Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008 Canon 40D czy Nikon D300
Jako że to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam problem, na przełomie miesiąca chce zakupić jakieś lustereczko + obiektyw. No ale właśnie, co tu kupić.
Po analizie rynku do wyboru mam dwa aparaty
Canon 40D + Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM
Nikon D300 + Nikkor 16-85mm F3.5-5.6G ED AF-S DX VR (co do obiektywu nie mam pewności)
Na zestaw moge wydać około 6000zł. Miałem wcześniej Nikona D70S, D80 i Canona 400D. Najbardziej zadowolony byłem z D70S. Jeśli chodzi o zastosowanie to będą to zdjęcia sportowe + fotografia ślubna.
Za Canonem przemawia świetny obiektyw (50D będzie zbyt drogi więc nie stać było by mnie na fajne szkiełko).
Jeśli chodzi o nikona to na plus ergonomia pracy, ale .... nie widze nic co było by podobnej klasy jeśli chodzi o obiektyw.
Nie moge się zdecydować. Co proponujecie?? Może jakieś sugestie, chętnie posłucham opini doświadczonych osób. Osobiście chyba bardziej składam się do Canona 40D.
Witaj, choć jestem zwolennikiem Canona w takim przypadku gdybym zaczynał od zera to zdecydowanie teraz poszedłbym w Nikona. Nie dlatego że C mnie w czymś zawiódł ale uważam że N mają lepszą ergonomię body ciekawiej rozwiązaną obsługę. Obiektywy w systemie N są porównywalne do C. Także zdecydowanie Nikon.
Jak fotografia ślubna to 40D + 17-55 2.8, ja bym niczego co jest ciemniejsze od 2.8 nie brał pod uwagę. Do tego możesz dokupić stałke 50 1.8 i koniecznie najmocniejsza lampę w systemie. Potem tylko jakieś szkiełko 50-150 2.8 lub 70-200 2.8 na plenerek i masz zestaw miodzio Możesz też złożyć analogiczny zestaw w Nikonie ale wyjdzie Cię sporo drożej.
Według mnie tutaj nie ma co sie nawet zastanawiać.
W tym przedziale cenowym to tylko Canon 40D+17-55/2,8. Zostaną peniądze jeszcze na podstawowe akcesoria.
W D300 bym wchodził ale jak bym miał przynajmniej z 10tysi.
Ha, dobre dylematy!
Gdybym teraz od zera wchodził w system z takim budżetem to wpasowałbym się w Nikona - brałbym D700. Body za oceanem do wzięcia za 2600$. I do tego mały kredycik na jasny obiektyw i pożądną lampę.
Ale ponieważ budżet ważna sprawa i nie każdy chce brać kredyt, to pozostaje rozwiązanie zaproponowane przez pawel23.
Ceny ze skąpca:
eos 40D - od 2275
17-55 (bardzo dobry wybór do ślubów) - od 2900
speedlight 580 ex II - od 1145
razem - 6320 zł.
Takie rzeczy to tylko u Canona - super zestaw na śluby. Dlatego mój głos na Canona i pełne poparcie dla propozycji pawła.
Przy takiej kasie zakupił bym 40D+17-55 2.8. Czyli dokładnie to co piszą koledzy wyżej.
Jeśli chodzi o obie puszki to D300 różni się tylko większą liczbą bajerów. Zdjęć lepszych nie będzie robić. Co do ergonomii to mi bardziej odpowiada ta z canona. Kiedyś fotografowałem D70s i jego obsługa jak dla mnie była mało intuicyjna(ale to kwestia gustu i przyzwyczajenia) Do zdjęć sportowych też 40D sprawdzi się lepiej. Może w jpeg-ach D300 jest nieznacznie szybszy ale już w RAW-ach nie. A to dlatego że przy używaniu 14bit RAW jego prędkość spada do około 2,5kl/s a 40D zawsze używa 14bit.
Na koniec dodam że do 6000zł w canonie otrzymamy dużo więcej wcale nie gorszej jakości.
Flesz można pożyczyć i raz dwa zarobić na własny skoro ma to być aparat do zarabiania.
