Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 21 Sie, 2008
Problem canon 450D !!!! ostrość i kolory!
Autor Wiadomość
henk 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 24 Sie, 2008   

skakanka, Tak. Soft czyli oprogramowanie. Zwłaszcza JPGi są przerabiane przez procesor i często wyglądają bardziej kolorowo niż rzeczywisty obraz

Reklama

Bumber 
Maniak

Oprogramowanie aparatu odpowiedzialne za odwzorowanie barw. Możesz na to wpłynąć, zmnieniając np. nasycenie bądź kontrast z poziomu menu aparatu, lub lepiej - w trakcie obróbki na komputerze.

skakanka 
Nowy

jak mogę sie dowiedzieć jaki mam soft w aparacie?
można jakoś zmienić ???
Ludzie co ja bym bez was zrobiła!!!!

komor 
Moderator

skakanka, soft w aparacie masz taki jaki dał producent i tego nie zmienisz. To nie jest jak w komputerze i generalnie każdy aparat ma swoją charakterystykę, jako połączenie matrycy, procesora obrabiającego dane i algorytmów, które są tajemnicą producenta.

Generalnie, dziewczyno, odczep się od aparatu :) i idź uczyć się zdjęcia robić. Nie używaj balansu bieli ustawionego na ABW tylko ustaw odpowiednio do sytuacji i powinnaś od razu poczuć różnicę. Naucz się też (poprzez praktykę) jak działa pomiar światła w zależności od sceny i wybranego trybu pomiaru. Takie wyprane blade kolory wychodzą czasem jak zdjęcie jest po prostu prześwietlone, a słońca nie było w oryginalnej scenie. Z korzyścią dla wyglądu zdjęcia jest wtedy, jak będzie mniej naświetlone.

arietiss 
Optyczny
arietiss

No i rób w RAW, a kolory sbie zrobisz potem według uznania... :wink:

komor 
Moderator

Porada, żeby robić RAW-y – nie wiem czy to jest dobra porada dla kogoś, kto chce po prostu zrobić parę pstryków sobie i swoim znajomym. Jednak przy współczesnej manii megapikselowej każdy RAW to jest spory plik. Owszem, możliwości obróbki spore, jak się dodatkowo ma odpowiednie oprogramowanie i chęć to siedzenia przed komputerem, zamiast na dworze, jak ostatnio każe nam Monastor. :)

answis 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   

Monastor napisał/a:
skakanka, moja przygoda z fotografią nie trwa zbyt długo, ale nauczyłem się jednego (i to dośc wcześnie). Kupowanie sprzętu wcale nie wprowadza rewolucji w kwestii jakości zdjęc, jakie się robi. Zdecydowanie lepiej zainwestowac w dobrze napisaną książkę o podstawach fotografii ;-)

Mozecie jakas polecic

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Polecam opcje szukaj, ewentualnie przejrzenie forum. Taki temat juz byl i niejeden tytul tam padl.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
Porada, żeby robić RAW-y – nie wiem czy to jest dobra porada dla kogoś, kto chce po prostu zrobić parę pstryków sobie i swoim znajomym. Jednak przy współczesnej manii megapikselowej każdy RAW to jest spory plik. Owszem, możliwości obróbki spore, jak się dodatkowo ma odpowiednie oprogramowanie i chęć to siedzenia przed komputerem, zamiast na dworze, jak ostatnio każe nam Monastor. :)

Jotpegi też można całkiem udatnie obrabiać również jeśli chodzi o kolory. Oczywiście nie w takim stopnu co RAW, ale duuużo można wyciagnąc :-) No, w kazdym razie z jotpegów minoltowsko-sonowskich, jak to jest w 'najlepszej małej lustrzance' to ja nie wiem ;-)

answis 
Nowy

MC napisał/a:
Polecam opcje szukaj, ewentualnie przejrzenie forum. Taki temat juz byl i niejeden tytul tam padl.

funkcja szukaj, nie popularna a jakze przydatna, szybciej znalazlem to czego szukalem niz ten temat w ktorym zadalem pytania. Tak wiec uzylem, znalazlem, zamowilem

BlueSky 
Uczestnik

Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008   

Skakanka, sprzedaj 450tkę, kup porządnego kompakta i będziesz zadowolona :cool:

Dessper23 
Nowy
Dessperus

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

O rany!!!Ludzie co wy piszecie...czytam to forum i uwierzyć nie mogę.Canon 450D to nie EOS 5D ani Nikon D300 ale amatorska lustrzanka.Moją kupiłem 6 miechów temu.Mój guru fotografii (znany w Warszawie fotograf który robił zdjęcia takim znanym postaciom jak:Kora, Trojanowska czy Stuhr) powiada że najlepsze swoje zdjęcia zrobił dzięki wiedzy i umiejętnościom a nie dzięki sprzętowi.Nikonem D60 zrobił kiedyś zdjęcie którego nie potrafię powtórzyć(długi temat ale uwierzcie mi).Canon 450D to, jak to Monastor zauważyła(POZDRAWIAM), bardzo dobry aparat i w pewnym momencie skakanka będziesz mogła(jak tylko potrenujesz i się doszkolisz) nim tworzyć
prawdziwą sztukę. :neutral:

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Mar, 2009   

Jak powiedziano w pewnym filmie, Monastor była kobietą :mrgreen:
Słusznie piszesz.
Widzę, że jesteś nowy na forum. Witam i również pozdrawiam.
Przy okazji, zwracaj na przyszłośc uwagę na daty postów (odkopałeś już całkiem stary wątek) i na znaczki przy nickach (oznaczają płec) ;-)

Dessper23 
Nowy
Dessperus

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

I w tym momencie moje ciało spaliło się ze wstydu(lub raczej głupoty) a ja w swej skromności zapadłem się pod ziemię....sorry. :zalamany:

Odpowiedz do tematu