Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Sie, 2008 Canon 70-200mm f/4 IS USM vs. f/2.8 USM
Jeżeli jest gdzieś taki temat to proszę o wybaczenie, ale znaleźć nie mogłem.
Krótko, które z tych szkieł lepiej wybrać?
Powiem, że sport mnie nie interesuje wolę portrety chociaż czasem ptaszka w locie z miłą chęcią bym złapał , i tu proszę bez domysłów.
rozumiem że f/2.8 IS USM odpada ze względu na cenę??
jak dla mnie wszystko jest kwestią ręki... ja wezmę f/4 IS- bo mam małego parkinsona jeśli masz bardzo pewną rękę to stabilizacja do poprawnego łapania ptaszków niebędzie potrzebna
Jak portret to zdecydowanie wersję 2.8. Ładniejszy bokeh, plastyka, kolory, .... ŚWIATŁO. Szkło do portretu musi być jasne. Ja często stosuję do portretu właśnie 70-200/2.8 - tyle że z IS. To mój tymczasowy zamiennik 135L.
po kiego gnata ja zacząłem czytać ten temat... już byłem zdecydowany na f/4 IS, a teraz zaczynam miec wątpliwości czy może lepiej f/2.8 USM... Bo może jednak przewaga światła pozwoli na robienie nieruszanych zdjęć... a jakby co to monopod, czy tripod... kurde no... wszystko przez was...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 27 Sie, 2008
MM napisał/a:
To mój tymczasowy zamiennik 135L.
Przy cenie 2500zł za używkę, warto zastanowić się nad tym szkiełkiem mocno
Ja sobie wczoraj poszalałem na D700. Fajny jest. Szczególnie wizjer mnie zadowolił, mnie wychowanego na dobrych jasnych wizjerach w analogach. A nie ekranikach i LV. Miodzio aparat.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 28 Sie, 2008
MM napisał/a:
Dzisiaj jadę przetestować używkę prawie nieużywaną za 2300
Coś pięknego... jak tu myśleć o takiej tokinie 50-135, jak można mieć 50/1.4 + 85/1.8 + 135/2
wybieraj wg zasady przede wszystkim swiatło, czyli szkła majace 2.8
do statyki, portert polecę:
- tokina 50-135/2.8- miałem przez kilka m-cy, bawiłem sie nią przy ślubach, oczywiście jako drugi fotograf super, tez warto
- tamron 70-200/2.8 - brat go ma i naprawdę jestem pełen uznania dla tego szkła, polecam nie ma silniczka ale AF bardzo dobrze sobie radzi z tym zakresem, 2.8 uzywalne w całym zakresie!
- canon 70-200/2.8 - to szkło nie potrzebuje rekomendacji
- canon 70-200/4 IS- jak wyzej
- sigmę 70-200/2.8- nie polecam bo sigma i 2.8 do niczego mówiąc delikatnie, dla mnie dopiero po przymknieciu do f4 jest ciekawie
i odpowiadajac na twoje pytanie
jak miałbym 3500pln na szkło to wybrałbym wersię z C 2.8, bo:
- własnie ten bokeh
- zyskuje jeszcze 2x dłuższy czas
- hala, koncert
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9