Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zastanawiam sie nad kupnem w/w aparatu. To bedzie moja pierwsza lustrzanka. Z tego co przeczytalem ogolnie przyjmuje sie, ze dobre body to 1/3 a szklo to 2/3 sukcesu (pomijajac oczywiscie osobe ktora te zdjecia robi).
Głównie chcialbym uwieczniac tym aparatem moje podroze, czyli pewnie jakies portrety ludzi, krajobrazy, statyczne przedmioty, budowle... Podobaja mi sie np takie portrety gdzie tlo za osoba jest rozmazane.
Czy zaproponowana przezemnie opcja jest ok ? nie pytam o cene raczej o obiektywy, bo na tym sie zueplnie nie znam i wiekszosc cyferek tam to czarna magia (na razie). Czytalem ze KITowe szkla nie sa najlepsze wiec wole zainwestowac w cos juz od poczatku. W ogole jest jakis sposob zeby rozpoznac ze dane szklo jest KITowe?
Czy jezeli juz sie zdecyduje i dokonam zakupu, moge jakos przetestowac aparat czy dobrze dziala? (na co zwrocic uwage, jak sie nie wie co moze nie dzialac to mozna to przeoczyc)
Tak. Sprzedawane jest w kicie (zestawie) z aparatem - najczesciej.
Jesli chodzi o te obiektywy to nie sa one rewelacyjne, ale spokojnie dla amatora powinny wystarczyc.
Mozesz oczywiscie kupowac inne, ale wszystko zalezy od tego ile $ chcesz wydac.
iice napisał/a:
moge jakos przetestowac aparat czy dobrze dziala?
Generalnie tak. Ale do tego trzeba miec troche wiedzy foto. Najlepiej gdybys poszedl z jakims znajomym, ktory fotografuje i sie troche na tym zna lub kupil w www.fotoaparaciki.pl i poprosil MM o sprawdzenie
Moja propozycja jest taka ,że jak masz do przeznaczenia 3 tysiące na sprzęt to kup 450D + Tamron 17-50 f 2.8 . Bardzo dobry obiektyw podstawowy z dobrym światłem i dogodnym zakresem. Portrety przy 50 mm i f 2.8 i odpowiednim ustawieniu modela będą miały "rozmazane tło" to znaczy bokeh. 17 mm wystarczy Ci na pewno do krajobrazów i fotografii budowli. Do tego za jakiś czas możesz dokupić obiektyw z tego zestawu co podałeś tzn C 55-250 IS lub jeśli będzie Cię stać Canon 70-200 f 4 L i masz już obiektyw podstawowy i tele .
Ostatnio zmieniony przez k1caj_ns Czw 28 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Głównie chcialbym uwieczniac tym aparatem moje podroze, czyli pewnie jakies portrety ludzi, krajobrazy, statyczne przedmioty, budowle... Podobaja mi sie np takie portrety gdzie tlo za osoba jest rozmazane.
Lepiej odpuścić kit, to Twoich potrzeb dobry byłby np. Tamron 17-50 f2,8 + stałka canon 85 f1,8 (do portretów w sam raz).
Jesli chodzi o te obiektywy to nie sa one rewelacyjne, ale spokojnie dla amatora powinny wystarczyc.
Mozesz oczywiscie kupowac inne, ale wszystko zalezy od tego ile $ chcesz wydac.
ok 3000-3500 zl, mysle ze nie ma co szalec bardziej na poczatek. Możesz polecic jakies obiektywy? Ten drugi obiektyw 55-200 uzyskal niezle recenzje, ze jak za taka cene to calkiem niezly jest.
Szczerze mowiac ciezko mi ocenic swoje potrzeby bo nie wiem, jakie parametry powinien miec obiektyw do tego co chce robic.
Edit: Dzieki za rady jak wroce z pracy na pewno poczytam o tym, o czym mi napisaliscie. Moze znacie jakies linki do artykulow gdzie mozna sie zaznajomic z tematyka cyferek na obiektywach, pojeciem "swiatła" i które są lepsze do np portretow a które do budowli, albo zdjeć w nocy... itp
Ostatnio zmieniony przez iice Czw 28 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zdecydowane i glosne NIE na ten obiektyw Sigmy!
Jesli nie wiesz jeszcze co chcesz fotografowac to albo kup Tamrona, ktorego proponuje k1caj_ns, bo to bardzo fajny obiektyw za niewielkie pieniadze i zawsze sie przyda albo najzwyczajniej kup dual kita i ciesz sie zdjeciami
Z tego co wyczytalem o tym obiektywie, ktory mi polecacie podobno ma duze aberacje chromatyczne. NIe chce panikowac ale im wiecej czytam tym bardziej boje sie cokolwiek kupic. To, ze ja musialbym sie duzo nauczyc to jedno ale fakt ze cos takiego zalezy od sprzetu troche moglby mnie irytowac...
Moze polecacie jakis sklep ze sprzetem w ktorym nie ma problemow? Fajnie jakby byl z trojmiasta i okolic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10