Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 Jaka rozdzielczość do wywoływania zdjęć?
Witam, mam pytanie. Jaką rozdzielczość zdjęcia ustawić na komputerze żeby potem to zdjęcie wywołać (format 10x15)? Czy jak dam największą rozdzielczość jaką dysponuje mój aparat to zdjęcie "na papierze" będzie normalnie, ładnie wyglądało czy będzie miało spore niedoskonałości, jakie widzę aktualnie na monitorze?
Chodzi mi o białe kropki które są chyba na każdym zdjęciu. Nie wiem jak to będzie wyglądało po zmniejszeniu, bo teraz zdjęcia są w rozmiarze 4272x2848 bo nie jestem pewien, czy jakiegoś zdjęcia nie zrobię na formacie w stylu A4, dlatego nie chcę zbyt pomniejszać wszystkich zdjęć.
Ja większość zdjęć zapisuje na jpegach w największym formacie matrycy i najmniejszej kompresji, a póżniej drukuje sam odbitki w formatach nie mniejszych niż 13x18 cm na drukarce atramentowej o dużej rozdzielczości (obecnie Canon Pixma ip4200) lub oglądam jako slajdy na komputerze. Może dzięki temu na przeszlo 2000 zdjęć wykonanych na Canonie G9 nie trafilem na coś co przypominało by mydło lub kaszankę. Nie wiem natomiast jak by było, gdybym zdjęcia zmniejszał, zapisywał z powtórną kompresją i oddawał do fotolabu. Obawiam się, że w skali pomniejszeń z powtórną kompresją w danym software mogą być trudne punkty, gdzie coś z obrazem może się dziać. Kiedyś mialem zupelnie idiotyczne problemy z kopiowaniem obrazów z wczesnej drukarki komputerowej na kserografie bo pojawialy się zdudnienia i nie wiem czy coś takiego nie może pojawić w przypadku niedpowiedniej obróbki plików zdjęciowych.
Przy RAW-ach aparat i komputer pracują znacznie wolniej.
Tiffy są najodpowiedniejsze do wykresów i dwutonowych rysunkow.
Dla drukarni offsetowej wystarczy żeby obraz miał 300 DPI w kolorze dla monochromu już jest potrzebne 1200 DPI. Można to połączyć z rozdzielczością obrazu i powiększenia jakie chcemy z niego uzyskać. Skoro cal ma około 2,54 cm to już można sobie policzyć jaka jest minimalna rozdzielczość dla 15x10. Pozdrawiam i jeszcze raz podkreślam że pixele oznaczają graniczny zakres powiększenia dla przyzwoitej odbitki.
Nie wiem jak jest w Polsce ale w Stanach rozdzielczosc uzywana profesionalnie w drukarniach jest wymagana 300dp/inch.
Czyli zdjecie w formacie pocztowkowym 4"x 6" powinno miec rozdzielczosc 1800x1200 pixels.
Czyli 10x15 w cm to jest 4x6 w inczach. Wychodzi ze 1800 na 1200
Czyli do druku zdjęcia optymalne jest 300dp/inch?
A co jeśli chodzi o ekran komputera? Jaka jest optymalna gęstość zdjęć, aby optymalnie wykorzystać możliwości monitorów (oczywiście chodzi o monitory standadowe)?
Nie wiem jak jest w Polsce ale w Stanach rozdzielczosc uzywana profesionalnie w drukarniach jest wymagana 300dp/inch.
Czyli zdjecie w formacie pocztowkowym 4"x 6" powinno miec rozdzielczosc 1800x1200 pixels.
Czyli 10x15 w cm to jest 4x6 w inczach. Wychodzi ze 1800 na 1200
Z tego rachunku wynika, że przy formacie A4 uzasadniona jest już matryca o pojemności co najmniej 8MP. Takie jest zresztą moje odczucie jako zdecydowanego zwolennika matryc o dużej liczbie pikseli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11