Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 40D czy Nikon D300

Nikon vs Canon
Nikon D300
50%
 50%  [ 16 ]
Canon 40D
50%
 50%  [ 16 ]
Głosowań: 32
Wszystkich Głosów: 32

Autor Wiadomość
atorek 
Nowy
FotoAMATOR

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   Canon 40D czy Nikon D300

Jako że to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam problem, na przełomie miesiąca chce zakupić jakieś lustereczko + obiektyw. No ale właśnie, co tu kupić.
Po analizie rynku do wyboru mam dwa aparaty

Canon 40D + Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM

Nikon D300 + Nikkor 16-85mm F3.5-5.6G ED AF-S DX VR (co do obiektywu nie mam pewności)

Na zestaw moge wydać około 6000zł. Miałem wcześniej Nikona D70S, D80 i Canona 400D. Najbardziej zadowolony byłem z D70S. Jeśli chodzi o zastosowanie to będą to zdjęcia sportowe + fotografia ślubna.
Za Canonem przemawia świetny obiektyw (50D będzie zbyt drogi więc nie stać było by mnie na fajne szkiełko).
Jeśli chodzi o nikona to na plus ergonomia pracy, ale .... nie widze nic co było by podobnej klasy jeśli chodzi o obiektyw.
Nie moge się zdecydować. Co proponujecie?? Może jakieś sugestie, chętnie posłucham opini doświadczonych osób. Osobiście chyba bardziej składam się do Canona 40D.

Reklama

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008   

Witaj, choć jestem zwolennikiem Canona w takim przypadku gdybym zaczynał od zera to zdecydowanie teraz poszedłbym w Nikona. Nie dlatego że C mnie w czymś zawiódł ale uważam że N mają lepszą ergonomię body ciekawiej rozwiązaną obsługę. Obiektywy w systemie N są porównywalne do C. Także zdecydowanie Nikon.

pawel23 
Rozmowny

Jak fotografia ślubna to 40D + 17-55 2.8, ja bym niczego co jest ciemniejsze od 2.8 nie brał pod uwagę. Do tego możesz dokupić stałke 50 1.8 i koniecznie najmocniejsza lampę w systemie. Potem tylko jakieś szkiełko 50-150 2.8 lub 70-200 2.8 na plenerek i masz zestaw miodzio :smile: Możesz też złożyć analogiczny zestaw w Nikonie ale wyjdzie Cię sporo drożej.

konczako 
Entuzjasta

Według mnie tutaj nie ma co sie nawet zastanawiać.
W tym przedziale cenowym to tylko Canon 40D+17-55/2,8. Zostaną peniądze jeszcze na podstawowe akcesoria.
W D300 bym wchodził ale jak bym miał przynajmniej z 10tysi.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ha, dobre dylematy!
Gdybym teraz od zera wchodził w system z takim budżetem to wpasowałbym się w Nikona - brałbym D700. Body za oceanem do wzięcia za 2600$. I do tego mały kredycik na jasny obiektyw i pożądną lampę.

Ale ponieważ budżet ważna sprawa i nie każdy chce brać kredyt, to pozostaje rozwiązanie zaproponowane przez pawel23.
Ceny ze skąpca:
eos 40D - od 2275
17-55 (bardzo dobry wybór do ślubów) - od 2900
speedlight 580 ex II - od 1145
razem - 6320 zł.
Takie rzeczy to tylko u Canona :mrgreen: - super zestaw na śluby. Dlatego mój głos na Canona i pełne poparcie dla propozycji pawła.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Przy takiej kasie zakupił bym 40D+17-55 2.8. Czyli dokładnie to co piszą koledzy wyżej.
Jeśli chodzi o obie puszki to D300 różni się tylko większą liczbą bajerów. Zdjęć lepszych nie będzie robić. Co do ergonomii to mi bardziej odpowiada ta z canona. Kiedyś fotografowałem D70s i jego obsługa jak dla mnie była mało intuicyjna(ale to kwestia gustu i przyzwyczajenia) Do zdjęć sportowych też 40D sprawdzi się lepiej. Może w jpeg-ach D300 jest nieznacznie szybszy ale już w RAW-ach nie. A to dlatego że przy używaniu 14bit RAW jego prędkość spada do około 2,5kl/s a 40D zawsze używa 14bit.

