Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wszystko zależy od tego, czego zdjęcia będziesz robił. Bo jak np. ptaki to zdecydowanie 400/5.6 L. Stałka jak to stałka, jakość lepsza od zoomu, ale gorsza uniwersalność.
wszytko zależy co kto robi, ja jestem za dobrym przemyśleniem, i zastanowieniem sie jakie zastosowanie ma mieć obiektyw, jestem przekonany że większość zastosowań będzie miał obiektyw 100-400 niż 400, po prostu robić zdjęcia w różnych warunkach często trudno biegać dalej lub bliżej a często wręcz jest niemożliwe, a trzeba być niezłym magikiem rewolwerowcem by szybko zmieniać kolejne skałki z bardzo wygodnego plecaka,
100, potem 200, potem 400 O! jest! strzał ))
Wydaje mi się że to bardzo dobre wyjście ale wtedy gdy mamy czas i wiemy konkretnie co w danym momencie będziemy robić, a gdy zabieramy na wycieczkę to jednak decydowałbym sie na 100-400 (i taki osobiście mam na liście zakupów )
MM: poniewaz jeszcze sie waham co do wyboru poprosze o garsc porad.
Czy duza roznica bedzie miedzy 300mm a 400mm? Poniewaz chce podgladac ptaki bede jechal na koncowce zakresu.
Znalazlem alternatywe do mojego pierwotnego wyboru 100-400.
Canon EF 70-300mm f/4,5-5,6 DO IS USM albo Canon EF 70-300mm f/4,5-5,6 IS USM czyli bez szkieł DO.
Co o tym sadzisz?Czy warto doplacac wiecj kasy i miec DO? Czy w ogole interesowac sie tym obiektywem czy odzalowac i strzelic 100-400?
Wersja DO bardzo mnie śmieszy, jest niewarta tych pieniędzy. Alternatywą do ptaków dla 100-400L może być tylko 400/5.6 L albo 300/4L IS plus TC 1.4 (czasami). Tamte zabawki zostaw w piaskownicy a o 70-300 IS USM to zapomnij. Jego szybkość i dokładność w porównaniu do 100-400 jest zwyczajnie poniżej krytyki. Jak biorę to szkło do ręki w pracy (a niestety czasami muszę) to po prostu bluźnię i mam ochotę nim wybić szybę w samochodzie. Dlatego często śmigam na prywatnym szkiełku. To jest totalnie inna klasa. Nawet nie ma co porównywać. Jak dorwiesz w łapki to sam zrozumiesz. Dzisiaj na targach foto na chwilę pożyczyłem jednemu canonierowi. Zrozumiał to co mam tutaj na myśli w ciągu dwóch minut i nawet nie myśli już o czymś innym. Tobie zrozumienie tego zajmie góra 5 minut, musisz tylko podpiąć to pod body.
No tak, tylko cena mnie troche hamuje...
A gdyby cos z Sigmy? Widzialem ze bardzo zachwalałes 100-300 EX Sigmy. A nawet stwierdziles ze lepsza niz Canon 100-400.
No wlasnie i kolejna moja obawa: co canon to canon. Mimo iz mam teraz
sigmę 17-70 i nie narzekam.
Sigma 100-300/4 optycznie lepsza, ale ja bym jej nie kupił. Do moich potrzeb jest za słaba. Ale ja wiem czego potrzebuję. Na ptaki może być ok. Niemniej wybrałbym Canona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9