Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kosiarz, oczywiście możesz sobie w razie potrzeby przypisać inny przycisk funkcyjny.
Tak, dokladnie. Ale zauważyłem, że nie daje to zbyt wiele - wraz ich trzeba naciskać w dość specyficzny sposób. Ja już się przyzwyczaiłem, ale jak ktoś jest "newbie" w zabawach softem chdk, tak jak ja na początku, to może się zirytować.
Czy robiąc fotki z wykorzystaniem CHDK i długimi czasami, pojawia się Wam w lewym górnym rogu niebieskie prześwietlenie? Zaczyna mnie to irytować a nie wiem co z tym zrobić... Każda fotka z czasem dłuższym niż 20s (na 65s widać to najlepiej oczywiście) daje w rezultacie w górnym lewym rogu niebieską poświatę (około5% całej fotki - dość sporo...)
Do serwisu Canona raczej nie mam co iść - zrobią zdjęcie z czasem 15s i będzie OK... Jak wytłumaczę że ja robię na 65s??
Macie jakiś pomysł?
P.S.
Diody niebieskie na aparacie to nie są - zakrywałem... Chyba że to coś w środku przebija? Albo matryca...?
Czyli jest to wada optyki i nic z tym nie zrobię...?
Dzisiaj wieczorem zrobię jedną fotkę w nocy z czasem 65s i zamieszczę tutaj. Może dzięki niej uda się na 100% ustalić co to jest...
Prawdę mówiąc byłem strasznie napalony na długie czasy, a teraz trzeba wrócić do 15 no, max 20s
Czyli jest to wada optyki i nic z tym nie zrobię...?
Nie tyle optyki, co raczej sensora czyli matrycy Ale może spróbuj na niższym ISO do 100 max. i wtedy dłuższe czasy nie powinny Ci dawać tego efektu... ...bynajmniej w Panasie występuje on tylko przy ISO 400 - 800 i to też w specyficznych warunkach oświetleniowych
Właśnie chodzi o to że ISO już mam na 80 lub 50 (dzięki CHDK)
OK - idę do łazienki porobić fotki, jutro je tu wstawię...
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 10:17 ]
Nie udało mi się wczoraj zrobić nawet jednej fotki... (spęd rodzinny) ale poniżej zamieszczam wycinek ze zdjęcia na którym widać to o co mi chodzi.
Niestety (a może stety) nie widać na zdjęciu tak wyraźnie błędu, ponieważ:
- ISO na 50 (a nie 80)
- czas na 30s (a nie 65s)
- balans bieli 'lekko' rozjechany...
Ale w lewym górnym rogu widać paski przebarwień
Ma ktoś może jakiś pomysł co z tym zrobić?
Pozdrawiam,
tak - udało mi się wgrać najnowszą wersję CHDK i porobić już trochę testów
To nie jest flashowanie - ten soft nie podmienia oryginalnego na stałe na nowy... Ruski soft jest tylko nakładką.
W sumie czuć w działaniu że to nie oryginalny soft (może czasem denerowować), ale dla RAW, ISO50, f11 czy max czasu 65sekund - warto przymknąć oko na miganie czasem 'nakładki' CHDK
Napisz z czym masz problem - czy na pewno blokujesz kartę przed zapisem zanim ją wsadzisz do aparatu?
Pozdrawiam,
nosky
Rozumiem, że soft może zmienić czułość ISO,wydłużyć czas migawki, ale jak może zmniejszyć otwór przysłony? Jest to fizycznie możliwe, żeby lamelki w ob. przymykały się jeszcze bardziej niż fabrycznie ustawiony mechanizm?
Może to ktoś racjonalnie wytłumaczyć? bo tego nie kumam.