Na koniec dodam że do 6000zł w canonie otrzymamy dużo więcej wcale nie gorszej jakości.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale Nikon ma zdecydowanie lepszą współpracę z fleszem. Jest znacznie pewniejszy w pracy z fleszem.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Wujek_Pstrykacz, Ale z jakim fleszem:) przy tej cenie w D300 mamy tylko wbudowany. A w 40D 580 EX II.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Flesz można pożyczyć i raz dwa zarobić na własny :mrgreen: skoro ma to być aparat do zarabiania.

EDIT: BTW, jeśli ktoś myśli o zarabianiu to:

a) powinien prowadzić działalność gospodarczą = od sprzętu odlicza się vat i już jest taniej
b) nie stać teraz? kupuje się na raty/bierze w leasing (można brać aparaty w leasing?)

Wróbel EOS 
Rozmowny

To po co inwestować 6000zł jak można pożyczyć aparat+obiektyw+lampa?? Ja np. wolę pozbierać pieniądze niż brać coś na raty czy kredyt itp. 40D wcale nie jest gorszym aparatem. Zdjęcia z obu puszek stoją na tym samym poziomie ale cena już nie. I jak zawsze wybór należy do kupującego. My jesteśmy tylko od podsunięcia dobrych pomysłów :mrgreen:

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Oczywiście dlatego doradzamy :mrgreen:
Mi wszak nie chodzi o to czy jeden aparat robi lepsze zdjęcia od drugiego, tylko o zadanie sobie pytania: "Czy ja to tak na poważnie, czy tylko tak do szuflady, a może coś z tego będzie".
Lubienie czy nie lubienie rat nie ma tu nic do rzeczy bo sprzęt ma zarabiać na siebie i swój rozwój i ma spełniać przede wszystkim oczekiwania klienta (tak fotograf robi zdjęcia nie sprzęt ;) ). Tu nie ma co kombinować, że tego nie kupię bo mi nie starczy na coś tam. Proszę bardzo nie musisz kupować lampy - wypożycz. Od tego masz takie Sigma Pro Center (lub inne). Zrobisz 3-4 śluby i będziesz miał na własną lampkę.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Moim zdaniem co nie wybierzesz będziesz zadowolony. Jeśli chcesz wydać tylko 6000zł i nie brać nic na raty to polecam zestaw z 40D. Natomiast jeśli masz możliwość zakupu na raty/kredyt to napisz do jakiej max kwoty. Wtedy będziemy inaczej myśleli i przestaniemy gdybać.

kozidron
[Usunięty]

Wróbel EOS napisał/a:
Zdjęcia z obu puszek stoją na tym samym poziomie ale cena już nie.

zdjęcia może i stoją na zbliżonym poziomie ale w nikonie masz większą szybkostrzelność, więc pól Af, co do prędkości af można sie spierać, d300 ma lepszą ergonomię i wielu kwestiach będzie nim łatwiej uzyskać lepsze efekty....co do ceny to rzeczywiście, chcąc obsługiwać śluby, przy takim budżecie to 40D, należy nie zapominać o lampie, jasnym obiektywie portretowym i jakimś uniwersalnym zoomie 17 - >85

Wróbel EOS 
Rozmowny

Co do szybkostrzelności to nie był bym taki pewien. Może w jpeg ale nie w raw. Więcej pól AF też nie zawsze pomaga. Do tego trzeba też mieć szybkie szkło, a w dodatku wiele osób używa tylko centralnego punktu więc puszka może ich mieć i 1000000. Natomiast jeśli chodzi o ergonomię to o tym lepiej nie dyskutować bo każdemu pasuje co innego. Co do uniwersalnego zoomu to do Canona proponuję 17-55 tak jak koledzy wyżej. Nie podpiął bym pod taki zestaw 17-85 ze względu na światło i jakość.

kozidron
[Usunięty]

jakimś uniwersalnym zoomie 17 - >85
jasne mam na myśli przedział do >85 , bo można też podpiąć tamiego 17-50 2.8 albo inna konfiguracja z sigmą17-70, zależy jeszcze na jaka stałke portretową się wraz z tym całym kramem zdecydujemy żeby zmieścić się w 6k (17-55 2.8 swoje kosztuje ale jest to świetne szkło).

edit
co do szybkostrzelności testy chociażby optycznych pokazują zupełnie co innego....
cyt.
Seria wykonywana przy zapisie plików RAW prezentuje się wyśmienicie, przez pierwsze 3 sekundy utrzymuje się tempo 6 klatek na sekundę, a potem prawie 2. Tutaj D300 zdecydowanie wygrywa z Canonem 40D, który odchodził od deklarowanej w specyfikacjach prędkości już po około 1.5 sekundy.

Odpowiedz do tematu