Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto kupić lornetkę z USA (2 razy taniej niż w Polsce)?
Autor Wiadomość
Danisz
Nowy

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   Czy warto kupić lornetkę z USA (2 razy taniej niż w Polsce)?

Witam wszystkich!

Nie od dziś wiadomo że Amerykanie zarabiają kilka razy więcej niż my a towary mają znacznie tańsze. I tak np. Mercedesy są znacznie tańsze w USA niż w Europie!

Zmierzam do tego że być może warto kupić lornetkę z USA. Sugerując się tym co na www.ebay.com można się przekonać że przyzwoita lornekta Nikon Action EX 10x50, którą zamierzam kupić kosztuje u nas ok 800 zł, a u nich tylko 60 $ (ok. 180 zł) czyli prawie 4,5 raza taniej!!! Oczywiście dojdą do tego koszty przesyłki, ale jeśli wybierzemy drogę morską, to oszczędności są znaczne. Na amazon.com ta lornetka kosztuje 150 $, czyli ok 450 zł, co czyni ebay mało wiarygodnym, ale jeśli kupić lornetkę używaną...

Moje pytanie: czy warto zaryzykować?

Reklama

Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   Re: Czy warto kupić lornetkę z USA (2 razy taniej niż w Pols

Danisz napisał/a:
Nikon Action EX 10x50, którą zamierzam kupić kosztuje u nas ok 800 zł, a u nich tylko 60 $ (ok. 180 zł)

Nowe Nikony kosztują od 150 $. Za 60$ chodzą chyba raczej Nikon Action VII, które u nas kosztują po 400 zł. Przebitka robi się już tylko x2, ale wydaje się, że nadal się opłaca. Nawet jeśli przyłożą cło, co nie jest oczywiste, nie zapłaci się więcej niż u nas. Jedyny problem to gwarancja, która jest na amerykańskie lornetki ważna tylko w Stanach.

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Czw 05 Kwi, 2007   

Też interesuje mnie kwestia sprowadzenia sprzętu ze Stanów. Ile wynosi to cło?

ptasiarz
Rozmowny

O ile dobrze pamiętam stawka na import lornetek z USA do EU to 4,2%

Arek 
Redaktor

To zależy od agencji celnej. Przepisy w naszym kraju są tak zagmatwane, że celnicy mogą zrobić co chcą:

1. mogą dowalić cło 12% za optykę, do tego dojdzie 22% VAT i koszty agencji celnej

2. jeśli sprzęt przyjdzie z USA i stamtąd będzie faktura, a na sprzęcie będzie napis
made in china, to celnicy mogą to potraktować jako produkt niewiadomego pochodzenia
i dorzucić 60% cła. To nie jest wyssane z palca, bo jak na Centrum Astronomiczne PAN
sprowadzaliśmy teleskop z USA to tak nam właśnie policzyli. Całe szczęście że PAN jako
instutut naukowy był zwolniony z cła. W przypadku transportu prywatnego trzeba będzie to zapłacić.

Trzeba pamiętać o stracie gwarancji w przypadku sprowadzenia z USA.

Arek

profes
Początkujący

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2007   

Tak sie sklada, ze mam za soba sprowadzenie z USA Nikona Action EX 10x50.
Najtaniej udalo mi sie ja znalezc za $145. Do tego dochodza koszty wysylki do Polski. Ja mam to szczescie ze mam znajomego w USA, do ktorego poszla moja lornetka a on zapakowal ja w osobny karton i nadal Polamerem. Dzieki temu uniknalem wszelkich formalnosci i oplat celnoskarbowych. A wiec z kosztami przesylki wychodzi 500 zl co przy polskiej cenie 850 zl jest duza oszczednoscia.
Jezeli natomiat zdecydujesz sie na przesylke do Polski bezposrednio ze sklepu, to po pierwsze licz sie z tym ze przesylka kosztowac bedzie ok $35, po drugie, ze zapalcisz clo od lornetki (wspomniane juz 12%) i podatek VAT od wartosci lornetki + cena przesylki. Wychodzi ponad 700 zł. To caly czas taniej o jakies 100 zł. Pytanie tylko czy warto?
Pamietaj, ze lornetka kupiona w USA jest objeta 25 letnia gwarancja ale tylko w USA.
Dlatego oplaca sie ja sprowadzic tylko wtedy, gdy masz kogos w USA, kto ci ja wysle tak jak mi, albo ja przywiezie, no i do kogo bedziesz mogl ja odeslac gdy cos sie w niej popsuje.
Pozostawiam pod rozwage

Danisz
Nowy

Wysłany: Pon 09 Kwi, 2007   

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc!

Myślę, że nie ma sensu sprowadzanie tego Nikona Action EX z USA, bo oszczędności mogą być pozorne, zwłaszcza w przypadku reklamacji. Lepiej kupić w Polsce.

Mam jeszcze pytanie do Profesa - czy jesteś zadowolony ze swojego Nikona? Czy jakość jest wystarczająca?

pozdrawiam

profes
Początkujący

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007   

Jestem bardzo zadowolony ze swojego Nikona. Uzywam go glownie do obserwacji nocnych a glowna zaleta tej lornetki jest wysoka transmisja.
Jesli mialbym wymienic jakies wady to chyba tylko nieostrosc na krancach. Jak za ta cene, to jest to akceptowalne, choc mogloby byc lepiej.
W tej cenie ciezko znalezc cos lepszego. Mozna zastanawiac sie nad Konica-Minolta Activia - bo to prawie to samo tylko ze trudno ja kupic, lub William Optics - jezeli dolozysz pare stowek :/ i nie przeszkadza Ci osobne ogniskowanie.

pablo231
Nowy

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   Re: Czy warto kupić lornetkę z USA (2 razy taniej niż w Pols

Witam !!!

Danisz napisał/a:
(...)Moje pytanie: czy warto zaryzykować?

Wcale nie trzeba ryzykować. Najlepiej sprawdzić, czy na dany model producent
respektuje gwarancję z USA. Przymierzając się do mojej lornetki, Olympus 10x42 EXWP I,
sprawdziłem czy tak jest. Okazało się, że Olympus Polska na produkty ze Stanów
przewiduje 1 rok gwarancji, z wyjątkiem lornetek na które gwarancja jest taka sama
jak w Polsce. Dotyczy na pewno modeli EXWP 10x42, 8x42 oraz WP 10x25, 8x25 bo o te pytałem.

--
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu