Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chyba dalej czegoś nie kumam, mam mały mętlik. Ściągnąłem sobie tabelę - wartość przesłony i odpowiadający jej czas naświetlania, ale jeśli w kompakcie przysłona F8 to rzeczywista wartość F48 to się zgubiłem. No i jak tu korzystać z manuala.
Nie wiem - kompakty mają inne tabele ?
To nie tak. Czas naświetlania dla f8 kompaktu i f8 lustra FF czy APS-C/H itd. Będą takie same. Natomiast głębia ostrości jaką da kompakt będzie dużo większa niż dla większej matrycy lustra.
Z przesłonami to jest różnie dla każdego obiektywu, trzeba wyczuć swoje szkiełko i zobaczyć jakie f lubi, zazwyczaj na za dużej dziurze pojawiają się przebarwienia i mydło, za mała daje tragiczną rozdzielczość i ogólne wrażenie że zdjęcie jest po prostu słabe, ale tu nie ma reguły. Ja zawsze daję największą dziurę i domykam na tyle aż wszystkto co potrzebuje znajdzie się w głębi ostrości (trzeba wciskać przycisk żeby mieć podlgąd na wizjerze, chociaż sprawdza się to tylko w dobrym świetle, inaczej g... widać). Ale z biegiem czasu wejdzie w krew jakie dawać f w poszczególnych sytuacjach i robi się to intuicyjnie. Niektóre aparaty mają bardzo fajny tryb DEP który pozwalał "wycelować" w dwa obiekty na scenie (początek i koniec głębi ostrości), a na tej podstawie automatycznie dobrać przesłonę, niestety obecnie canony mają tylko A-DEP który robi to bez celowania, uśredniająć autofocus z całego zdjęcia, co daje idealnie losowe rezultaty.
A co do rozmyć tła, ciężko pobić canona 85mm, a to nawet L-ka nie jest.
A co do rozmyć tła, ciężko pobić canona 85mm, a to nawet L-ka nie jest.
Wiesz ile rzeczy wpływa na "rozmycie tła"?
BTW, jest mnóstwo szkieł, które bez problemu radzą sobie z "pobiciem" EF85/1.8 w tej kwestii - to dobre, stosunkowo tanie szkło, ale żaden "Święty Graal" jeśli chodzi o bokeh...
Tryb DEP to można o kant tyłka rozbić - na szczęście 5D jest tego pozbawiony.
Canon 85/1.8... bardzo dobry obiektyw za małe pieniądze, ładny bokeh itd, ale pobicie go przez inną stałkę to nie jest problem. Można mieć lepszą ostrość i z całą pewnością lepszy bokeh. Faktem jest, że 85/1.8 oferuje często lepszą jakość niż niejedna L-ka, ale wiele stałek klasy L i nie tylko zostawi to szkiełko w pobitym polu.
Może jakieś przykłady?, chętnie wypróbuję, niestety nie miałem okazj bawić się zbyt wieloma modelami. Fajne rozmycia oczywiście moja subiektywna opinia. Ciekawe są obiektywy lustrzane dające bokeh w kształcie "precelków" a nie kólek, może ktoś bawił się czymś takim i chce się podzielić wrażeniami?
Przykłady ładniejszego bokehu? Bez problemu lepszy bokeh pokaże 135L, 200/2.8L czy nawet zoom 70-200/2.8 IS L. Generalnie każda dłuższa stałka może mieć lepszy bokeh. Tutaj nawet 100-400L wypada bardzo dobrze. Nie tylko ogniskowa jest ważna, także światłosiła. Jakbyś zobaczł bokeh z 85L to ... szczęka opada i turla się po podłodze. Mnie za pierwszym razem powaliło (a mam 85/1.8). Ze stałek nie L to choćby 100/2 jest minimalnie lepsze, ale są też inne systemy i inne szkła.
Jedno mogę potwierdzić - 85/1.8 to wybitny obiektyw w stosunku do swojej ceny i nie miałem optycznie lepszego dopóki nie kupiłem 135L
Witam, zgodnie z zapytaniem w temacie cytując za Bryan'em Peterson'em duże przymknięcie przysłony służy do uzykania między innymi "kompozycji opisującej" (uzyskanie dużej głębi ostrości - tak jak sam Rizzo piszesz). Przez to określenie rozumie takie przedstawienie obrazu w którym występuje początek np łąka polnych kwiatów (pierwszy plan) prowadząca do samotnego drzewa oddalonego o kilkanaście metrów (drugi plan a zarazem temat główny) a za nim koniec w postaci nieba (według mnie aparat był lekko pochylony ku ziemi). Można też ją zastosować do fotografi drogi z rzędem drzew po obu stronach. Takie zdjęcie też jest zamieszczone w książce "Ekspozycja bez tajemnic" wyżej przywołanego autora.
Innym zastosowaniem tego rodzaju przysłony jest niedopuszczenie do przepalenia zdjęcia np. przy fotografowaniu w bardzo ostrym świetle (ale na to zwrócili uwagę już moi poprzednicy).
Na koniec, jeszcze jeden przykład związany z uzyskaniem pewnej abstrakcją. Można np. rozmyć fale morza uzyskując bardzo miękki rozmty kontur ruchu wody.
To tyle mam nadzieję że nikomu się nie naraziłem zajmując zadnie jako nowy. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12