Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
FUJINON FMTR 10x50
Autor Wiadomość
Radek123 
Nowy

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   FUJINON FMTR 10x50

Czesc,

Jest to moj pierwszy post wiec witam wszystkich serdecznie.
Nie jestem specem w dziedzinie optyki, ale sledzac pare watkow zauwazylem, ze nie wszystkie parametry obrazu uzaleznione sa od lornetki.
I tego wlasnie bedzie dotyczylo moje pytanie.
Do tej pory prowadzilem obserwacje glownie zwierzatek golymi oczami i cierpliwie zbieralem na ten wymarzony sprzet. Zakupilem Fujinon'a FMTR 10x50 i parktycznie obraz jest ok z wyjatkiem "glebi".
Aby przyblizyc nieco moje wrazenia podam wiecej szczegolow. Takie drzewo, brzoza okryta lisciami w pewnej odleglosci wydaje sie splaszczona, wyglada jak sciana zywoplotu.
Z tym, ze inne drzewo lisciaste za nia to juz inna sciana, widac natomiast, ze jedno drzewo jest blizej drugie dalej.
Czy to jest normalne zjawisko? Czy to moje oczy? Czy moze jakas wada sprzetu? A moze polacznie tego rodzaju sprzetu z moimi oczami?
Dodam jeszcze, ze znajomi przez ta lornetke widza podobne plaskie obiekty. W innej starej radzieckiej lornetce sasiada obraz jest znacznie gorszy, ale glebia jest ok.

Za odpowiedzi z gory dziekuje

Pozdrawiam

Radek

Reklama

Adamol32
Bywalec

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2008   

Witam
Proponuje poczytac fora zagraniczne ,chyba bylo o tym gdzies opisane .Moim zdaniem glebia bedzie rozna zalezy to od powiekszenia okularu i budowy samego okularu nie wiem ile jest elementowy w Fujinonie.
Adam

p200 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008   

Dziwne. Wygląda na to że ta lornetka ma kiepską głębię przestrzeni. Kiedyś miałem wzór na głębię przestrzeni dla lornetki, ale go zgubiłem. Jest to max odległość dla której można stwierdzić czy jeden obiekt jest bliżej czy dalej od drugiego- podobnego.
Dla oka nieuzbrojonego taki "promień widzenia stereoskopowego" wynosi ok. 450m.
Dzieli się odległość między źrenicami (65mm) przez 30 sekund kątowych i mnoży przez ro sekundowe.
Dla lornetki jest większy rozstaw obiektywów, ale co z powiększeniem, to nie wiem.

Mam Celestrona 12x60. Przy kupnie wahałem się między nim a DO silver. O wyborze zdecydowało niesamowite wrażenie przestrzeni. W Silverku obraz wydawał mi się strasznie płaski w porównaniu z Celestronem.

Radek123 
Nowy

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2008   

Witam,

Dzieki za odpowiedzi.
Jako lajkonik troche pouzywalem tej lornetki i z moich obserwacji wynika, ze aby uzyskac glebie przy okreslonym dystansie musze po prostu pokrecic okularem. Czyli ta glebie trzeba jakby ustawic w zaleznosci od odleglosci obserwowanych obiektow.
Nie wiem, czy tak ma byc, czy to tylko moje oczy w kazdym badz razie bardziej sie koncentruje na obiektach, czyli ptaszkach niz na glebi. Z koleji w nocnych obserwacjach poczucie glebi jest mi juz calkowicie zbedne.
Jesli jest jednak jakis uzytkownik tego modelu co ma jakies spotrzezenie podobne lub nie na ten temat to prosze o wpisy, bo do konca nie jestem przekonany czy to nie wada sprzetu.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu