Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 22 Wrz, 2008
Pierwsza lustrzanka - SonyA300, Canon 1000D czy Nikon60D?
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   

jaad75 napisał/a:
Zmierzam do tego, że większość z "przebogatej" stajni takiego Canona nie daje rady lub ledwo daje radę, podczas gdy większość Zuiko jak najbardziej... Jeśli ze stajni C i N odrzucisz absolutne śmieci, to zostanie porównywalna ilość szkieł do tej z nierozwojowego rzekomo sytemu Olympusa...
Masz rację, szkoda, że Olek ma jeszcze inne wady :)

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Z tą racją to nie jestem tak do końca przekonany.
Oczywiście, że w systemie np. Canona jest mnóstwo starych obiektywów, które - jak ładnie piszecie - "nie dają rady". Ale popatrzmy ile jest obiektywów w systemie Olympusa:
http://www2.olympus.pl/co...ens_Roadmap.pdf

Osiemnaście. Mam olbrzymi szacunek do jakości optycznej szkieł Zuiko, są to nowoczesne konstrukcje, robione specjalnie pod system E. W związku z tym można uznać że wszystkie "dają radę" (lepiej lub gorzej). Ale jeśli przelecimy szybko system Canona to samych stałoogniskowych eLek mamy ze dwadzieścia (oczywiście nie licząc dwa razy starej i nowej wersji jednego obiektywu). Prócz tego są zmiennoogniskowe eLki i kilka nie eLek stało i zmiennoogniskowych, które też "dają radę". Nie wspomianam o takich cudach jak TS-E czy MP-E, których u Olympusa próżno szukać.
Nie chodzi mi dowodzenie który system jest lepszy a który gorszy, bo obydwa systemy mają tak wybitne jak i przeciętne obiektywy (Canon ma także kilka gniotów) i każdy zapewnia rozwój, tylko jednak o prawdę. Jednak sumaryczna liczba obiektywów Canona które dają radę jest mniej więcej 2,5 raza większa niż liczba wszystkich obiektywów do Olympusa. I to jest fakt, którego nie zmieni żadne myślenie życzeniowe i nawet najlepsze chęci, choć może to zmienić przyszłość i dalszy rozwój E-systemu, któremu szczerze kibicuje.

mavierk 
never knows best

no i olek nie ma aps-c, nie ma FF, co powoduje, że canonier mając 24-104 może mieć 24-170 pożyczając od kolegi puszke, do tego GO dochodzi. Ale gadamy o szklarni :)

lithium 
Początkujący

[quote="ziemowy"]Teksty, że w systemie Olmypusa nie da się rozwijać są więc bezpodstawne :)
zle zrozumniałes moją wypoiwedz, nie chodzi o to czy można sie rozwijac czy nie, bo jak ktos już tu powiedział "rozwijac sie mozna z pudełkiem z dziurką" chodzi o to ze jak juz powiedziałem w innych systemach jest łatwiej o róznego typu akcesoria, obiektywy itp. np. patrzyłem na www.agito.pl i tam maja tylko jeden obiektyw do olimpusa. w www.e-fotojoker.pl ani jednego, http://www.fotoaparaciki.pl/ tylko dwa, podałem te dwa sklepy ponieważ tam już kupowałem. Co do szkieł to wiem że kidy olimpa są dobrej jakości, pewnie lepszej niż kidy canona 450d, wiec jeżeli komuś wystarcza te kidy to niech kupuje olimpusa, a jezeli bedzie chciał sie pózniej rozwijac to tez nie bedzie mniał dużego kłopoty(najwyzej ze zalezieniem sklepu z wymarzonym szkłem :razz: ) ale to tez nie duży kłopot, wiec lepiej komuś o tym powiedziec przed zakupem niż po zakupie, takie moje zdanie, :wink:

aha jeszcze jedno a ze kidy sa lepsze od canonowych, to nie każdy musi sie rozgladac za innymi szkłami i daltego najlepiej prze zakupem zadac zobie pytanie czy bedziemy chcieli szukac jeszcze lepszej jakości czy pozostajemy z tym co mamy, bo jezeli szukac to moze okazac sie trudno dla kogos kto jest poczatkujacym fotografem a nawet moze go to zniechcecic do robienia zdjeć(moze troche przesadziłem)

RB 

lithium napisał/a:
. patrzyłem na www.agito.pl i tam maja tylko jeden obiektyw do olimpusa. w www.e-fotojoker.pl ani jednego, http://www.fotoaparaciki.pl/ tylko dwa, podałem te dwa sklepy ponieważ tam już kupowałem.

http://www.ceneo.pl/Obiek...pus_P0-1895.htm

co Ci byłoby potrzebne czego tam nie ma?

Monastor 
Optyczny

RB, mnie na przykład brakowałoby porządnego szkła dającego 600 mm w ekwiwalencie i kosztującego mniej niż 10 000 zł. Portretów nie robię więc brak rozbudowanej szklarni w zakresie portretowych stałek akurat mnie nie przeszkadza. Jeszcze komu innemu zabraknie obiektywu z korekcją perspektywy (niszowe, ale niektórym potrzebne)

RB 

Monastor napisał/a:
RB, mnie na przykład brakowałoby porządnego szkła dającego 600 mm w ekwiwalencie i kosztującego mniej niż 10 000 zł. Portretów nie robię więc brak rozbudowanej szklarni w zakresie portretowych stałek akurat mnie nie przeszkadza. Jeszcze komu innemu zabraknie obiektywu z korekcją perspektywy (niszowe, ale niektórym potrzebne)

Aaa, mi raczej chodziło o niemożność kupienia ze wzgledu na niedostępnośc szkieł w sklepach :-) na co narzekał przedpiszca :-)
Co do ekwiwalentu 600 - 10 tysięcy to i tak są marzenia ściętej głowy - ten link co pokazałem podaje, że porządny ekwiwalent 600 (300/2.8) kosztuje zdrowo ponad 20 tysięcy :-D

Odpowiedz do tematu