Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 21 Lis, 2008
konwerter do Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Autor Wiadomość
Staszek Porażka 
Nowy

Wysłany: Czw 28 Sie, 2008   konwerter do Canon EF 70-300 f/4-5.6 IS USM

Witam!

Brak mi trochę ogniskowej w ww. obiektywie (zdjęcia ptaków, zwierzat - ten typ fotografii). Zastanawiam sie nad jakims telekonwerterem do tego szkla (np kenko 1,4 x). mial ktos do czynienia z takim zestawem, albo moze polecic jakis inny telekonwerter do tego obiektywu. Czy taki pomysl ze wzgledu na slabe swiatlo calkiem odpada? Proszę o radę

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 28 Sie, 2008   

Do tego obiektywu odpuściłbym sobie TC. Ze względu na lekkie mydlenie obiektywu przy 300 mm już bez TC, światło i taki sobie AF (którego działanie ulegnie dodatkowemu pogorszeniu).

koraf 
Optyczny
Koraf

Monastor napisał/a:
Do tego obiektywu odpuściłbym sobie TC. Ze względu na lekkie mydlenie obiektywu przy 300 mm już bez TC, światło i taki sobie AF (którego działanie ulegnie dodatkowemu pogorszeniu).

Dobrze prawisz Monastor , tym bardziej , żeTC to Kenko :sad: ale z Canonem nie było by wiele lepiej :wink:

Arek 
Redaktor

TC Canona to do tego obiektywu nawet nie wciśniesz... Tylko Sigma lub Kenko.

koraf 
Optyczny
Koraf

Arek napisał/a:
TC Canona to do tego obiektywu nawet nie wciśniesz... Tylko Sigma lub Kenko.

A tego nie wiedziałem ,pewnie z powodu wymiarów :???:

Monastor 
Optyczny

koraf, 70-300 IS ma zdaje się cofającą się do wnętrza korpusu grupę soczewek ;-)

lisor 
Uczestnik

... Monastor, i tu przyznaję Ci rację. Ale ja prócz wieści z for czytam też książki - ostatnio Bryana P. i takie tam różne.

Od wczoraj tele/sigmę wysłałem do serwisu i pozostałem przy poczciwym R1, którym ćwiczę umiarkowanie szerokie kąty.
W sobotę jest pokaz lotniczy w Mirosławcu, będziem w trzech: ja, R1 i statyw...

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Wysłany: Sob 17 Sty, 2009   

witam

Pytanie czy taki zestaw mialby sens?---- sigma 120-400 APO DG OS HSM+ telekonwerter 1.4x sigma APO EX DG, chodzi mi o zdjecia ksiezyca, czy z uwagi na slabe swiatlo taka koncepcja odpada? Czy w ogole jest jakas opcja, zeby bez teleskopu strzelic w miare dokladne foty "łysego" poza jakimis stalkami o wysokiej ogniskowe z lepszym swiatlem + jakis telekonwerter. Slyszalem juz sprzeczne opinie o telekonwerterze sigmy, czy wspolpraca miedzy dwoma sigmami to najlepsze rozwiazanie?

pzdr

Monastor 
Optyczny

ozzi_wawa, konwerter ma moim zdaniem sens tylko w przypadku szkieł, które są naprawdę bardzo dobre optycznie. Sigma 120-400 niestety do takich nie należy. Światło to jedno, da się zakleic styki i AF powinien działac (beznadziejnie, ale mimo wszystko). Gorzej z jakością obrazu.

Co do konwerterów. Różnie ludzie mówią. Słyszałem opinie, że konwerter powinien byc dobrany wedle producenta obiektywu. Moje obserwacje się z tym nie pokrywają. Konwerter Canona sprawił się z moją 100-300 F/4 dużo lepiej (i to zauważalnie, bez mierzenia) niż wspomniany przez Ciebie konwerter sigmy. Takie są moje spostrzeżenia, nie wiem na ile miarodajne. Warunki porównania nie były dokładnie identyczne, sprawdzałem też tylko po jednym egzemplarzu konwertera. Nie wiem jaki jest rozrzut jakościowy między poszczególnymi konwerterami.Uważam, że podpinanie konwertera do Sigmy 120-400 mija się z celem. Jeśli koniecznie chcesz konwerter, poleciłbym Ci mimo wszystko Canona x1,4

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

Dzieki za odp. Musze sie powaznie zastanowic, sama wspomniana przeze mnie sigma kosztuje ok. 2500 do tego taki konwerter canona chyba z 1000 z hakiem z tego co pamietam:] i nadal nie wiem czy to mialoby sens na zdjecia nocne (w tym przede wszystkim niebo, ksiezyc) moze jednak przejsciowka EOS-M42 i ten "ruski" MTO 1000 AM 1100/10,5 obiektyw lustrzany i czesc... a zamiast zabaw z konwerterami albo 70-300 IS USM, albo 70-200/4L USM i tyle

Monastor 
Optyczny

ozzi_wawa, moim zdaniem nie warto pakowac pieniędzy w TC.

