Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie obraź się czasem Marian ale po kiego każesz jej kupować lampę? Najmniejsza lampa do olka to zdaje się 600 zł. Większa wacha się w granicach 1200 zł. Z tego co widziałem chciała przeznaczyć na aparat 2000. Za tysiaka lustra nie kupi. Chyba, że sam korpus Sony.
Gdybym tak miał doradzać kupno komputera czy lapa znajomym to nikt by do mnie z taką prośbą nie wrócił. Dodam, że zawsze wszyscy są zadowoleni. Swoją drogą to ciekawe czy jak kupowałeś komputer, a może laptopa to może nawet go nie kupiłeś do tej pory bo albo czekałeś na BlueRaya, albo na procesory białkowe?
Nawet jak za 5-10 lat będzie się chciała porwać na coś lepszego to z łatwością znajdzie kupca na ten sprzęt, dołoży i kupi nowe z nową technologią. Dobrze, że nie kazałeś jej kupować od razu jakiejś stałki za 1500 zł. albo i więcej. W sumie od niej mogłaby zacząć. Stałkę, potem lampę. Za jakiś czas przy dopływie gotówki kupiła by obiektywy o zmiennej ogniskowej, a na końcu korpus ale w sumie to po co.
Mieszanie w głowie komuś początkującemu i niedoświadczonemu to największy błąd jaki można popełnić. Wmawianie komuś kto dopiero chce zacząć focić lustrzanką dużej lampy błyskowej do likwidowania kontrastów w plenerze jeszcze na dodatek ze światłem odbitym nie jest na miejscu. Wogóle ten temat wydaje się zszedł na złą drogę.
Już na początku tematu doszliśmy do celu proponując zestaw Olka i popierając to rozsądnymi argumentami za i ewentualnie przeciw. Po co to zamieszanie.
Ktoś tutaj zaczął początkującemu za bardzo teoretyzować. 90% ludzi nie będzie miało pojęcia jak z tego skorzystać, więc... z umiarem Mości Panowie w tych swoich wywodach.
Bo może po prostu wogóle nie doradzać? Za każdym razem trzeba brać pod uwagę, że rzeczy dla nas oczywiste, dla osoby zielonej w temacie oczywiste nie są... Więcej, tłumaczenie tych oczywistości może spowodować, że osoba nieobeznana wręcz zniechęci się do fotografii jako takiej, bo nie będzie w stanie ogarnąć wszystkich jej technicznych aspektów? Dla mnie kwestią oczywistą jest dlaczego należy kupić lampę zewnętrzną, ktoś wyżej już tego wydatku nie rozumie... I co tłumaczyć mu zalety i techniki świecenia taką lampą? Po co? Kiedyś sam do tego dojdzie... Albo i nie... Może przecież nigdy nie wejść w rodzaj fotografii w której taka lampa jest konieczna... Coraz bardziej frustrują mnie tego typu tematy... Albo pytania znajomych o to, który kompakt jest najlepszy... A skąd ja mam do cholery wiedzieć? Dla mnie prawie wszystkie są gówniane, a te które nie są (np. DP-1), będą zapewne gówniane dla kogoś kto zadaje mi takie pytanie... I co, zrobić mu wykład z konstrukcji matryc? Opowiedzieć o optyce? Kurde, może niech ludzie zaczną przyswajać wiedzę samemu? Pozwólmy im uczyć się na własnych błędach, bo być może one błędami nie są na etapie, na którym te osoby się znajdują, a perspektywa części z nas jest po prostu skrzywiona?...
Kupno lustrzanki zapoczątkowuje ciąg wydatków. Nowicjusz nawet gdyby wielu rzeczy jeszcze nie był świadom, powinien być świadom wydatków, które go czekają gdy kupi lustrzankę. Na 2000 zł się nie skończy. Jeśli zdecyduje się na kupno mimo wszystko, to przynajmniej wie co go czeka.
Marian. Kupno czegokolwiek to ciąg wydatków. Kupisz auto to wydajesz na przeglądy, mechanika itp. Kupisz komputer to kiedyś będziesz musiał go rozbudować, a może coś się zepsuje. Założysz akwarium to kupujesz filtry, ryby, inne gadżety. Kupisz wędkę to wydajesz kupę kasy by się dostać na swoje ulubione bajoro. Ale każdy sobie z takich rzeczy zdaje sprawę. Tylko czy mając jedną wędkę i przynętę nie złowisz ryby?
