Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rzeczywiste powiekszenie....
Autor Wiadomość
Krzycho
Nowy

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007   Rzeczywiste powiekszenie....

Witam!
przeczytalem kilka stron o lornetkach i mam takie, moze dla niektorych glupie pytanie.
Jakie jest "rzeczywiste" powiekszenie lornetek?
Przyjmijmy ze lornetka ma w specyfikacji napisane 10x50
czy rzeczywiste powiekszenie bedzie wynosilo 10X ?
Pytam bo mam w domu starą lornetke Tento (made in USSR), i ona ma parametry 7x50, a jak dla mnie ona powieksza maksymalnie dwukrotnie.... nie rozumiem w czym rzecz...
Mam zamiar sobie kupic jakąs lornetke, niestety fundusz mam ograniczony (200 - 300pln ) a zalezy mi na duzym powiekszeniu i nie wiem czy kupując lornetke 10X50 bde mogl rzeczywiscie oglądac rzeczy 10X wieksze niz są widziane nieuzbrojonym okiem...
pozdrawiam!

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 31 Mar, 2007   

Na starych Tento nie kłamali, więc te 7x to raczej pewne. Po czym wnioskujesz, że nie ma 7x? Zmierz może średnice źrenicy wyjściowej i jeśli ma około 7mm to powiększenie wynosi 7x. Gdyby wynosiło tylko 2x żrenica musiałaby mieć 25 mm...

Arek

Krzycho
Nowy

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2007   

Zmierzyłem tą moją Tento, i rzeczywiscie srednica obiektywu to 50 mm, a srednica źrenicy wyjściowej wynosi ok 7mm, tak więc rzeczywiście powiększenie teoretycznie wynosi 7X.
Z tym że... oglądając przez nią cokolwiek nie odczuwam tak dużego powiększenia, i wydaje mi się że oglądane przez nią przedmioty są ok. 2X większe niż przez nieuzbrojone oko... ale to tylko moje subioektywne odczucie...
i zdecydowanie stwierdzam że takie powiększenie mnie nie satysfakcjonuje :( i będę szukał jakiejś lornetki co najmniej 10X lub więcej, niestety z najniższejpółki cenowej (200-300pln)
Czy w tej cenie mogę dostać coś o takim powiększeniu?

Arek 
Redaktor

Szukaj powiększeń maksymalnie 12x. Więcej z ręki bardzo trudno utrzymać. 200 zł to trochę za mało. Warte uwagi lornetki klasy 10x50 czy 12x50 zaczynają się na poziomie około 400 zł (DO Silver, Nikon Action VII, Minolta Classic Sport)

Arek

Wojtek_B
Uczestnik

Krzycho, moim zdaniem idealna oferta dla Ciebie jest tu:

http://deltaoptical.pl/de...35cbc1157c498e3

Jestem, jak wielu tutaj, maniakiem lornetek, więc mam duże wymagania. Jest to najlepsza lornetka 10x50 jaką miałem w rękach, w sensie stosunku jakości do ceny. Ostrość w centrum bardzo dobra, odwzorowanie kolorów przyzwoite (o niebo lepsze niż w ruskich Tento). Wziąć w łapki, zobaczyć czy egzemplarz trzyma kolimację, czy pokrętło ostrzenia nie zacina się albo nie ma luzów, i brać!

adversary 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Maj, 2013   

Witam, odkopuję ten temat, ponieważ mam pytanie a nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem na dwie odpowiedzi. Sporo ostatnio czytałem na temat lornetek, jakie powiększenia są dobre i co za ich pomocą można obejrzeć. Ja właśnie o powiększenie chciałem zapytać, a konkretnie o (nie wiem czy dobrej nazwy użyłem) powiększenie pozorne. Dla przykładu posłużę się tradycyjnym parametrem 10x50. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście obiekt, na który popatrzę przez taką lornetkę, będzie widoczny w okularze jako 10 razy większy? Powiedzmy 50m ode mnie stoi jakiś słupek. Czy patrząc na ten słupek jednocześnie jednym okiem przez tubus a drugim nieuzbrojonym zobaczę, że w okularze ten słupek jest 10 razy wyższy w porównaniu do tego co widzę gołym okiem ?

