Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Światłosiła mniejsza/większa niż f/1
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008   

maziek, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. To co podaję jako X to wcale nie jest średnica soczewki. To jest leżąca w płaszczyźnie przedniej soczewki podstawa stożka tworzonego przez promienie światła docierającego poza przysłonę (dla pojedynczej soczewki). Przy układzie soczewek będzie to inna figura przestrzenna, ale także o podstawie kołowej w obrębie płaszczyzny przedniej soczewki.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Wto 16 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

to poczekajmy na sprecyzowanie kogoś, kto wie lepiej :)

Ja myślę, że jeśli otwór względny jest zmniejszany za pomocą przysłony, czyli maksymalny otwór względny będzie warunkowany w tymże miejscu... a maziekowa soczewka może leczyć, albo dalej psuć jakość obrazu.

No i jak z większej soczewki o mocy przykładowo 3 dioptri możemy mieć większe skupienie światła, jak z.. mniejszej soczewki o mocy 3 dioptrii - jak mi to wytłumaczycie, to się z Wami zgodzę :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Coś co wydawało mi się proste... stało się nagle nie zrozumiałe. Jesteście niemożliwi.

[ Dodano: Wto 16 Wrz, 2008 19:32 ]
A co jak podepnę tele konwerter? x2?

Z ogniskowej 200 mm i światłosile f/2.8 ( średnica otworu względnego około 71 mm)
I podłączając TC robi mi sie nagle 400 mm - a średnica otworu względnego pozostaje ta sama- przy świetle f/5.6? To jest chyba oczywiste.

Nie rozumiem teraz po co Wam ta soczwka z przodu? Jeśli jest, pewnie zmienia ogniskową, jeśli zmienia ognisową danego obietywu to zapewne zmienia też jego światłosiłę... Taka zelażnośc chyba również jest oczywista.?

Dlaczego popularne konwertery szerokokątne dla kompaktów tak bardzo psują jakość obrazu na brzegach? Zastanówcie się.

kijos 
Entuzjasta

maziek, nie wiem czy już to czytałeś może ci pomoże:
http://software.canon-eur..._Book_10_PL.pdf
BTW Z tego co pamiętam jest tam też chyba napisane dlaczego nie stosuje się liniowych filtrów polaryzacyjnych we współczesnych lustrzankach.

mavierk 
never knows best

tylko że TC nie skupia, a rozprasza... ale na to chciałem założyć inny wątek :)

Monastor 
Optyczny

mnich,

Cytat:
Nie rozumiem teraz po co Wam ta soczwka z przodu? Jeśli jest, pewnie zmienia ogniskową, jeśli zmienia ognisową danego obietywu to zapewne zmienia też jego światłosiłę... Taka zelażnośc chyba również jest oczywista.?

Bo moim zdaniem średnica otworu względnego nie powinna byc mierzona na samej przysłonie. Ona zależy od otworu przysłony, ale pomiaru należałoby dokonywac w płaszczyźnie zbierającej światło soczewki. Sądzę, że otwór względny to średnica tej części soczewki, z której światło dociera za przysłonę.

Arek 
Redaktor

maziek napisał/a:
Wg mnie po takiej zamianie jak na rysunku - jeśli mierzy się właśnie ją - otwór względny pozostał by bez zmian, bo dziura w przysłonie sie nie zmieniła, ogniskowa obiektywu również.

No właśnie dlaczego zakładasz, że ogniskowa się nie zmieni? Może być niemożliwe włożenie soczewki o tak dużej średnicy, w takiej odległości, o takiej zdolności skupiania, żeby wszystko trafiło tam gdzie trzeba i to bez zmiany ogniskowej całego układu. Przecież inne krzywizny soczewki już powodują inną ogniskową.
Jak chcesz zachować te same promienie krzywizny, a zwiększyć soczewkę, to jej czoło przesuwa się w stosunku do innych soczewek, a więc zmieniasz ogniskową.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Monastor napisał/a:
Sądzę, że otwór względny to średnica tej części soczewki, z której światło dociera za przysłonę

Rozumiem, ale nie zgodzę się. :)

Arek 
Redaktor

mnich napisał/a:
Z ogniskowej 200 mm i światłosile f/2.8 ( średnica otworu względnego około 71 mm)
I podłączając TC robi mi sie nagle 400 mm - a średnica otworu względnego pozostaje ta sama- przy świetle f/5.6? To jest chyba oczywiste.

