Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam zapytanie do użytkowników forum optyczne.pl, czy ktoś z Was podziwiał zdjęcia wykonane obiektywem Tamron 18-250 f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical IF M, co sądzicie o nim?. Przeszukałem forum ale nic konkretnego na temat tego obiektywu nie znalazłem, a przyznam iż szukam szkła uniwersalnego (dla amatora). Czytałem ogólne opinie i testy na obcojęzycznych stronach wykonywane w warunkach labolatoryjnych - chwali obiektyw za uniwersalnośc i zakres ogniskowej, i na tym koniec. Więc pomóżcie i doradzcie ...
Acha zaznacze iz posiadam samo body Alpha 300, które natabene zakupiłem w USA.
Jestem "świeżym" użytkownikiem na forum optyczne.pl wiec z góry za popełnione błedy, przepraszam.
Lepiej kupic 2 obiektywy a lepszej jakosci. Poza zakresem ogniskowej nie ma on wiele do zaoferowania. Jaka kwota dysponujesz, co najczesciej fotografujesz?
Obiektywów żadnych nie posiadam gdyż body mam dopiero 4 dni dopiero zamierzam kupić.
Pierwsza mysl była taka Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro + telezoom (jeszcze nie wiem dokładnie jaki), co do kwoty na szkiełka myśle ze mogę przeznaczyć około 2000 - 2500 za komplet (szeroki kąt, tele). "co najczesciej fotografujesz?" hmm dziecko, które jest wiecznie w ruchu, a to w domu, czy bawi się na dworzu (tele by się przydał), wakcje (krajobrazy), zloty rodzinne, nic nadzwyczajnego. Możesz zaproponowac mi jakiś ciekawy, lepszy zestaw obiektywów?
Tamron 17-50/2.8 na poczatek. Do dziecka w ruchu jak znalazl. Na dole tez jest przyzwoicie szeroko.
Co do tele to mozesz kupic Sigme70-300APO lub uzywana Minolte 70-210/4. AF nie jest tu jednak zbyt szybki.
Mozesz poczekac i dozbierac np. do Tamrona 70-200 lub Sony70-300G.
Dzięki za rade, przyznam że zastanawiałem się nad Tamronem na plus stałe światło, pojadę do sklepu założe Sigme 17-70, Tamrona 17-50 i zobaczę co i jak. Pewnie lepsze wykonam zdjęcia mając do dyspozycji dwa obiektywy niz jednym uniwersalnym ...
Rozumiem iż Tamron 18-250 f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical IF o takim zakresie ogniskowej jest obiektywem przez Ciebie niepolecanym?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 03 Wrz, 2008
komor do focenia dziecka kupił sobie Sigme 17-70 + 70-200/4L i nie pamiętam, żeby narzekał Ale to przekroczy Twój zasięg gotówkowy.
Zaproponowałbym Ci CZ 16-80 <- zakres na dziecko moim zdaniem super, jak chciałbyś większy zakres, możesz podkusić się jeszcze na DT 16-105
Ciezko to bedzie podpiac do A300
Ja bym tez proponowal CZ, bo jestem z niego niezmiernie zadowolony. Pytanie czy nie za ciemny dla dziecka. Ewentualnie dokupic do niego Minolte 50/1.7 za niecale 400PLN. I jasno i niezbyt glosno.
Sigma 17-70 /2.8-4.5, dobrze współpracuje z alpha 300 ?, chyba pokusze się na ten obiektyw (dużo pozytywnych komentarzy, przyzwoita cena), co do tele - wstrzymam się, poczytam Wasze opinie na forum. CZ 16-105 jest obiektywem drozszym, lepszy zakres moze dlatego ale jak w praktyce wygląda porówanie tych dwóch szkieł? Różnica w zdjęciach o tych samych parametrach bedzie widoczna na plus jedengo z nich ?
CZ jest 16-80. 16-105 jest Sony. Do Sigmy 17-70 nie porownywalem. Ale 16-80 zdecydowanie jest warty ok. 2 tysiecy.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 03 Wrz, 2008
MC napisał/a:
Ciezko to bedzie podpiac do A300
Typowo o co mi chodziło
Ja nader często używam Sony R1 do focenia mojego 2,5letniego brata - AF czasami się poci ostro, ale w 90% przypadkach trafia. A co do jasności - CZ na długim końcu jest jaśniejszy, na szerokim to i tak nie ma takiego znaczenia. Zestaw A300 + 16-80 + kilka stałek na uzupełnienie spokojnie powinien wystarczyć
No i moznaby pomyśleć jeszcze o zestawiku 17-70 + Sigma 50-150/2.8
Panowie, troszkę odbieglismy od tematu postu, ale musze się przespać z tą dyskusją, pewnie tak bedzie ze kupie dwa obiektywy (Sigma 17-70) wiel osób chwali, nawet tu się często przeplata, praktyka pokaze jak działa z A300, co do tele narazie pauza, jak drązymy Sigma 18-125 jak uważacie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13