Myślałem nad tym ostatnio ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, która to potwierdzi, bądź też zaprzeczy temu.

Jeśli okazało by się, że jest tak jak to napisałem, to powiększenia rzędu 12x i więcej są już naprawdę dużymi. To tak jak by spojrzeć na człowieka oddalonego ode mnie o 500m i widzieć go jak by się stało zaraz obok.

Mam nadzieję, że w miarę jasno określiłem o co mi chodzi.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, bo nie ukrywam, bardzo mnie ta kwestia ciekawi.

Jakub

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 26 Maj, 2013   

Myślę, że to się zgadza tylko z grubsza. Z tego co pamiętam, to im obiekt bliższy tm się to bardziej rozmija. Tak naprawdę chodzi raczej o kąt jaki ten obiekt zajmuje. Tzn, jeśli bez lornetki zajmuje 1 sekundę, to z lornetką będzie to 10 sekund kątowych. A ponieważ nasze oko ma pewną rozdzielczość, zresztą podawaną w kątach, to bez lornetki widzi np. punkt a z lornetką szczegóły.

strix79 
Uczestnik

Tak jak pisał kivirovi - zgadza się to "z grubsza", bo nasz wzrok+lornetka to nie tylko dwa układy optyczne, ale też "komputer" w postaci mózgu, który to obraca, prostuje, kompensuje braki i dopiero na końcu interpretuje.

Tak więc "wrażenie wielkości obiektu" a jego pozorna wielkość w okularze lornetki to nie do końca to samo, jednak z grubsza się zgadza. Natomiast gdybyś zrobił aparatem fotę przez okular lornetki a potem taką samą przez płaską szybkę, to powinno się już zgadzać dokładnie.

I jak już było wspomniane - najsensowniej podchodzić do tego od strony rozdzielczości/zdolności do rozróżniania szczegółów. Jeżeli ze 100 m twój indywidualny wzrok jest w stanie rozdzielić np. dwie linie na tablicy oddalone od siebie x mm, to dzięki lornetce o powiększeniu dziesięciokrotnym na tym samym dystansie rozdzielisz od siebie dwie kreski oddalone od siebie o x/10. Czyli np. przedmioty oddalone od siebie o 4 cm na 100 m gołym okiem, a przy pomocy lornetki 10x przedmioty oddalone od siebie o 4 mm na 100 m.

Tu jednak także jest pewne "z grubsza" a raczej łyżka dziegciu, bo mówimy o sytuacji "idealnej", a realna rozdzielczość lornetek zależy też od jakości ich montażu (kolimacja itd) i od jakości powłok, które w znacznym stopniu warunkują jasność, właściwe odwzorowanie kolorów a tym samym kontrast.

adversary 
Nowy

Dziękuję za wyjaśniające odpowiedzi. Zainteresowałem się tym, ponieważ niedawno znalazłem w jakiejś szafce lornetkę, którą mam już od dawna ale myślałem, że zaginęła. Taki model bazarowy "20x50" który to się okazał, jak się domyślacie, 6-7x50. Patrzy się nawet fajnie przez nią choć to pojęcie mocno względne, bo nie mam porównania z innymi modelami. Troszkę poobserwowałem pobliskie otoczenie i stwierdziłem, że obraz widziany w okularze jest przynajmniej 5x większy od widzianego gołym okiem (mam na myśli konkretne rozmiary np. długość). Szukając informacji na temat domowych sposobów zbadania rzeczywistych parametrów lornetki trafiłem na to forum no i zachciało mi się lornetki z prawdziwego zdarzenia, stąd moje pytanie na temat powiększenia bo resztę odpowiedzi już tutaj znalazłem. Teraz w czasie zbierania środków na nowy sprzęt będę miał czas na dojście do tego co mi jest potrzebne żeby zacząć obserwacje. Jak coś sobie sprawię to dam znać o wrażeniach z użytkowania.