EDIT: BTW, jeśli ktoś myśli o zarabianiu to:
a) powinien prowadzić działalność gospodarczą = od sprzętu odlicza się vat i już jest taniej
b) nie stać teraz? kupuje się na raty/bierze w leasing (można brać aparaty w leasing?)
To po co inwestować 6000zł jak można pożyczyć aparat+obiektyw+lampa?? Ja np. wolę pozbierać pieniądze niż brać coś na raty czy kredyt itp. 40D wcale nie jest gorszym aparatem. Zdjęcia z obu puszek stoją na tym samym poziomie ale cena już nie. I jak zawsze wybór należy do kupującego. My jesteśmy tylko od podsunięcia dobrych pomysłów
Oczywiście dlatego doradzamy
Mi wszak nie chodzi o to czy jeden aparat robi lepsze zdjęcia od drugiego, tylko o zadanie sobie pytania: "Czy ja to tak na poważnie, czy tylko tak do szuflady, a może coś z tego będzie".
Lubienie czy nie lubienie rat nie ma tu nic do rzeczy bo sprzęt ma zarabiać na siebie i swój rozwój i ma spełniać przede wszystkim oczekiwania klienta (tak fotograf robi zdjęcia nie sprzęt ). Tu nie ma co kombinować, że tego nie kupię bo mi nie starczy na coś tam. Proszę bardzo nie musisz kupować lampy - wypożycz. Od tego masz takie Sigma Pro Center (lub inne). Zrobisz 3-4 śluby i będziesz miał na własną lampkę.
Moim zdaniem co nie wybierzesz będziesz zadowolony. Jeśli chcesz wydać tylko 6000zł i nie brać nic na raty to polecam zestaw z 40D. Natomiast jeśli masz możliwość zakupu na raty/kredyt to napisz do jakiej max kwoty. Wtedy będziemy inaczej myśleli i przestaniemy gdybać.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008
Wróbel EOS napisał/a:
Zdjęcia z obu puszek stoją na tym samym poziomie ale cena już nie.
zdjęcia może i stoją na zbliżonym poziomie ale w nikonie masz większą szybkostrzelność, więc pól Af, co do prędkości af można sie spierać, d300 ma lepszą ergonomię i wielu kwestiach będzie nim łatwiej uzyskać lepsze efekty....co do ceny to rzeczywiście, chcąc obsługiwać śluby, przy takim budżecie to 40D, należy nie zapominać o lampie, jasnym obiektywie portretowym i jakimś uniwersalnym zoomie 17 - >85
Co do szybkostrzelności to nie był bym taki pewien. Może w jpeg ale nie w raw. Więcej pól AF też nie zawsze pomaga. Do tego trzeba też mieć szybkie szkło, a w dodatku wiele osób używa tylko centralnego punktu więc puszka może ich mieć i 1000000. Natomiast jeśli chodzi o ergonomię to o tym lepiej nie dyskutować bo każdemu pasuje co innego. Co do uniwersalnego zoomu to do Canona proponuję 17-55 tak jak koledzy wyżej. Nie podpiął bym pod taki zestaw 17-85 ze względu na światło i jakość.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008
jakimś uniwersalnym zoomie 17 - >85
jasne mam na myśli przedział do >85 , bo można też podpiąć tamiego 17-50 2.8 albo inna konfiguracja z sigmą17-70, zależy jeszcze na jaka stałke portretową się wraz z tym całym kramem zdecydujemy żeby zmieścić się w 6k (17-55 2.8 swoje kosztuje ale jest to świetne szkło).
edit
co do szybkostrzelności testy chociażby optycznych pokazują zupełnie co innego....
cyt.
Seria wykonywana przy zapisie plików RAW prezentuje się wyśmienicie, przez pierwsze 3 sekundy utrzymuje się tempo 6 klatek na sekundę, a potem prawie 2. Tutaj D300 zdecydowanie wygrywa z Canonem 40D, który odchodził od deklarowanej w specyfikacjach prędkości już po około 1.5 sekundy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11