Czy w takim razie jak koleżanka kupi olka z dualkitem to nie zrobi żadnego porządnego zdjęcia?
Kupno lustrzanki zapoczątkowuje ciąg wydatków. Nowicjusz nawet gdyby wielu rzeczy jeszcze nie był świadom, powinien być świadom wydatków, które go czekają gdy kupi lustrzankę. Na 2000 zł się nie skończy.
Niekoniecznie. Można starać sie opanowac sprzet ktory się ma do tego stopnia, żeby wyciągnąc z tego co sie da i mozna byc z tego calkiem zadowolonym. Bo wbrew pozorom prostym korpusem z prostym obiektywem da się zdzialać calkiem sporo.
Natomiast obawiam się, że stanowisko prezentowane przez Ciebie moze doprowadzić do tego, że przy jakiejś porażce użytkownik zamiast szukac rozwiązania najpierw w swoich umiejętnościach stwierdzi, że to jest związane ze słabym posiadanym sprzętem. Potem kupuje się 'lepszy' gadżet a zdjęcia takie samusieńkie... Oczywiście te gadżety sa w wielu sytuacjach jak najbardziej potrzebne, ale trzeba jeszcze wiedzieć kiedy, jaki i po co ich uzywać...
zamiast szukac rozwiązania najpierw w swoich umiejętnościach stwierdzi, że to jest związane ze słabym posiadanym sprzętem
Dokladnie tak jest. Nie neguje tego, ze lampa zewnetrzna sie przydaje, bo sam sie nosze z zamiarem jej zakupu. Ale jak do tej pory nie byla mi ona niezbedna.
Oczywiscie mozna napisac, ze jak zoom to tylko ze swiatlem 2.8 a najlepiej to zestaw jasnych stalek, statyw co najmniej frotka itp itd etc. Tylko, ze
RB napisał/a:
trzeba jeszcze wiedzieć kiedy, jaki i po co ich uzywać...
Kurde, może niech ludzie zaczną przyswajać wiedzę samemu? Pozwólmy im uczyć się na własnych błędach, bo być może one błędami nie są na etapie, na którym te osoby się znajdują, a perspektywa części z nas jest po prostu skrzywiona?...
I tu jest racja. Ja nigdy na żadnym forum nie pytałam sie co kupić i nie pytam, czy to telewizor, komputer, aparat foto, odbiornik satelitarny, jedynie co robie to czytam, a decyzje podejmuje totalnie sam i nie żałuje nawet jak popełnię błąd.
Jeśli komuś wystarczy tylko korpus z wbudowaną lampą i dwa kitowe obiektywy, to albo ja nie widzę sensu mu doradzać, albo po prostu niepotrzebna mu lustrzanka.
Marian, ja naprawdę chciałem się powstrzymać od pisania czegokolwiek. Jednak Twoja jakże bogata argumentacja troszkę mnie powala...
Cytat:
Jeśli komuś wystarczy korpus z wbudowaną tylko lampą i dwa kitowe obiektywy, to albo ja nie widzę sensu mu doradzać, albo po prostu niepotrzebna mu lustrzanka.
A może ktoś teraz chce poprostu spróbować "bawić" się w fotografię na poważnie, może nie jest pewny czy mu się to spodoba na tyle żeby zainwestować w to od razu grubą kase?? wtedy powiedz mi po jaką cholerę ma od razu wszystko kupić i to od razu z najwyższej półki??
To trochę tak jakbyś niegrając nigdy na gitarze kupił sobie od razu Gibsona Les Paula za 12000 - bo to przecież świetny sprzęt... a jesteś pewien że na pewno wiążesz przyszłość z gitarą??
Więc przestań robić ludziom wodę z mózgu... nie masz nic sensownego do pisania - nie pisz nic...
Nie polemizujcie ze mną, tylko jej doradzajcie. Ja mam swoją opinię i tyle. Sama wyciągnie wnioski.
"Nie słuchaj Mariana" najłatwiej napisać. Trudniej o wadach aparatów, które proponujecie. No bo trzeba je po prostu znać z autopsji. O zaletach aparatów to może sobie poczytać w marketingowych ulotkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11