To jest fizycznie możliwe, ale do pewnego stopnia. Najprawdopodobniej mogą się przymknąć maksymalnie do f/11, ale to zależy od aparatu bo część ma inne obiektywy. Wpływ na to ma też ustawiona ogniskowa (f/16 jest chyba fizycznie możliwe na najdłuższym końcu ogniskowej). Sama sprawa przymykania to kwestia sterowania mechaniką przymykającą liski przysłony. Odbywa się to przecież także programowo. Jednak jak wspomniałem, ograniczenia mechaniczne i tak obowiązują. Dlaczego fabrycznie przymyka się ona tylko do f/8? Nie wiem-należy zapytać producenta. Ale używając tego należy pamiętać o jednym - obiektywy najlepszą jakość optyczną zachowują mniej więcej po środku, czyli w tym przypadku około f/5.6-f/6.3. Są to nieubłagane prawa fizyki, dlatego jeśli zależy nam na jakości obrazu to takich przysłon się trzymajmy. Co nie znaczy, że przysłona f/11 czy więcej jest niepotrzebna. Ma ona zastosowanie w bardziej twórczej fotografii np. zależy nam na maksymalnym wydłużeniu czasu otwarcia migawki, aby spotęgować ruch np. płynącej wody. Ale się rozpisałem-mam nadzieje że trochę rozjaśniłem. No i podobnie jest z ISO - niższe ISO niż 50 to ISO sztuczne. Takie ISO należy stosować w podobnych przypadkach jak tak mocno przymknięte przysłony. ISO software'owe ma to do siebie że rozwala dynamikę tonalną matrycy, przez co bardzo łatwo o przepały na zdjęciach-często kosmiczne.
Dzięki bardzo.
Więc nasuwa się pytanie, czy warto robić zdjęcia na tym sofcie, pomijam tu pliki RAW.
Skoro ISO 50 jest sztuczne i nie ma pewności, że F11 jest osiągalne i też nie jest "sztuczne"
Pozdro
Ja mam na myśli wartości poniżej ISO50 w starszych Canonach, a w nowszych 80. One są przecież fabryczne. ISO sztuczne to pewien kompromis. Nie będzie strasznie dużego problemu jeśli ustawisz np. ISO 30, ale ISO 1 to już przesada. A tak przy okazji to w Nikonach takim właśnie sztucznym ISO jest 100, które jest oznaczone jako tryb Lo. A f/11 jest na pewno osiągalne. Inaczej jest powyżej tej wartości.
Mam problem z przygotowaniem karty i uruchomieniem aparatu Canon S5is z nowym softem.!!!
Po sformatowaniu karty na Fat(a jest możliwość formatu na FAT32)-ale nie skorzystałem.
Zapisałem na karcie bootable.exe zgodnie z instr. winiaro.
Mam jednak zastrzeżenie do cytatu poniżej:
"Uruchamiamy bootable.exe komendą bootable.exe G: i naciskamy Enter
Potwierdzamy naciskając y i Enter"
Bo raczej najpierw podaje się ścieżkę dostępu do progr. czyli najpierw dysk(litere dysku) a potem nazwę programu.
No i po wsazaniu w moim przypadku I:\bootable.exe nic się nie dzieje -mrógnie tylko okno konsoli i finito. Nie ma mowy o potwierdzaniu "y" czegokolwiek. Ale poszedłem dalej i skopiowałem na kartę diskboot.bin-noom i coom dalej???
bo po włożeniu zablokowanej karty do aparatu nic się nie dzieje poza tym, że widnieje napis "blokada karty" na górze wyświetlacza. Coś robię nie tak? Karta to PQI 1GB a firmware aparatu to ver.1.0.1.0
Więc odpalić w ten sposób bootable.exe, a później wgrać DISKBOOT.BIN na kartę i włożyć ją do aparatu?
[ Dodano: Czw 28 Sie, 2008 19:44 ]
No i mam.WIELKIE DZIEKI!
Teraz trochę czasu minie zanim opanuję całe menu i ustawienia.
Pytanko : można ustawić tak OSD żeby Canonowskie nie było widoczne?
I czy np. przy fotach z preselekcją czasu aparat sam dobierze przysłonę, czy odniesie się do f. ustawionej w CHDK?
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 19:47 ]
nosky napisał/a:
Właśnie chodzi o to że ISO już mam na 80 lub 50 (dzięki CHDK)
OK - idę do łazienki porobić fotki, jutro je tu wstawię...
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 21 Sie, 2008 10:17 ]
Nie udało mi się wczoraj zrobić nawet jednej fotki... (spęd rodzinny) ale poniżej zamieszczam wycinek ze zdjęcia na którym widać to o co mi chodzi.
Ale w lewym górnym rogu widać paski przebarwień
Ma ktoś może jakiś pomysł co z tym zrobić?
Ja dziś też zrobiłem próbę i mam to samo, nawet przy czasie naświetlania 20s więc powyżej 30s już nie sprawdzałem.
Soft fajny, ale szkoda że takie rzeczy się dzieją na S5.
Bawiłem się też z RAW plikami, ale czasochłonne-dobrze że można je wył. pociesza fakt że widoczne są inne parametry expozycji np. ogniskową w (mm) można ustawić to jest przydatne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9