Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do portretu
Autor Wiadomość
Immeth 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008   Aparat do portretu

Witam wszystkich serdecznie.

Od dłuższego czasu nosze sie z zamiarem zakupna aparatu.
Co bym chcial fotografowac?
Koniecznie portret, sytuacyjne, artystyczne. Raczej w pomieszczeniu zamkniętym.

Doświadczenie- minolta cyfrowa "z3" Kompakt, ale ma 100% ustawienia manualne, które to opanowałem- powiedzmy w 70%.

Co wybrac? I jak wybrac? Przez glowe przechodzą mi takie aparaty jak: Canon 20D, może jakiś Nikon np. d60 a z nowszych na pierwszym miejscu Canon 40D potem 450D lub Nikoś D90- lecz są drogie i czy na pewno niezbędne??
Moje potrzeby to aparat dobry i tani, (body ok 1000zł). Taki aby dało się go wygodnie trzymać dużymi rączkami. Może być używany ale porządny.
Mam zamiar robić foty na statywie wraz z lampami studyjnymi, więc ważne są różne wyjścia na nie i inne, które w takiej sytuacji są potrzebne.

Myślę o jakiś jasnych obiektywach np tych z m42 (chyba dobrze napisałem- te starsze)
Jak i nowsze stałki. Ale może się mylę? Może trzeba coś innego? Proszę o porady.

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Wrz, 2008   

ja jeśli poważnie myslisz o m42 to polecałbym pentax , ze starszych modeli ze wzgldu na cenę K10d

Immeth 
Nowy

Cena Pentaxa za body to nieco poniżej 2 tys!! Za Canona 20D poniżej 1 tys. że nie wspomnę o tańszych ; Nikon d80 i Canon 450- Nowe! Czyżby były w czymś gorsze??
Na czym polega atrakcyjność propozycji Pentaxa ?

krisv740
[Usunięty]

K10d to bardzo dobry model dslr i fajnie działa ze szkłami starymi - ekspozycja
c20 to już stary model i uzywki najczęściej są juz dość dobrze przechodzone
d80 to klasa już odchodząca i dla tego jest poniżj 2000 nowy. k10 ma uszczelnienia co jest cenione w tej klasie a matryca chyba porównywalna, jeśli nie lepsza niż w d80
c450 - no cóż, to niższa klasa - entry level. daleko mu do k10 - imho.
poczytaj testy na optycznych-co? :smile:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

krisv740 napisał/a:
fajnie działa ze szkłami starymi - ekspozycja

Ekhem - w studio?... :razz:
krisv740 napisał/a:
k10 ma uszczelnienia co jest cenione w tej klasie

W studio???... :twisted:
krisv740 napisał/a:
a matryca chyba porównywalna, jeśli nie lepsza niż w d80

Dokładnie, idealnie taka sama matryca Sony... :smile: Chociaż przetwornik A/D zupełnie inny...
Immeth napisał/a:
Mam zamiar robić foty na statywie wraz z lampami studyjnymi, więc ważne są różne wyjścia na nie i inne, które w takiej sytuacji są potrzebne.

Nie potrzebne Ci nic, poza gorącą stopką, a tę ma każda lustrzanka... :smile:

krisv740
[Usunięty]

jaad75, coś się czepil tego "studio"??? :mrgreen:
ja po prostu lubie pentax'a !
dobrze wspólpracuje z manualami-tak?
ma uszczelnienia i portrety robisz nie tylko w studio-tak?
no dobra :mrgreen: :twisted: nie doczytałem o tym chol.... "studio" :mrgreen:
ale aparat dobry poleciłem - nie? :grin:

jaad75 
Klub Pierdzieli

krisv740 napisał/a:
ale aparat dobry poleciłem - nie? :grin:

No... :mrgreen:

kijos 
Entuzjasta

No (ang.) - nie

jaad75 
Klub Pierdzieli

Poliglota... :mrgreen:

MC 

Wysłany: Pią 12 Wrz, 2008   

jaad75, w koncu mieszkasz za wielka woda...

Immeth 
Nowy

Panowie, pytałem o aparat do 1000zł i faktycznie do zastosowań w warunkach studyjnych.
Pentax nie z tej półki cenowej, a jeśli jesteśmy przy kwocie 2 tys. To nie lepszy Canon 40D, nowy + przejściówka na m42? Nie wyjdzie wiele większa kwota.
Ponadto Pentax nie ma chyba- złącza PC które umożliwia podłączenie lampy błyskowej wyposażonej w przewód synchronizacyjny?