Pomieszałeś. Otwór względny zmienia się z f/2.8 na f/5.6. Średnica czynna pozostaje ta sama.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Arek napisał/a:
Otwór względny zmienia się z f/2.8 na f/5.6. Średnica czynna pozostaje ta sama.

Dziękuje za poprawienie. Faktycznie, nie wyraziłem się dostatecznie precyzyjnie.
Ostatnio zmieniony przez mnich Wto 16 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
never knows best

przepraszam wszystkich za moje p... - przyjąłem, że wiązka światła, jaka wypłynie z nowej, większej soczewki będzie identyczna z tą, jaka przyjdzie z małej. Takie założenie może być tylko i wyłącznie czysto teoretyczne, i w praktyce niemożliwe :)

No i jeszcze się zapytam o to tc - skoro bier... okej, już wiem o co chodzi :D (pytanie miało być o zmniejszenie światła dwukrotnie - w końcu gęstość światła przy uzyciu tc x 2 też zmniejszy się 2 x ^^
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 16 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Monastor, ja nie mówię, że Ty mówisz, tylko mówię, że IMHO nie powinna mieć znaczenia (średnica), skoro sa takie dwa takie same obiektywy jak sigma i canon 50mm f/1.4 itd...

Kijos, jesli rozumiem dobrze to apertura efektywna to średnica wiązki równoległych promieni, biorących udział w tworzeniu obrazu (zmierzona przed obiektywem). No to krótko mówiąc, w dobrze zaprojektowanym obiektywie, jest to średnica soczewki wejściowej. A otwór względny to stosunek tak obliczonej apertury do ogniskowej. No to nic nie rozumiem w kwestii dwóch takich samych obiektywów jak sigma i canon 50mm f/1.4 itd... Tak jakby sigma miała taką dużą soczewkę, żeby ładniej wyglądać.

Arek napisał/a:
No właśnie dlaczego zakładasz, że ogniskowa się nie zmieni? Może być niemożliwe...
Tego nie wiem. W tym rysunku chodziło o to, aby dowieść, że fizyczna dziura (otwór przysłony w mm) nie może mieć znaczenia do okreslenia otworu względnego obiektywu. Może założenie, że mozna wykonać soczewkę (złożoną) o identycznej ogniskowej jak prosta, ale o większej średnicy zbierającej jest błędne - zakładając, że kąt wierzchołkowy stożka światła za soczewką po przejściu pęku równoległych promieni ma być w obu przypadkach identyczny.

Arek 
Redaktor

maziek napisał/a:
W tym rysunku chodziło o to, aby dowieść, że fizyczna dziura (otwór przysłony w mm) nie może mieć znaczenia do okreslenia otworu względnego obiektywu.

No bo nie ma. Ten sam otwór czynny przysłony, włożony do różnych konstrukcji, w różne miejsca, będzie powodował różny otwór względny. Ale w zadanej i konkretnej konstrukcji będzie pociągał za sobą konkretną wartość światłosiły. Ja wciąż nie rozumiem zatem o co pytasz i w czym jest problem. A to, że soczewki przednie różnią się wielkością wynika, że tego, że im większa soczewka tym lepsza jakość obrazu. Przy czym może to wynikać, z tego, że producent z założenia może robić tak, że brzegi przedniej soczewki wcale nie muszą brać udziału w zbieraniu światła docierającego do matrycy. Patrząc na schemat Sigmy 1.4/50 wcale nie jest wykluczone, że dokładnie tak jest w jej przypadku.

Monastor 
Optyczny

Arek, czyli ogólnie jest tak jak ja to interpretuję czy nie do końca? Teoretyzuję tu po prawdzie przez cały wątek i zastanawiam się czy idę dobrym tropem.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Monastor, dlaczego zmieniłeś podpis/stopke. :( Wolałbym przeczytać tam jakaś zachęte do ruszenia 4 liter z krzesła ;) - sorki za OT :)

Odpowiedz do tematu