Dale 
Rozmowny

Adversary jak chcesz wiedzieć bardzo dokładnie jakie powiększenie ma Twoja lornetka to zmierz średnice źrenicy wyjściowej i teraz zrób tak: podziel średnice obiektywu przez rozmiar źrenicy wyjściowej czyli np. jak masz lornetkę 10x50 która ma źrenice 5mm (50÷10=5mm) to powiększenie obliczasz ze wzoru 50÷5=10

PS. tak na wszelki wypadek zmierz też średnice obiektywów, bo w tych tanich chińskich lornetkach jest zazwyczaj trochę mniej...

adversary 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Maj, 2013   

To już mierzyłem i wyszło mi coś między 6 a 7 razy i chciałem wiedzieć jak to się ma do tego co widzę w okularze i już odpowiedź dostałem, ale dziękuję za chęć pomocy. :wink:
Co do średnicy obiektywów to faktycznie było ok 45mm, do tego rubinowa powłoka i o wiele za małe pryzmaty, no ale czego się spodziewać po bazarówce.
Jestem na etapie zbierania środków na coś lepszego.

JacekW 
Nowy
JacekW

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2016   BAIGISH 20X50

I znów wątpliwość co do powiększenia.
Lornetka BAIGISH 20x50 (producent wiadomo jaki - kwota też)
Nazwa sugeruje (a nawet informuje), że lornetka powinna mieć powiększenie 20-krotne.
I teraz odpowiedzcie czy ja dobrze to interpretuję?
Postanowiłem to sprawdzić tak:
Rozwinąłem miarkę 5-ciometrową, na jej tle położyłem kij o długości 50cm, lewym okiem patrzyłem poprzez lornetkę a prawym bez lornetki. Obraz kija w lornetce był takiej długości jak miarka od zera do 440 cm co dawałoby powiększenie 8,8 razy.
Dokładność takiego pomiaru nie jest zbyt duża choćby dla tego, że odbyła się bez statywu, ale błąd nie powinien być większy niż 10-15% czyli powiększenie 7,5-10- krotne.
Stałem ok. 15 metrów od kija.
Czy to tak bywa w takich "markowych" lornetkach?

pozdrawiam

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2016   

Srednica obiektywu podzielona przez srednice zrenicy wyjsciowej lornetki da ci powiekszenie.

Arek 
Redaktor

Wiesz, ta lornetka:
http://www.optyczne.pl/17...lowa_50x50.html
też nie ma powiększenia 50x.

Obserwatorek 
Rozmowny

Chyba wiem o jaką lornetkę chodzi, miałem ją kilka dni , przysłał mi ją pewien sklep sportowy z Warszawy zamiast zamówionej Baigish 8x30, ( tą 20x50 odesłałem i ani 8x30 ani zwrotu pieniędzy już nie zobaczyłem, taka warszawska kultura bez pałacu ... )
Jak na chińską podróbę rosyjskiej lornetki za cenę niewiele ponad 100zł jakość miała całkiem przyzwoitą.

Przyjąłem że nie miała powiększenia 20x bo nie dałoby się tego utrzymać stabilnie w rękach, z drugiej jednak strony podane pole widzenia jest typowe dla 20x.
Zmierz średnicę źrenicy wyjściowej , tego jasnego kółka na tylnej soczewce okularu.
Jeśli ma 5mm, to powiększenie jest 10x, jeśli 2.5mm to 20x.
(zakładając że 50mm obiektyw nie jest oszukany, częściowo przysłonięty czymś wewnątrz, ja tego nie zauważyłem)

Średnica obiektywu podzielona przez powiększenie = średnica źrenicy wyjściowej.
Średnica obiektywu podzielona przez źrenicę wyjściową = powiększenie.

Czyli:
50/20 = 2.5 mm.
50/10 = 5 mm

PS: z tego co widzę obecnie dostępny model o innej budowie okularów i pokrętła ostrości ma podawane pole widzenia 150m i 56m, co całkowicie się wyklucza. 56 byłoby sensowne przy 20x, ale 150 to za dużo nawet jak na 10x, prawdopodobnie w chińskiej montowni podróbek mylą im się kompletnie stopy, jardy i metry.

BAIGISH 1.jpg
Plik ściągnięto 9063 raz(y) 140,38 KB

BAIGISH 2.jpg
Plik ściągnięto 9063 raz(y) 131,69 KB

Baigish-20x50-nowa1.jpg
Plik ściągnięto 9063 raz(y) 76,7 KB

Baigish-20x50-nowa2.jpg
Plik ściągnięto 9063 raz(y) 39,71 KB

Odpowiedz do tematu