Zresztą zobacz tutaj:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=9
Poza tym są ultraszerokokątne zoomy na FF. Masz choćby Sigmy i Tamrony 17-35 mm
(zresztą ten ostatni też sprzedawany pod marką KM), żeby szukać tylko pośród instrumentów, które można podłączyć do A100.
Masz choćby Sigmy i Tamrony 17-35 mm
(zresztą ten ostatni też sprzedawany pod marką KM), żeby szukać tylko pośród instrumentów, które można podłączyć do A100.
Arek
To jest bardzo dobry obiektyw. Ogladałem kolegi zdjęcia z 5D robione tym szkłem i bardzo mi się podobały.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13