Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 27 Mar, 2007 Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 & 55-200mm f/4-5.6 DC
Posiadam C400d z kitowy obiektywem. Przymierzam się do kupna jednego lub 2 obiektywów. Przede wszystkim zależy mi na tele obiektywie, ponieważ często robie zdjęcia w plenerze. Niestety na obiektywach kompletnie się nie znam i nie wiem czy wybrane przeze mnie SIGMY są warte zakupu, czy skupić się na jednym lepszym i droższym, czy te wystarczą. Czy może wziąść coś z Tamrona czy Tokiny. Wiem, że postów juz było mnóstwo na podobne tematy. Ale ja pytam się o te konkretne SIGMY link do strony z obiektywem
Dzięki z góry za pomoc...Przeznaczyć na obiektyw chce góra 1000 zł.
No i nie ukrywam, że chciałbym zamienić kitowy obiektyw. Czy ta sigma 18-50 jest tego warta? Bo ba obiektywy kosztują naprawdę malutko w Stanach.
No właśnie...zacząłem sporo czytać o obiektywach, testach, opiniach. I skupiłem się właśnie na tej SIGMIE 17-70. I chyba lepiej skupić się tylko na jednym ale troche lepszym obiektywie, niż kupować 2 ale słabe. Wiem, że na temat tej Sigmy też są różne opinie, ale koniec końców nie jest taka zła no nie? Martwi mnie ten focus, ale nie zawsze są z nim problemy no i jest chyba szansa wyregulowania tego, czy tak? Mam nadzieję, że w dobrym kierunku myślę co do tego obiektywu. Chciałbym, że miał trochę dłuższą ogniskową niż 50 mm. Myślałem też nad Canonem 17-85 ale jest dośc ciemny i chyba nwet droższy od SIGMY, no i niekoniecznie lepszy.
No właśnie...zacząłem sporo czytać o obiektywach, testach, opiniach. I skupiłem się właśnie na tej SIGMIE 17-70. I chyba lepiej skupić się tylko na jednym ale troche lepszym obiektywie, niż kupować 2 ale słabe. Wiem, że na temat tej Sigmy też są różne opinie, ale koniec końców nie jest taka zła no nie? Martwi mnie ten focus, ale nie zawsze są z nim problemy no i jest chyba szansa wyregulowania tego, czy tak? Mam nadzieję, że w dobrym kierunku myślę co do tego obiektywu. Chciałbym, że miał trochę dłuższą ogniskową niż 50 mm. Myślałem też nad Canonem 17-85 ale jest dośc ciemny i chyba nwet droższy od SIGMY, no i niekoniecznie lepszy.
Jest jeszcze tamron 28-75 f/2.8. Bardzo dobre szklo. Niestety po kropie z 28 robi sie 43, wiec moze warto zostawic tego kita i ewentualnie szerokie ujecia nim robic. To szklo nie jest znowu az takie tragiczne.
Tzn. chciałbym jednak mieć jeden obiektyw ale w miarę uniwersalny. Na moim etapie foografowania hobbystycznego jeden obiektyw powinien wystarczyc Nie chcę zbytnio obładowywać się sprzetem i tracić czas( momenty i ujęcia) na zmiany obiektywów. Moja druga połowa zwariowałaby, czekając ciagle na mnie aż zrobie zdjęcie To co z tą Sigmą 17-70? Ten tamron spoko, ale troche za wąski.
Tzn. chciałbym jednak mieć jeden obiektyw ale w miarę uniwersalny. Na moim etapie foografowania hobbystycznego jeden obiektyw powinien wystarczyc Nie chcę zbytnio obładowywać się sprzetem i tracić czas( momenty i ujęcia) na zmiany obiektywów. Moja druga połowa zwariowałaby, czekając ciagle na mnie aż zrobie zdjęcie To co z tą Sigmą 17-70? Ten tamron spoko, ale troche za wąski.
no chyba za wąski no bo 28-75, a po kropie 45-120. Czyli węższy kadr od Sigmy. No nie? czy coś knocę...No a Sigma od 27mm po kropie. Tzn. wartości mniejsze, no ale obiektyw bardziej szerokokątny to Sigma, no nie?
no chyba za wąski no bo 28-75, a po kropie 45-120. Czyli węższy kadr od Sigmy. No nie? czy coś knocę...No a Sigma od 27mm po kropie. Tzn. wartości mniejsze, no ale obiektyw bardziej szerokokątny to Sigma, no nie?
Dobrze ci sie wydaje. Kup ta sigme. Powinienes byc zadowolony.
Tamron bylby fajny, bo jasniejszy, ale 43 po kropie to juz dosc wasko. Robiles kiedys zdjecia zenitem? Standardowy obiektyw mial podobny kat widzenia.
No niestety moją przygodę z fotografią zacząłem od cyfrówek. Dzięki za porady. Decyduję się na tą sigmę, jeszcze tylko kwestia skąd ją kupić. Mam możliwość kupna tej sigmy za mniej więcej 320$ ze stanów. Czy są jakieś powody dla których byłby to zły wybór? Może poza gwarancją, bo pewnie jest tylko ważna na terenie USA i Canady. Ale zakładam, że z obiektywem nie powinienem mieć problemów, chyba że trafiłbym na jakiś wadliwy produkt. Ale jestem optymista...:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10