Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 Proszę o pomoc w wyborze.
Witam jestem nowy na forum i na początku pragnę się przywitać .
Mam mały dylemat przy wyborze lustra,dodam że obecnie pstrykam na KM Z3 i wciąga mnie coraz bardziej.Dawno temu był Zenith i pozostało mi par obiektywów które ewentualnie chciał bym wykorzystać.
Zastanawiam się nad Olympusem E520 ze względu na stabilizację w korpusie i wykorzystanie w/w obiektywów.Drugim faworytem jest Canon 450D ,ale brak stabilizacji w korpusie trochę mnie przeraża jednak co przemawia za Canonem to większa matryca ,a co za tym idzie chyba szumy.
Fotki jakie będę pstrykał to imprezy rodzinne,wypady za miasto,przyroda i makro.
Chciał bym coś dobrego żeby przy słabszym oświetleniu zdjęcia były w miarę dobre i ostre .
Mała próbka moich zdjęć w o mnie
Jeżeli zdecyduję się na Olka to z tym większym zoomem cze 150 starczy ?Mam jakąś 300 z Zenitha żeby sie nie pokrywały
Za Olkiem przemawia do mnie stabilizacja w korpusie ale waham się że za mała matryca.
Canon na większą a to idzie za jakością zdjęć chyba?
Ostatnio zmieniony przez jarmat62 Sob 06 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Na wyzszych czulosciach i przy duzych wydrukach roznice beda.
Jesli chodzi o Olympusa, to ten tele 70-300 byl dopiero co testowany i szalu nie robi. Z kolei 40-150 nie znam, ale on kosztuje w kicie 300PLN. Moze lepiej kupic taki na poczatek i ewentualnie dozbierac do lepszego? Ptaszkow i tak raczej i jednym i drugim nie zrobisz, to ostrosci brak.
z ta roznica w rozmiarach to az tak wielkiej przepasci nie ma, co innego jakbys porownywal aps-c z pelna klatka (tu jak to wyglada: http://wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html)
150mm starcza do znakomitej wiekszosci zastosowan, jak wejdziesz na watki o ptakach albo lotnictwie to zobaczysz w jakich zastosowaniach potrzeba dluzszych ogniskowych.
Raczej dużych wydruków nie będę robił jedynie podgląd ekran monitora komp i telewizor 37"
Z jakim efektem da się wykorzystać te obiektywy z Zenita w Canonie?
[ Dodano: Czw 11 Wrz, 2008 15:59 ]
Ze względu na jakość zdjęć w 90 % przekonany jestem za C 450 z kitem +SIGMA 70-300/4,0-5,6 APO,MACRO czy może być na początek ?
[ Dodano: Nie 21 Wrz, 2008 12:33 ]
do tego pozostałości:
Jupiter 135/3,5
Helios 44M-4 2/58
MIR-1B 2,8/37
Tulejki
zastanawiałem się też nad
stałką 50/1,8 podobno dobra.
[ Dodano: Sob 04 Paź, 2008 15:40 ]
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Aparat już w domu zdecydowałem o zakupie C 40D,na początek szkiełko 18-55 ale chyba szybko dokupię SIGME 70-300 APO.
Jeszcze raz DZIĘKI.
[ Dodano: Nie 12 Paź, 2008 19:16 ]
Po ciężkim wyborze dokupiłem EF 70-300 IS USM Canona zobaczymy czy warto było??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9