Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na kilku forach czytałem iż najpierw powinno sie kupować optykę a dopiero potem do niej korpus. W związku z tym, pomijając fakt że oba objektywy są do różnych aparatów, mam pytanie
który z tych objektywów jest lepszy
- Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
Bezapelacyjnie Nikkor. Robiłem zdjęcia każdym z nich. W tej klasie przeważa N. Tylko jest dylemat. W klasie oczko wyższej przeważa C. 100-400L jest moim zdaniem lepsza niż Nikkor 80-400 VR. No to masz teraz zagwozdkę
Niekoniecznie, wkońcu prawie napewno obie 400 są znacznie droższe od tych 300. Dzięki za odpowiedz.
Mam jeszcze jedno pytanko.
Skoro wszystkie ogniskowe przelicza się na ekwiwalent klatki to czy nie jest podobnie z kątem widzenia który zwykle jest podawany w parametrach objektywu? Bo sam nie wiem czy jak jest napisane że ma kąt widzenia 87 stopni to tak jest w rzeczywistości czy po podpięciu do cyfrówki coś się zmienia.
Ogniskowa obiektywu się nie zmienia. Na lustrzankach cyfrowych z niepełną klatką zmienia się kąt widzenia. A to przeliczanie ogniskowej to tak dla ułatwienia, żeby skalę zmian uzmysłowić.
A jest jakiś wzór na obliczenie jak się ten kąt widzenia zmienia? Czy jest dużo mniejszy od tego podawanego przez producenta?
Nie wiem, czy jest jakiś wzór, ale łatwo możesz to sprawdzić porównawczo. Jeśli taki na 70-300 odpowiada cyfrówce Nikona 105-450, szukasz obiektywu 105mm i masz wynik w stopniach. Dla Canona to będzie ok.110mm, czyli minimalnie mniejszy kąt. Dla 300 analogicznie.
Pamietaj, ze przelicznik ogniskowej na stopnie jest ZAWSZE stały, niezależnie od firmy, czyli, jeżeli
- dla matrycy FF 300mm = 300mm
- dla matrycy 1,5x(np.Nikon) 200mm = 300mm
- dla matrycy 2x (np.Olympus) 150mm = 300mm
to kąt widzenia dla 300 mm zawsze jest ten sam
Dzięki.
A może mi ktoś powiedzeć czym się różnią dwa objektywy od siebie, jeden ma w nazwie dpoisek makro a drugi nie. Oba są tej samej firmy i o tym zamym zakresie ogniskowej i tej samej jasności. Cena pomiędzy nimi to ten z makro droższy o 300 zeta.
A oto i one:
- Sigma 18-50mm f/2,8 EX DC MACRO
- Sigma 18-50mm f/2,8 EX DC
Ten droższy jest zmodernizowaną wersją tańszego. Oprócz "macro", które jest tylko lekko zwiększoną skalą odwzorowania ma bodajże zwiększoną średnicę przedniej soczewki i trochę poprawioną jakość obrazowania. Tak naprawdę to są prawie te same obiektywy. Ale prawie niektórym czyni dużą różnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10