Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tanie tele do Nikona d70s
Autor Wiadomość
mini21 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007   Tanie tele do Nikona d70s

Witam.
stoję przed trudnym wyborem "Jakie tele wybrać".
Fundusze mocno ograniczone (500-600 zł) więc chciałbym kupić jakąś używkę.
Znalazłem w komisie kilka obiektywów o których nic nie wiem.
Czy mógłby ktoś napisać coś o nich?
Warto-nie warto itp.
Oto pretendenci:

1.Sigma 70-210/3.5-4.5 APO macro
2.Sigma 70-210/4-5.6 UC
3.Soligor 70-210/2.8-4
4.Tokina 70-210/4-5.6

Pozdr.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007   

To już lepiej kup coś takiego:
http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=18
http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=22
http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=20

mini21 
Nowy

No tak, do Nikkora 55-200 to się nawet przymierzałem, tylko cena ok. 700 zł na razie go dyskwalifikuje.
Co do tamrona i sigmy to słyszałem o nich negatywne opinie (wolny AF, głośny itp.) dlatego raczej nie biorę ich pod uwage.

A wydanie 700 zł na coś, czego i tak pewnie będę używał sporadycznie jest dla mnie lekkim marnotrawstwem kasy.

Czy nikt nie wie nic na temat tych obiektywów?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wolny i głośny AF to może być dla takich marud jak ja mających tylko obiektywy z napędem USM lub HSM. I tak te wypowiedzi innych trzeba czytać. Myślisz, że te wymienione przez Ciebie szkiełka będą szybsze i cichsze? Wątpię, podejrzewam wręcz, że będą jeszcze wolniejsze i jeszcze głośniejsze. Czytając pewne wypowiedzi trzeba mieć niestety pewną skalę porównawczą zakodowaną w głowie.
Pozdrawiam.

mini21 
Nowy

No a które ty byś polecił (pewnie Nikkora :D )
Mam jeszcze taki mały dylemat, że mój stary (nie zna się w ogóle na fotografii) nasłuchał się od znajomego fotografa, który używał pompki 80-200 F 2.8 (czy jakoś tak) i tylko mnie napastuje, żebym nie kupował tego g..... tylko kupił coś takiego.
Chyba nie zdaje sobie sprawy, że musiałbym zbierać na to co najmniej 12 miesięcy....
Kiedy przetłumaczyłem mu, że nie kupie tak drogiego szkła, to powiedział, że jeśli już, to tylko nikona-inne źle współpracują (głupota chyba?).

Co poradzicie?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Masz dobrego ojca który dobrze Ci życzy. Dlaczego? Bo pewnie i tak z czasem będziesz chciał tę "pompkę" kupić więc czemu się teraz nie zapożyczyć? Ja prawie wszystkie swoje obiektywy kupiłem na dobry kredyt i zamiast męczyć się z "wynalazkami" przez cały ten czas cieszę się z pracy z dobrą optyką. Czemu tak zrobiłem? Bo też na początku kupiłem "wynalazki" i szybko się tego pozbyłem z mniejszą lub większą stratą. Możesz uniknąć tego błędu i tyle nie stracić. Kup najlepszy możliwy obiektyw na jaki Ciebie stać ( i który spłacisz np. za rok) a zdjęcia rób nim już teraz! :P

mini21 
Nowy

No tak, było by pięknie-tylko że spłacam aparat a drugiego kredytu nikt mi już nie da.

Zresztą przy moich 450 zł renty z tego 200 musze oddać "na życie" i jeszcze 100 zł rate zostaje mi 150 zł/miesiąć.
Więc to ok. 10 miesięcy czekania żeby uzbierać na lepsze szkło.

No nic, chyba do zbieram na tego nikkora 55-200, bo to chyba najlepsza alternatywa.

adp007
Bywalec

mini: z podanych przez Ciebie: pierwsza sigma.
Pompka 80-200 jest czasem do trafienia za 1600zł. Rozumiem że to bardzo przekracza budżet, ale może pytanie powinno brzmieć:
czy wogóle kupować słaby obiektyw? Pieniądze nie wołają "jeść" więc możesz je odłożyć i wydac potem lepiej.

Tym bardziej że to tele ma być sporadycznie używane.

mini21 
Nowy

No trochę racji w tym jest, warto poczekać, ale coś na wakacje by się przydało, a kasy nie wyczaruje.

Czyli Sigma 70-210/3.5-4.5 APO macro twoim zdaniem z tych co wymieniłem była by najlepsza?
Kosztuje 450 zł.
Czy waszym zdaniem warto?
Wyróżnia się większą dziurą co na pewno jest jej atutem.

mini21 
Nowy

Znalazłem jeszcze Nikkora 70-210 4-5.6 Pompka za 600 zł.
Czy warto wydać te 150 zł więcej w porównaniu do SIgmy 70-210 3.5-4.5?

mini21 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Kwi, 2007   

Witam.
Przyszła już renta i zastrzyk pieniędzy.
Teraz mam na wydanie ok. 1000 zł.
Może teraz coś jeszcze poradzicie?
Cały czas faworytem jest chyba ten Nikkor 55-200, tylko tak myśle, mam szkło 18-70 więc warto było by coś z zakresu od 70, ale to chyba nie jest takie konieczne.
Co możecie mi jeszcze polecić w tym zakresie cenowym?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Sigma 70-300 APO.

Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

mini21 napisał/a:
No a które ty byś polecił (pewnie Nikkora :D )
Mam jeszcze taki mały dylemat, że mój stary (nie zna się w ogóle na fotografii) nasłuchał się od znajomego fotografa, który używał pompki 80-200 F 2.8 (czy jakoś tak) i tylko mnie napastuje, żebym nie kupował tego g..... tylko kupił coś takiego.
Chyba nie zdaje sobie sprawy, że musiałbym zbierać na to co najmniej 12 miesięcy....
Kiedy przetłumaczyłem mu, że nie kupie tak drogiego szkła, to powiedział, że jeśli już, to tylko nikona-inne źle współpracują (głupota chyba?).

Co poradzicie?

To naciagnij starego na cos extra :) Przynajmniej nie bedzie później marudził :D

mini21 
Nowy

hehe dobry żart.
Stary nie chce mi pożyczyć 2 zł na picie, a co tu mówić o 800 zł na obiektyw :D
Niestety, to odpada.

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007   

no cóż ja mogę ci poradzić,
oglądając TVN24 mam takie pomysły:
1. Ogłosić że dokonasz blokady na strategicznych miejscach np przejście w przedpokoju, dojście do lodówki itp.
2. zainicjujesz rewolucję a potem obwołasz się cesarzem
3. doprowadzisz do obalenia domowego rządu i dokonasz zmiany głowy rodziny :) ))
4. przeliczysz to co masz i kupisz to na co cie stać za rok albo dwa kupisz coś na co uzbierasz, jeżeli masz poważna motywację to ci sie uda jeżeli nie uda się to znaczy że fotografowanie to tylko przygoda jak dzewczyna z wakacji :)

Szczerze mówiąc też mam na liście zakupów poważny canonowy zoomik, ale na razie mam to co dostałem czyli traktorowaty tamron 55-200 styka do większości zastosowań. ptaszki mi nie wychodzą, na samoloty się nie porywam ale detale architektury czy też inne efekty gdzie potrzebna jest długa ogniskowa świetnie sobie radzi jakoś przeczekam posuchę :)
Zasada podstawowa, KUPUJ ZAWSZE NAJLPSZE NA CO CIĘ STAĆ + 5-10% :) a MM dobrze radzi :)

Odpowiedz do tematu