Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Generalnie potrzebuje obiektyw do portretu ze wskazaniem na mały reportaz - czasami robie zdjęcia na portale nieinternetowej miasta i do gazet z życia miasta.. Biore pod uwagę Sigmę 50-150, ale boje się ze jest za krótka w stosunku do wcześniej posiadanego 70-300 VR.
Wiem ze Nikkon 70-200 VR to idealne rozwiązanie tylko nie mam drobnych 5000 zł bo syn mi sie na dniach rodzi i mam inne wydatki.
zresztą mi do profi wiele brakuje. Zależy mi na szybkim autofokusie i ostrych zdjęciach to jako priorytet.
Nie będę na chwile obecna zmieniał body na FF bo to byłby dla mnie przerost formy na treścią i mam optykę pod APS-C, D300 powoli sie uczę !!!.
Moje spostrzeżenia z czytania wątków na temat w. przeze mnie zaproponowanych szkieł w necie to:
1. Sigma dobry do portretu małego reportażu, szybki autofokus jednak od 135 dopiero od 5,6 jest w miarę ostry.
2. Nikkor mimo ze ma b. dobrą rozdzielczość i stabilizacje oraz jest bardzo szybki to jest ciemny, wiem stabilizacja nie zastąpi światła i nie da takiego ładnego rozmazania tła. Zresztą powyżej 240 mm jest cienki ale to najmniej ważne dla tej ogniskowej. Plusy to przede wszystkim cena do możliwości ale dziura 20 mm w przypadku posiadania 18-50.
3. Jw. dziura w zakresie ogniskowej, słaba rozdzielczość - ponoć tylko testowa, konieczność przymykania do 4m, waga.
W poprzednich wątkach pytałem o krótkie ogniskowe i o ultrazoom stad zakup Sigmy 18-50/2.8 HSM, w której przeszkadza mi tylko brak sprzęgła do ew. doostrzania.
Mam nadzieje ze w tym przypadku tez mi pomożecie.
dla przypomnienia galeria: www.prokuratura.jgora.pl/jarecki/moje - by mieć obraz czym sie zajmuje i najlepiej mi pomóc.
Może sprawdź jak Ci leży Tamron 70-200/2.8. Podobno ostry i nie zły. Po kieszeni nie szarpie za mocno.
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2008 08:04 ]
Może Tamron 70-200/2.8. Jest podobno dosyć ostry, lekki i ogólnie dobry (opinie z testów). Co najważniejsze za przystępną cenę. Jak nie to Nikkor AF 80-200/2.8 jest dobry lub jak Trafisz AF-S 80-200/2.8, są tylko używane.
Sigma 70-200 2.8 II to dobry obiektyw. Na 200 mm i przysłonie 2.8 ostrość co prawda nie jest rekordowo dobra, ale jest to użyteczna kombinacja i naprawde można wycisnąć bardzo dużo z tego obiektywu. Zakres 70-135 mm na przesłonie 2.8 jest bardzo dobry moim zdaniem. AF jest bardzo szybki i stosunkowo cichy. Na pochwałę zasługuje również świetna jakość wykonania i solidna obudowa. Używam tego szkła razem z D80 i D300 do reporterki i portretów. Jestem z niego bardzo zadowolony.
W przypadku Tamrona 70-200 2.8 dostaniesz wolniejszy i troche głośniejszy AF, oraz gorszą jakość wykonania niż w Sigmie. Optycznie natomiast jest bez zarzutu.
Przed podjęciem decyzji radze przejść się do sklepu foto i w miare możliwości przetestować oba obiektywy dlatego, że większość ludzi wydaje opinie na temat tych szkieł nie mając wcześniej z nimi nic do czynienia. Najlepszym przykładem są zdania, że Sigma 70-200 2.8 to do niczego nie nadający sie "mydlany" obiektyw, a AF w Tamronie jest tragicznie wolny i głośny. Na temat Sigmy 50-150 i Nikkora 70-300 nie wypowiadam sie bo nigdy ich nie testowałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9