Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 Zwiększenie możliwości optycznych Olympusa SP-550 UZ
Mam pytanie a, że jestem kompletnie zielony w temacie to proszę o odpowiedź jak do dziecka Posiadam aparat Olympus SP-550 UZ i używam go do robienia zdjęć dokumentacyjnych w terenie (ptaki, ssaki). Bardzo mi zależy na zwiększeniu jego zoomu. Poszperałem trochę na stronach i doczytałem, że można to zrobić przy pomocy adaptera CLA-10 w połączeniu z telekonwerterem TCON-17. Czy aby ten zestaw był w pełni funkcjonalny wystarczą te dwa elementy czy potrzebne są np. jakieś pierścienie?
Czy są może telekonwertery, które jeszcze bardziej powiększą zoom aparatu? Czy Raynox DCR-2020PRO może być zastosowany do tego modelu?
Proszę o pomoc....
arkadio.k, jeśli chcesz dobrej jakości zdjęc przyrodniczych to nie ma co brnąc w konwertery. Ultra zoomy średnio sę do tego nadają. Przerabiałem to już.
Na Twoim miejscu zostałbym z gołym aparatem i nauczył się lepiej podchodzic do zwierząt. To pomaga bardziej niż zwiększanie ogniskowej. Pieniądze odkłądałbym powoli na lustro z jakimś przyzwoitym teleobiektywem.
Tylko, że problem polega na tym, że aby kupić lustrzankę która da mi około 30x zoom optyczny muszę wydać masę pieniędzy a będąc na stażu jest to problem. Aparat już mam. Dokupienie telekonwertera do aparatu jest już przesądzone tylko chodzi mi o możliwie najlepszy zestaw. Jak już pisałem potrzebuję go do zdjęć dokumentacyjnych a nie do zdjęć z czatownii. Gdy robisz inwentaryzację w terenie w ciągu dnia nie ma mowy o podchodzeniu do stad gęsi czy świergotków na polu. A czym większy zoom tym większe prawdopodobieństwo uchwycenia cech diagnostycznych podczas przeglądania fotek...
arkadio.k, żadna lustrzanka nie da Ci 30-krotnego zoomu.
Cytat:
A czym większy zoom tym większe prawdopodobieństwo uchwycenia cech diagnostycznych podczas przeglądania fotek...
To nie ma z zoomem nic wspólnego. Potrzebny będzie Ci nie duży zoom, a długa ogniskowa. Zoom to tylko stosunek najdłuższej ogniskowej do najkrótszej w obiektywie zmiennoogniskowym. Szkła mogą miec taki sam zoom, a dawac zupełnie inne 'przybliżenie'. Najlepsze obiektywy do fotografii przyrodniczej mają zoom 1x, w ogóle nie zmieniają ogniskowej.
Inna sprawa, że w kompaktach zawsze duży zoom oznacza obecnośc długiej ogniskowej. Niemniej pojęcia te nie są jednoznaczne.
Cytat:
Jak już pisałem potrzebuję go do zdjęć dokumentacyjnych a nie do zdjęć z czatownii. Gdy robisz inwentaryzację w terenie w ciągu dnia nie ma mowy o podchodzeniu do stad gęsi czy świergotków na polu
I to wiele wyjaśnia bo taki zestaw na pewno nie ułatwi robienia zdjęc innych niż dokumentalne. Do takich zastosowań faktycznie może to byc trafiony zestaw.
Co do sensowności podejmowania takiego zakupu już wiem na czym stoję... ale nadal chciałbym wiedzieć co muszę dokupić aby ten zestaw był funkcjonalny i czy są ewentualnie inne telekonwertery...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11