Co do MTO i innych lustrzanych, długoogniskowych obiektywów. Nie spodziewaj się cudów. To duża ogniskowa, ale nędzne światło i przeważnie taka sobie jakośc obrazu. Dadzą też w pewnych sytuacjach charakterystyczne rozmycie tła (pierścienie).
Jeśli chodzi o zdjęcia nocne. Księżyc, owszem, wyjdzie fajnie, planety może też. Poza tym na dobrą sprawę nic na nocnym niebie nie złapiesz. Chyba, że dysponujesz naprawdę dobrym montażem paralaktycznym. Już do 300-tki potrzeba naprawdę przyzwoitego sprzętu tego typu, nie mówiąc o 1000 mm. Nie wiem na ile siedzisz w temacie, a na ile rzucasz luźnym pomysłem.
W kwestii astrofotografii na pewno więcej pomoże Ci Arek. Nie chcę teoretyzowac, a on ma doświadczenie praktyczne. W każdym razie to nie takie hop, siup.

ozzi_wawa 
Bywalec
Ius CANONicum

oczywiscie, zgadzam sie w calej rozciaglosci, co do astrofotografii, to jedynie amatorskie podchody. Ludzilem sie, ze moze jakims 300mm, ew. 400mm z konwerterem cos cykne, ale przewaznie i tak trzeba powiekszac, cos edytowac, etc. Zdaje sobie sprawe, ze takim MTO cykne jedynie jasne obiekty, ze wzgledu na marne swiatlo. Moze napisze o moich rozterkach w poswieconym temu dziale. Chyba faktycznie nie ma sensu kombinacja z konwerterami, ew. na wysokoogniskowych stalkach z dobrym swiatlem, dzieki. Teraz musze zdecydowac sie jaki zuuum do zastosowan uniwersalnych 70-300IS USM czy L-ka 70-200 f4, a moze ta sigma 130-400 APO z OS.

Pzdr

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Czw 26 Lut, 2009   

Panowie, ja do C70-300 IS USM szukam czegoś, co umożliwiłoby mi robienie zdjęć makro - odwłok jakiegoś bliżej nieokreślonego robala, albo jego uszy, czy co tam mi się zachce...

Z wielu wątków na forum wynika, że nie warto przy tym obiektywie inwestować w telekonwerter, bo będzie ciemny, jak tabaka w rogu. Nie mam denarów na porządny obiektyw makro (i jako amator na razie nie wiem, czy warto inwestować, czy nie lepiej przeznaczyć pieniądze na inny obiektyw) i szukam czegoś, co pomogłoby w fotografowaniu małych obiektów.

Zastanawiałem się nad jakąś przednią soczewką np. coś takiego:
http://fotozakupy.pl/filt...wka-makro,3984s
takiego:
http://www.cyfrowe.pl/apa...8-mm-macro.html
lub jeśli te soczewki nadają się do niczego to może dla zabawy i własnoskórnego przekonania, że to nie ma sensu takiego:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,8893s,226d

Nie upieram się przy tych soczewkach, jestem otwarty na lepsze alternatywy.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tych soczewek nie znam, ale polecam Raynox 250:
http://www.cyfrowe.pl/apa...ro-dcr-250.html

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Czy to prawda, że przy Raynoxie 250 odległość ogniskowania spada (przy ogniskowej 300mm) do 10.5 cm? Przyznam szczerze, że aż trudno mi uwierzyć, bo ten obiektyw łapie ostrość dopiero na 1.5 m - żeby aż tak oszukać optykę?

Mam jeszcze pytanie dotyczące winietowania. Na jakimś zdjęciu tutaj na forum widziałem obiekt w czarnej obwódce. Niestety nie mogę odszukać tego zdjęcia, a nie pamiętam, czy to było robione właśnie Raynoxem, czy może z pomocą TC, czy innej skomplikowanej konstrukcji.

W każdym bądź razie moje pytanie brzmi "Czy jest duża winieta na foto przy ogniskowej 300 mm z Raynoxem?" W sensie, czy robi się obwódka, czy tylko ciemne są rogi zdjęcia, lub też, czy może w ogóle nie ma wpływu na winietę :grin:

Odpowiedz do tematu