Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Starsze (20D/30D) dwucyfrówki Canona nadal są częstym sprzętem w mniejszych zakładach fotograficznych, a większych jako drugie korpusy (w moim zaprzyjaźnionym zakładzie jest jeszcze nawet eos D60 jako trzeci czy czwarty korpus). Oferują bardzo dobre obrazy i bezawaryjną pracę latami, przy minimalnych czynnościach serwisowych.
Niektórzy - po premierze 30D - mówili, że to niewielki krok w stosunku do poprzednika. Ja bym jednak zdecydował się na 30D; mimo wszystko to nowsza konstrukcja, może łatwiej też będzie trafić egzemplarz z mniejszych przebiegiem. Albo zza oceanu 30D "refurbisha".
Ten sprzęt na prawdę wart jest swojej ceny.
Jeśli 20D ma wyświetlacz podobny do tego z 300D to nie dziwię się mu. Ten w 300D jest moim zdaniem super ostry. Wszyscy narzekają na LCD z 40D. Ja nauczyłem się że jak chcę zobaczyć czy zdjęcie jest ostre to je delikatnie powiększam.
Gdybym teraz miał wybierać między 20D/30D to sam nie wiedział bym co kupić. Ale raczej 30D ze względu na to, że jest nowszy i chyba można w nim ustalać już 2 prędkości serii. Nowszy korpus może równać się mniejsze zużycie.
Ja jako były właściciel 20D też wolałem jego ekranik niż ten z 30 lub 40D.
Odnośnie wyboru 20 czy 30D... Ja bym brał 30D ze względu na możliwość regulacji ISO co 1/3 EV. Tego najbardziej mi brakowało w 20D a często się to przydaje. Teraz nie pamiętam, ale 30D miał już chyba spota a to też się bardzo przydaje.
Różnica to jest wtedy jak masz do wyboru 400 lub 800 a jeszcze gorzej jak musisz włączyć 1600 bo 800 nie wystarcza a wystarczy np. 1000. Mnie nie raz to wnerwiało przy ślubach. Czasami dopieszcza się parametry optymalnie i wtedy to wychodzi.
Ostatnio zmieniony przez MM Czw 11 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 10 Wrz, 2008
ja na szczęście mam 400 520 640 7X0 800 1000 1200 1400 i 1600 tylko że od 640 nieużyteczne praktycznie...
sory... odbija mi... oczywiście zmiana iso bardziej płynnie z pewnością odbije się korzystnie na zdjęciach - ja sobie nie wyobrażam możliwości zwiększania iso jedynie podbijając je dwukrotnie. Jeśli 30d to ma podczas gdy 20d nie... warto kupić 40d, które kosztuje teraz już tylko 2200 zł
xneon [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008
Czyli 3000 z osprzętem, a obiektyw?
Dzięki, będę gonił za trzydziestką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9