Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Nikona D50 z KITowym wbiektywem... zastanawiam się jednak nad zmianą systemu.. No i stąd pytanie:
co z tymi Pentaxami? Czy warto przesiąść się choćby na takiego K200D?
No bo chyba nie tylko Nikony i Canony są na świecie (a typowy Sony jakoś mi się nie widzi)
bashirek, może dlatego że jesteś (nie)szczęśliwym posiadaczem kitowego obiektywu, może lepiej warto się zastanowić nad jakimś przyzwoitszym szkłem do D50.....odpowiednim do tego rodzaju fotografii, którą uprawiasz......
Jeśli do Nikona masz tylko obiektyw kitowy to spokojnie możesz zmienic system na Pentaxa tylko zorientuj się najpierw jak jest z dostępnością akcesoriów tej firmy i z serwisem w naszym pięknym kraju
Canona i Nikona mogę Ci polecic z czystym sumieniem bo wiem że z serwisem i z dodatkami tych firm nie ma problemu a jak jest z Pentaksem to musisz poczekac aż na twoje pytanie odpowie ktoś kto używa tego systemu
Ja też niedługo zaczynam kompletowac sprzęt fotograficzny od zera ale będę wybierał tylko między Canonem a Nikonem
Rozumiem że Pentax jest niepopularnym systemem?
a co z rynkiem wtórnym obiektywów? Naprawdę jest tak źle?
Na początek i tak będę musiał oprzeć się na obiektywie KITowym (ewentualnie z jakimś tańszym telezoom-em )
a może sprzedać BODY, zbierać na D80 i potem dokupić jakieś szkło??
polecam zwiad na allegro. obiektywów z AF nie ma wielu.
na osłodę kit jest bardzo sympatycznie wykonany.
mz jeżeli nie masz ochoty na używanie manualnych szkieł, to Pentax nie jest optymalnym rozwiązaniem.
d80 fajny jest.. ale rzeba mieć świadomość że wysokie iso wyglądają marnie.
Owszem, nie jest tak popularny jak Nikon czy Canon ale nie dlatego że jest gorszy tylko słabo się reklamuje. Skoro masz już lustrzankę i po wymianie chcesz poczuc poprawę to D80 może nie wystarczyc, po prostu będziesz robił takie same zdjęcia. Moja propozycja to Canon 40D + Canon EF-S 17-85 f/4.0-5.6 IS USM jeśli to nie za drogo. Taki nowy komplecik kosztuje ok. 3500 zł. Sam się do niego przymierzam. Napisz ile kasy chcesz na to przeznaczyc to łatwiej będzie coś zaproponowac
Widzę że użytkownicy Pentaxów nie spieszą się z pomocą i jesteś skazany na podpowiedzi takich jak ja laików
Właśnie w tym problem że do Pentaxa nie znajdziesz za dużo szkieł autofocus a użytkownicy aparatów tej firmy dochodzą do perfekcji w posługiwaniu się obiektywami manualnymi które pomimo podeszłego wieku są podobno bardzo dobre optycznie
Canona 30D polecam jako solidny aparat bez zbędnych bajerów
Kumpel ma takiego
Bardzo wygodnie się go trzyma i robi lepsze zdjęcia niż mój Nikon D60
no właśnie z jednej strony nie potrzebuję bajerów, z drugiej zamierzam popełnić małe świętokradztwo i udostępniać czasem aparat swojej dziewczynie (której np. spodobałby się podgląd Live view, albo większy niż w D50 wizjer..)
Ponieważ teraz mam tylko KITa nie grozi mi za bardzo zapaproszenie wnętrza, ale jak to jest z tymi systemami czyszczenia matrycy i np. stabilizacją w Pentaksach?
[ Dodano: Pią 05 Wrz, 2008 12:03 ]
też się zastanawiałem nad Canonem 30D..
w sumie to myślałem o takim Trio:
30D (C)
D80 (N)
K200D lub K10D (P)
w sumie to myślałem o takim Trio:
30D (C)
D80 (N)
K200D lub K10D (P)
Z tego trio najlepszy Canon
Live view w lustrzance działa gorzej niż w kompakcie (chyba że weźmiesz Sony A350 - odradzam), nie masz podglądu w autofocusie, obraz na monitorze znika w momencie dotknięcia spustu
Czyszczenie matrycy nie wiem czy w ogóle działa. Ja to mam w moim Nikonie a i tak już raz musiałem czyścic ręcznie a raczej ustnie - wystarczyło dmuchnąc
Stabilizacja w korpusie jest ok. 1/3 mniej skuteczna niż stabilizacja w obiektywie ale działa z każdym obiektywem więc to już jest zaleta niezaprzeczalna
A może Canon 40D ze słabszym obiektywem np. 18 - 55 IS
Taki zestaw powinieneś znaleźc na allegro poniżej 3000 zł
Dopiero teraz zauważyłem że podane przez Ciebie modele aparatów to nie trio tylko kwartet i w takim razie Pentaxa K10 postawiłbym na tej samej wysokiej półce co Canona 30D
no jasne, pewnie dlatego że to canon
a polecanie 40d z kitem to ehemm... czyszczałka daje radę, żongluję manualami i czasem gruszki używam. bashirek jak nie chcesz zostać profesjonalitsą to bierz to co ci się podoba, ale kup sobie do cholery porządny obiektyw. 40d z kitem nie da ci nic więcej niż masz teraz skup się na dobrym szkiełku a body weź tańsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9