Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008 Lornetka w cenie do 1500 zł
Witam. Bardzo proszę o pomoc w wyborze dobrego sprzętu. Zamierzam zakupić lornetkę koniecznie z możliwością zainstalowania na statywie. Głównym celem obserwacji będą wysoko lecące samoloty, jednak chciałbym zacząć obserwować ciała niebieskie. Nie znam się na parametrach i nie zamierzam w nie zbytnio wnikać bo to szeroka wiedza. Z tego powodu chce zdać sie na doświadczenie grupowiczów, i mam nadzieję że pomogą mi wybrać najlepszy sprzęt w swojej klasie cenowej. Głównym kryterium jest powiększenie min x20 i im więcej tym lepiej. Cena do 1500 zł także nie będzie przeszkodą zatem proszę o podpowiedź jaki sprzęt będzie najlepszy klasowo????? Og olnie skłaniam się ku Vixenowi, czy to dobra firma???, z jaką inną można ją porównać??? Wstępnie wybrałem 2 modele; pierwszy to: http://www.optyczne.pl/50...a_lornetki.html a drugi to: http://astrozakupy.pl/pro...products_id=687
Podsumowując jeszcze raz podaję moje priorytety:
1. Oglądanie samolotów
2. Oglądanie dalekich krajobrazów
3 Astronomia - rzadko
Z góry dziękuję za pomoc.
Piotr Zbroński
Z tych dwóch zdecydowanie ten drugi. 30x przy obiektywie 50 mm to za dużo - obraz będzie ciemny i przeciętnej jakości.
Bierz jednak pod uwagę, że przy 30x masz małe pole widzenia. Gdy połączysz to ze statywem, to możesz mieć problem z trafieniem w samolot i nadążaniem za jego ruchem na niebie.
Dziękuję za informację. Mam jeszcze kilka pytań. Czy można kupić taki statyw w którym można płynnie regulować głowicę ( chodzi o płynny ruch w trakcie śłedzenia samolotu) ponadto taki aby można było ustawić lotretkę prawie pod kontem prostym w górę. Ile taki sprzęt może kosztować? Wracając do lornetek to mam jeszcze pytanie odnośnie Vixena??? CZy to porządna firma??? CZy może lepiej skołonić się ku Nikonowi który jest w podobnym przedziale cenowym???[/fade][/code]
P.S>
Jeżeli macie jakieś spostrzeżenia lub uwagi do do wyboru sprzętu to pardzo chętnie przeczytam wszelkie sugestie
[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 20:40 ]
Klamka zapadła. Zamówiłem Vixena 30x80 waga prawie 2,5 kg. teraz potrzebny mi dobry statyw ale za baaardzo rozsądną cenę gdyż kaskę wydałem na lornetę co myślicie o tym statywie???? http://www.pracaallegro.p..._407099414.html
ho ho do takiej ciezkiej lornety to te statywy nie wiem czy dadzą radę , a szczególnie ta głowica .Bo inaczej nerwy cię zjedzą jak zaczniesz prowadzić tą lornetę za obiektem i wszystko będzie skakać i drgać . Gitzo by było super ale cholernie drogie , alternatywą jako taką jest jednak manfrotto może być z seri 055 a głowica np. MN501HDV jest droga ale i tak tańsza od głowic Gitzo
Nie przemawia dla mnie szczególnie ta głowica , wygląda niezbyt pewnie statyw jest jako taki , ciężki , wiec chyba i stabilny ale głowica ...???
Nie żartuj. Ten statyw będzie się telepał pod tą lornetką jak przysłowiowa osika. Dobrą zasadą kupowania statywów i głowic jest patrzenie na udźwig i dzielenie go na dwa. Masz lornetkę która waży 2.5 kg plus
głowicę. W sumie 3-4 kg. Musisz mieć nogi, dla których producent podaje udźwig 7-8 kg, i głowicę z
udźwigiem co najmniej 5 kg.
Nie żartujcie sobie z tego statywu (Velbon DV-7000). Używam go prawie dwa lata z lunetą 80mm. Sama luneta waży 1.7 kg, a jest jeszcze okular i solidny pokrowiec stay-on - myślę, że jest około 2 kg rozłożonych mniej korzystnie niż w bardziej zwartej lunecie. Nawet przy wietrze nic mi nie drga. Nogi można rozłożyć naprawdę bardzo szeroko, a stabilności dodają rozpórki. Głowica olejowa jest bardzo dobra i świetnie się prowadzi z nią obserwacje. W sumie jedyna wada to duży ciężar statywu, ale tak już niestety musi być.
No chyba wiecie co mowicie, do mnie nigdy nie przemawiała ta firma, miałem kiedyś velbona ale nie byłem zadowolony. Nie pamietam jaki model ale kilka lat temu dałem za niego z 450 zł. głowica w nim była fatalna. Ale widziałem kiedyś profesjonalne Velbony i cena ich tez była na wysokim poziomie
Jesli chodzi o ten własnie model .... no coż to w takim razie brać
A tak swoją drogą, jeżeli jest taka rozbieżność opinii to chyba nie powinien być poważny problem, aby pójść do sklepu gdzie mają statywy i się poprzymierzać z lornetką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10