Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 22 Lut, 2008
Obiektyw do widoczków?
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 12 Kwi, 2006   

To fakt, że na FF przy 24 mm może być winietowanie. Na APS-C jest ono na poziomie
15%, więc na FF na pewno będzie wyższe.

Natomiast przymknięcie do f/5.6 spowoduje, że winioetowanie przestanie być problemem,
a ostrość będzie tylko minimalnie gorsza od stałki.

Reklama

serbio
Początkujący

Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006   

A jaką przysłonę trzeba zastosować żeby obiektyw 24-85mm nie winietował przy ogniskowej 24mm?

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 13 Kwi, 2006   

f/5.6 powinno załatwić problem, choć nawet f/4.0 może dać zadowalające efekty, bo nawet winietowanie na poziomie 20% jest widoczne tylko w wyjątkowych kombinacjach kadru i obiektów na zdjęciu.

serbio
Początkujący

Wysłany: Nie 16 Kwi, 2006   

Dziękuję za rady , ale jestem już w 99% przekonany do stałki 28mm.
Pozdrawiam

serbio
Początkujący

Wysłany: Pon 17 Kwi, 2006   

A co Pan myśli o tym obiektywie Sigmy 24-70 mm f/2.8 EX DG ?
Pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 18 Kwi, 2006   

Parametry bardzo dobre. Lecz brak HSM i to może być problemem, bo jak Sigma nie ma HSM to autofokus chodzi głośno, wolno i zawodnie.

serbio
Początkujący

Już trochę zjechaliśmy z tematu.A zaczyna się temat obiektywów, ale to dobrze.
Tak się zastanawiam że zamiast Sigmy 24-70 f/2,8 , Tamrona 28-75 f/2,8 i Canona 24-85 USM f/3,5-4,5 chyba jenak jestem bardziej zainteresowny stałkami 28,35 mm Canona .( 50mm posiadam)
W związku z tym mam pytanie czy obiektywy typu zoom które wyżej podałem mogą konkurować ostrością ,barwą z obiektywami typu stałka jak wyżej podałem?

Arek 
Redaktor

Stałka 2.8/28 Canona to bardzo dobre szkło. Myśle, że tem Tamron i Sigma są w stanie dorównać mu ostrością dopiero przy f/5.6-8. Za to 35 mm to chyba za wąsko do widoczków.

serbio
Początkujący

Wysłany: Sro 19 Kwi, 2006   

35mm to bardziej w domku i z rodzinką . 28mm za szeroko a 50mm znowu za wąsko.
Pozdrawiam

answis 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   

jest to moj pierwszy wpis na forum wiec chce przywitac wszystkich forumowiczow

Witam chcialbym odswiezyc ten temat, mam nadzieje zostac niedlugo posiadaczem Canona 450d z kitowskim obiektywem, pisze mam nadzieje bo sie jeszcze niezdecydowalem :roll: , musze najpierw wszystko przeliczyc.

Chodzi mi glownie o fotografowanie krajobrazow, w dosc nieprzyjemnych czesto warunkach (gory, lodowce, czeste zmiany pogody itd), zalezy mi zatem na wytrzymalosci.

Chcialbym zaznaczyc ze bedzie to moja pierwsza lustrzanka i raczkuje w tym temacie, myslalem o wiekszym i byc moze wytrzymalszym body 40d. Jednak zakup planuje na sierpien a wtedy ma nie byc juz cashbacku wiec wole ta roznice wlasnie przeznaczyc na jakis odpowiedni obiektyw.

Tak jak pisalem raczkuje dopiero, wiec moze lepiej opanowac na poczatek ten obiektyw z zestawu a drugi odpowiedni dokupic dopiero w grudniu jak bede znow spowrotem

Ok to ja sie zastanowie czy teraz czy pozniej a wy jakbyscie mogli mi podsunac jakis odpowiedni obiektyw do rozpatrzenia bylbym wdzieczny.

Ps. Przepraszam za totalny chaos w moim poscie. :neutral:

StreetMyHome 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

Wytrzymały? Najlepiej analog ;-) Widzę że do wymienionych trudności atmosferycznych brakuje jedynie burzy piaskowej:-) Zaproponowałbym Ci przynajmniej 40D do takich warunków. 450D(której to lustrzanki jestem posiadaczem) się raczej nie nada. To amatorski aparat, niezłe parametry ale uszczelnienia; klapa. Poza tym cyfry z tego co wiem mają problemy z działaniem poniżej -10C(tyle wytrzymuje sony znajomego). Z gazet można wywnioskować że pro. zabierają na lodowce ze sobą analogi, w których nic nie nawali...
Sam lustrzankę kupiłem nie dawno, dotychczas jechałem na analogach.
pozdrawiam

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

jak nie nada, wszystko się nada :) Tylko potem już długo nadawać się nie będzie :)

Jeśli Cię stać, bierz turbo fajnego Canona 10-22, jeśli chcesz mieć lepsze światło, żeby czasem walnąć na szybkiego coś z iso 800 + 1/20 to Tokina 12-24/4 bo /4 :)

A tak całkiem poważnie zastanów się nad analogową puchą + przykładowo Flektogon 20/2.8 MC :)

StreetMyHome 
Nowy

Cyfry to ogólnie puchy do miast i w niewymagające warunki pogodowe można brać.
Analogi są hmm....jak produkcja ZSRR, wytrzyma wszystko, nawet kapitalizm :D
Nikon F1 jest dobrą puchą coś koło 3500zł :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

StreetMyHome napisał/a:

Analogi są hmm....jak produkcja ZSRR, wytrzyma wszystko, nawet kapitalizm :D

Nie mów mi o produkcji ZSRR...
Zenit był w naprawie 4 razy w ciągu 6 lat uzytkowania w latach 90tych . Powodem - migawka. Najgorsze jak mi padł w Jordanii, akurat dzień przed Petrą...
A w brand nowym egzemplarzu musiałem nieco dogiąć lustro, bo po podniesieniu przysłaniało kawałek kadru. Trzeba było RĘCZNIE dogiąc lustro...

Arek 
Redaktor

Mój Zenit 11 kiedyś spadł z wysoka i przestał robić zdjęcia. Odłożyłem go na tydzień na półkę, po czym zaczął je robić. Wyzdrowiał. Ale paskudnie rysował filmy. Dlatego potem kupiłem Prakticę L2.

Odpowiedz do tematu