Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wiem, że na tym forum większość używa canonów, ale czy ktoś może miał i testował obie puszki? Ja niestety nie mam takiej możliwości porównania, trzymałem co prawda 40d, ale nie wprowadził mnie w totalny zachwyt.
Fotografuję głównie imprezy okolicznościowe i portrety, szkła znajdę w obu systemach, dylematem jest tylko body.
d300 odrzucam ze względu na niekorzystny stosunek ceny do jakości, więc proszę nie polecać - poza tym biorę pod uwagę tylko nowe body, kupione w polsce. 40d jest kilka stówek tańszy od a700, ale nie jest to dla mnie znaczącym argumentem.
Sony może i mogłoby być lepsze jakby lepiej naświetlało w cieniach i nie dawało tam jakiejś dziwnej mory. Znowu sprawdziłem to zjawisko i niestety jest. MC ma szczęście, u niego jest OK. Coś niedobrze z jakością u Sony, czyżby poszli na ilość.
Nikt na kkm nie zgłaszał podobnego problemu. Dziwne.
Czy Eos 40D ma wspomagacz AF? Soniacz ma czerwone prążki, Eos chyba spawarę.
Wspomniany już wyświetlacz. Alfowy jest dużo lepszy.
Co do WL to z 40d chyba jednak trzeba mieć dodatkowy sterownik...
A700 wspiera UDMA więc można korzystać z szybszych kart i walić dłuższe serie (chociaż wolniejsze 6.5 vs 5) - dla mnie kompletnie nieistotne.
40D ma protezę LV, A700 (jak wiadomo soniacze to aparaty gadżeciarskie ) nie ma nic w tym temacie.
Alfa jest nieco lepiej uszczelniona.
Alfa ma złącze HDMI.
Jpgi z Alfy na wysokim iso cierpią na plackowatość, podobno bardzo gładko usuwa się to na komputerze, ale ciężko zaliczyć na plus.
AF jest nieco sprawniejszy w Eosie (choć chętnie porównałbym to własnoręcznie)
Podejrzewam że największą wadą Alfy będzie brak jasnego tele w rozsądnej cenie. Sigma 50-150 okazała się mirażem.. tamrona jeszcze nie ma, a Soniacz 70-200 kosztuje ponad 5k. To może jednak przeważyć na rzecz Canona.
ghost, ghost bardzo ladnie to podsumowal.
Duzo zalezy od tego jakie obiektywy chcesz podpiac.
Co do mory to pierwsze slysze. Tez na kkmie nikt nie marudzil, a gdyby cos takiego bylo, to natychmiast pojawiloby sie z 200postow na ten temat...
Ja bym jeszcze dodal, ze Alfa lepiej w rece lezy, ale to subiektywne odczucie.
Jpegi faktycznie szumia plackowato, ale neat image ladnie to likwiduje. Rawy sa oczywiscie duzo lepsze.
Czy Eos 40D ma wspomagacz AF? Soniacz ma czerwone prążki, Eos chyba spawarę.
Bez zewnętrznej tylko spawara.
diacon napisał/a:
Co do WL to z 40d chyba jednak trzeba mieć dodatkowy sterownik...
Niestety tak.
Cytat:
AF jest nieco sprawniejszy w Eosie (choć chętnie porównałbym to własnoręcznie)
Też specjalnie nie porównywałem ale ten w 40D (z dobrym szkłem) jest po prostu niezawodny.
Cytat:
Ja bym jeszcze dodal, ze Alfa lepiej w rece lezy, ale to subiektywne odczucie.
Bardzo dobrze się trzyma, na pewno ma o wiele lepszy grip niż eos, ale ergonomię wolę z 40D.
diacon, reportaże z imprez i portrety to moja ulubiona działka. Do takich zastosowań mogę z czystym sumieniem polecić 40D.
Jedyne co mi się nie podoba w alphie 700 to podobno problem z niedosycaniem zdjęć, chociaż mówię to tylko na podstawie testu. Brak możliwości wyłączenia odszumiania rawów mnie nie martwi. Alpha 700 z gripem wygląda naprawdę pro i świetnie leży w dłoni. To zdecydowanie najlepsze body Soniaka, ciekawe kiedy planują wypuścić następce, bo napewno się skuszę. Zdecydowanie polecam alpha z prostego powodu, dla mnie Sony to najlepszy system dla fotoamatorów dzięki stabilizacji w korpusie i ciekawym uniwersalnym szkłom.
Tak jak napisałem tylko na podstawie testu optycznych, gdzie stwierdzono, że alpha 700 ma z tym problem. Jeśli ten problem nie występuje to już nic nie mam do zarzucenia temu body. Właśnie przeglądam test i widzę, że oceniono stabilizację na jakieś 3 EV, rewelacja.
Może masz jakiś wyjątkowy model
Wujek_Pstrykacz tak wlasnie twierdzi
ale tak na serio to na kkm tez nikt tego problemu nie widzial. Moze sie trafil jakis taki egzemplarz do testu. Nie wiem.
A wiec efektywność stabilizacji obrazu w A700 jest na poziomie około 2.7-3.0 EV, a wiec tyle ile należało się spodziewać po takim mechanizmie. Cieszymy sie zatem z tego, że w A700 mamy do dyspozycji bardzo dobry system redukcji drgań, który będzie współdziałał z dowolnym obiektywem jaki uda nam się podpiąć do naszego korpusu.
Dodam, że podobno moja alpha 300 ma tylko 1 EV Life sucks
Ale alpha 700 nie da się tak ładnie robić zdjęć tysiąca mydlanych baniek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9