Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zastanawiałem się dlatego, że patrząc na testy np. rozdzielczości obu tych obiektywów, wspomniana stałka notuje najlepszy wynik pod barierą 40 lpmm. Natomiast L-ka ma dla ogniskowej 50mm wynik ponad 40 lpmm.
HEDING, doskonale Cię rozumiem. Chodzi Ci o ostrość i jakość zdjęć w stałkach i zoomach i co jest lepsze. Nie podając konkretnych modeli, trudno Ci coś pomóc. Twoje pytanie było zbyt ogólne. Sam Wiesz że są lepsze stałki i gorsze, to samo tyczy się zoomów. Czasami zoom jest lepszy od niektórych stałek (N24-70/2.8, 14-24/2.8, 70-200/2.8 VR) a w większości stałka jest lepsza od zoomów szczególnie tych ciemniejszych. Jak Będziesz miał najlepiej oceniane obiektywy w kategorii zoom czy stałka, jak to napisałem wcześniej, to nie Będziesz miał takich dylematów.
1/A jakbyście ocenili stałkę 20mm sigmy vs elkę 17-40 canona?
Najbardziej zależy mi na ostrości i plastyce zdjęć..... bo szybkość pracy af to chyba ma stałka?
2/Czy ta stałka sigmy da więcej od kultowego canona 24-70 f2.8 - chodzi mi o 24mm tego zomma vs 20mm sigmy - i głównie ostrość, plastyka zdjęć.
3/Jakich poważnych konkurentów ma Sigma 20mm f/1.8 EX DG (mogą być też szerokie zoomy)? Mam 50d ale raczej interesują mnie obiektywy pod pełna klatkę (czasem jeszcze cykam analogiem i .... staram się też myśleć przyszłościowo.....). 20mm canona została zjechana przez optycznych w teście.... zasłużenie? Akurat jak chodzi o dystorsję to ma bardzo niewielką.
Myślę też trochę o samyangu 24mm.... ale te dystorsje z modelów 14mm trochę mnie przerażają, podobnie jak brak możliwości stosowania UV - a w górach lubię pofocić sobie.....
A tak w ogóle to widziałem niedawno zdjęcia robione sigmą 12-24 na niepełnej klatce i...... bardzo widać dystorsję na 12tce.....
Tak, chce mieć bardzo szeroko i prosto. Zoom w dalszej kolejności bo chodzi mi o szerokość ale jeżeli obiektyw z zoomem daje na szerokim kącie to samo co ta sigma to wolę zoom.... Bo 6 tysięcy na 24mm canona nie dam.....
[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 21:14 ]
a plastyka zdjęć dla mnie głównie ostrość i nieostrość - dobrze rozłożona.....
Nie porównywałem bezpośrednio, ale raczej 17-40 z napędem USM będzie szybciej nastawiał ostrość niż Sigma 20.
Co do ostrości, to 17-40L nie jest wybitnie ostrym szkłem, szczególnie na pełnej dziurze f/4, gdzie Sigma 20/1.8 będzie już przymknięta ponad 2 EV. Co do plastyki to się nie wypowiadam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12