Jeśli chodzi o stare obiektywy, pytanie na które próbuję znaleźć odpowiedź, to czy do takich zastosowań (studio) mogą być? Zwyczajnie interesują mnie, ponieważ są tanie a przy tym jasne. Ale tu rodzą się następujące pytania:
Czy stałoogniskowy, czy może jednak zmienno- z tych nowych- ale cena :( )? !!
Czy koniecznie jest mi potrzebny jakiś drogi obiektyw do robienia portretów w warunkach studyjnych (małe pomieszczenie 3m na 5- niskie 2,2m).
Zaznaczam że chciałbym po eksperymentować z oświetleniem i dlatego myślę o body które nie ograniczałoby zbytnio.
Chodzi mi o uzyskanie efektów artystycznych (szukam własnego stylu).

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

za 1000 zł to ciężko. najtaniej to a200 + jakiś m42, ale to raczej prowizorka.
ew A200+50f/1.7.
do tego przejściówka stopki lampowej na iso hot shoe i w studio nie będzie przeszkód.
ale w 1000 zł to ciężko będzie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Immeth napisał/a:
Ponadto Pentax nie ma chyba- złącza PC które umożliwia podłączenie lampy błyskowej wyposażonej w przewód synchronizacyjny?

K10D nie ma, ale jest to kompletnie zbędne. Masz kostki z wyjściem synchro, albo wyzwalacze radiowe.
Immeth napisał/a:
Czy koniecznie jest mi potrzebny jakiś drogi obiektyw do robienia portretów w warunkach studyjnych (małe pomieszczenie 3m na 5- niskie 2,2m).

W studio obiektyw najczęściej przymyka się i to dość mocno, więc nie koniecznie potrzebujesz czegoś świetnie pracującego od pełnej dziury. Jakim oświetleniem dysponujesz?

krewzszafy 
Rozmowny

Immeth napisał/a:
Koniecznie portret, sytuacyjne, artystyczne. Raczej w pomieszczeniu zamkniętym

Immeth napisał/a:
małe pomieszczenie 3m na 5- niskie 2,2m

do portretu to zdaje się iso 100 będzie ci potrzebne. Portret ale jaki? jeśli "ciaśniejszy" to nada się np. olympus e-500 i takumar 50/1.4 tylko te 100mm może już być za dużo do tak małego pomieszczenia. Z używek jest w czym wybierać. Fuji s3 pro można kupić używane za mniej niż 1500zł. Jest duże, dobra matryca. s2 pro już trochę stare ale na pewno też da radę w studio. Nie wiem jak tam wygląda współpraca fuji z manualnymi szkiełkami, mocowanie nikon F więc jakieś nikkory portretowe też wchodzą w grę.

Immeth 
Nowy

Wysłany: Sob 13 Wrz, 2008   

jaad75 napisał/a:
W studio obiektyw najczęściej przymyka się i to dość mocno, więc nie koniecznie potrzebujesz czegoś świetnie pracującego od pełnej dziury. Jakim oświetleniem dysponujesz?

Zestaw oświetlenia- CO do zestawu oświetleniowego to właśnie zaopatruję się w zestaw niskonakładowy do fotografujących w domu z allegro.
2 parasolki białe 100 cm ,2 statywy,2 lampy błyskowe 68/34 Ws - z przełącznikiem mocy
Do tego myślę jeszcze o softbox 80 x 120 cm.

Fakt bez złącza PC w body można się obejść bo lampę kupowaną przeze mnie można wyzwalać błyskiem, zsynchronizowany poprzez wbudowaną fotocelę w lampie.

Drodzy koledzy dzięki za podanie kilku dla mnie nowych nazw aparatów, zaraz biorę się do przeglądania ich w necie. Przyznam się szczeże że ja myślałem o tych body najbardziej popularnych i starszych np. Canona 10d, 20d- po to by w tym systemie z czasem kupić coś nowszego. Ale z wielką ciekawością zapoznam się z modelami które podajecie. Mi ciężko z kompaktu przeskoczyć na "szkło". Jak ślepiec szukam po omacku. A mam nadzieją że dzięki Wam znajdę odpowiedni do moich zastosowań model :)

Odpowiedz do tematu