Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A po co szybki AF przy fotografowaniu obrazów? Tu spokojnie wystarczyłoby szkło manualne.
A poza tym, Twoje doświadczenie z tym szkłem jest ograniczone do D70, a przyznasz, że to już wiekowy sprzęt...
Zapomnialem dodac - D80 pozwoli ci na zdalna kontrole lamp, dwie SB600 i lecisz...
Niestety, SB600, to zbyt mało do sensownej pracy w tym przypadku (mówimy o softboxach), trzeba mówić o 2x SB800 jak już, ale dużo taniej i lepiej wyjdą chińskie lampy 180Ws, bo po pierwsze mają nieosłoniety palnik, a po drugie znacznie wyższą energię błysku, a do tego bezproblemowo działają ze zwykłymi, tanimi softboxami. Lampy na stopkę to świetne rozwiązanie (zwłaszcza jeśli zależy komuś na mobilności), ale nie należy ani do najtańszych, ani najwydajniejszych w domowych warunkach...
BTW, sterować zewnetrznymi lampami za pomocą wbudowanej, mogą aparaty wszystkich systemów, z wyjątkiem Canona, więc Nikon nie jest tu żadnym wyjątkiem (choć faktycznie jego system jest najbardziej zaawansowany), ale w sytuacji opisywanej w wątku sterowanie TTL, to zbędna funkcja - lepiej będą pracować lampy w manualu.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a:
A poza tym, Twoje doświadczenie z tym szkłem jest ograniczone do D70, a przyznasz, że to już wiekowy sprzęt...
Dokładnie jak i Sigma
Ty za to przyznasz, że Sigma to nie jest AF-S albo chociażby 50/1.8 nikkora...
Jaad - czy polecil bys jakis konkretny zestaw oswietleniowy do domowego "studia" (glownie portret)? Wczesniej uzywalem po prostu lamp "na stopke", teraz zaczynam cos powoli budowac, wies wszelkie uwagi mile widziane. Budzet jest, jak zwykle, ograniczony:)
Ja cały czas takich używam - zależy mi na mobilności i możliwości rozstawienia "w terenie"...
Słabo orientuję się w lampach na polskim rynku - wiem, że z tanich lamp ludzie polecają ostatnio Delicacy i Quantuum, ale jakoś nie wygladają zachęcająco IMHO. Sprawdzonym, "budżetowym" rozwiązaniem w Stanach są lampy Alien Bees i White Lightning - można je kupić wysyłkowo, ale w PL może być problem z osprzętem, bo z tego co zdążyłem się zorientować króluje mocowanie Bowensa...
Witam,
Podaję za "http://fotografia.wordpress.com/porady/" ciekawą stronę z przykładami zdjęć z wielu aparatów obok siebie, w tym przypadku chodzi o wybór, czy 40D czy nicon d80... albo cos innego...
Strasznie uparłeś się na porównywanie aparatów, a to nie one są tu kluczowe - obracamy się w podobnej klasie obrazowania... Zresztą zdjęcia na zalinkowanym portalu absolutnie nie nadają się do rzeczowych porównań...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008
kolor, daj spokój z tą stroną to jakaś parodia porównania....widzę, że się cały czas zastanawiasz...ktoś ci proponował...50 1.8 II+400D, ktoś sigmę 17-70 f2.8-4.5 macro i widzę zastanawiałeś się nad canonem 60 f2.8 macro. Nie za bardzo jeszcze body wybrałeś...bo wahasz się miedzy 40D a 80D.
Ja robiłem swój mały teścik na canonie 50 mm f/2.5 macro +400D(zamiennie 40D).
Jeżeli decydujesz się na 40D to doradzam ci raczej canona 60 mm f2.8 macro, ma znacznie lepsze osiągi(bawiłem się nim przy innej okazji), tylko tu temat się nie kończy.
Załóż temat z pytaniem w dziale lampy błyskowe i oświetlenie co w twojej sytuacji będzie najlepsze...chociaż jaad75 cie naprowadził....
...a wersje oszczędnościową (jak chcesz mieć dobre efekty)zdecydowanie odradzam, co nie wyklucza, że można nią z powodzeniem robić przyzwoite foty ale raczej wybierając inne tematy
ghost, a mi się wydaje, że ty tym plastikiem nie robiłeś fot
raczej przychylam się do wersji Dax'a,może poza odczuciami co do bokeh'u
ghost, a mi się wydaje, że ty tym plastikiem nie robiłeś fot
a czy ty robiłeś analogiczną minoltą czy nikonem ?
podejrzewam że zdjęcia są identyczne. tylko jakość wykonania obiektywu inna
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008
bez wątpienia nikonowski jest lepiej wykonany, robiłem nim foty ale na d70s (co chyba na dzisiejsze czasy jest mało przekładalne) ale co to ma za znaczenie.....zaraz się zrobi bezsensowna dyskusja, jakbyś nie zauważył canonowski kosztuje 300ziko alternatywą jest 50 1.4, solidna obudowa i dobra jakoś obrazu ale kolor, powinien użyć macro..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9