Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 12 Lis, 2008
Nikon Coolpix P80
Autor Wiadomość
Darecki2005 
Uczestnik

Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008   

Kolego ale było pisane ze ten aparat w dobrych warunkach robi dobre zdjęcia jak i fz18 wiec jesli juz cos to rób porówanie przy zmierzchu. I podaj jakies fotki dla porównania. Ja miałem oba aparaty i p80 sprzedałem i przyznam ze lepiej mi sie pracuje na panasie (niemal wszystkie zdjęcia na auto). Co do szumów to nie lustro i będzie szumiało ale jednak 10mpx przy tej matrycy to trochę za bogato na dobre zdjęcia

Reklama

Erais 
Entuzjasta
Erais

Wysłany: Nie 21 Wrz, 2008   

:mrgreen: Po ciemku? Choćby moje fotki z maanamu (str. 17) Uważam że poradził sobie całkiem calkiem, jak na "taki" aparat

Jekaterina 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

Witam
Wątek śledzę od jakiegoś czasu i w sumie pod jego "natchnieniem" zamówiłam P80. Na razie jestem zadowolona. Jak będę miała chwilkę czasu to wrzuce foty. Pierwszy poważny test na Mistrzostwach Polski PLWiR w październiku :mrgreen:

bomilek 
Nowy

Witajcie

Moje pytanie może wyda się głupie (chociaż podobno nie ma głupich pytań...:)) ale chciałbym wiedzieć jakiej wielkości są pliki zdjęć robionych waszymi P80 na rozdzielczości 10 mln pxl? U mnie zdjęcia maja maxymalnie 3MB (mam nastawioną jakość zdjęć na FINE). w sumie to jest dobrze że zajmują mało miejsca ale czy przez to nie tracą na jakości. W niektórych aparatach zdjęcia na takiej rozdzielczości miały po ok 5MB (też JPG)

Erais 
Entuzjasta
Erais

Powitać koleżankę :smile: Mistrzostwa kojarzą mi się ze sportem, więc polecam tryb sportowy- ostatnio się do niego przekonałem (Choć niestety pomniejsza fotki). Bomilku ilość MB zależy od zdjęcia- jedne u mnie mają wielkość 2,4, inne 5 MB. Myślę, że to zależy od tego co przedstawia zdjęcie- ilości kolorów, jasności itd. ale mogę się mylić, bo w internecie na ten temat nic fachowego nie znalazłem :wink: - Też robię na FINE.

[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 21:20 ]
Ups. :oops: To 5MB, to już po moim kadrowaniu, sory. Ale i tak się mi wahają między 2,3 a 2,4

Jekaterina 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   

Na razie jedno z pierwszych:) chyba bede musiała zainwestować w statyw :mrgreen:

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 20:37 ]
A statyw bo rękę mam bardzo niepewną :neutral:

[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2008 18:45 ]
Nowe fotki :wink:

Erais 
Entuzjasta
Erais

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2008   

Ja mam tani statyw Fomei w 317 http://www.fomei.pl/akcesoria/statywy.html . Dałem 80 zł, się przydaje- jedyna wada wszystkich (lub części) tanich statywów- przechył aparatu na zawiasie. Tak więc by mieć prosty horyzont, z jednej strony wyciągam bardziej nóżki- kłopotliwe, ale tylko na początku. Po za tym stabilny statywik :wink: Fotki fajne, aż się dziwię, że na tak małym czasie nie wyszły poruszone- ja bym robił na czasie przynajmniej 1/125 i czemu aż tak wysokie ISO? (no chyba że masz jak ja na auto, to rozumiem czemu) :wink:

Jekaterina 
Nowy

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   

Ustawiłam sobie na początek takie ustawienia jakie podałeś wcześniej. Na razie nadal go rozgryzam :wink: Mam jeszcze problem. Próbowałam na trybie sport robić zdjęcia mojemu ganiającemu psu. Cały czas wychodzi mi wyraźne tło i zamazany piesek. Musze coś wymyślić bo inaczej moje galopujące konie polecą daleko a ja zostane z kawałkiem ogrodzenia :cry: poradźcie coś...

Erais 
Entuzjasta
Erais

Może zamiast trybu sportowego, ustaw tryb czasu, lub przysłony i na nich ustaw serię? Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać- czy ma to być "zamrożony" obraz, czy ma być widać ruch, dynamikę, lekkie poruszenie? A tak na marginesie- kotki pewnie robiłaś na półautomacie?- nie zawsze jest to dobre, warto spojrzeć na parametry, jaki nam czas ustawił, bo nie raz możemy mieć maziaj, zamiast dobrej fotki. Lepiej wtedy przejść na tryb czasu, lub przysłony- już to pisałem i się powtórzę: dla nieruchomych obiektów 1/60, dla mogących się poruszyć 1/125, dla tych w ruchu 1/250, 1/500 :smile: Spróbuj też może prostej sztuczki: ustaw ostrość np. na kamień, przy którym będzie przebiegał piesek- jak go zobaczysz, wciśnij spust do końca- na pewno będzie ostry :smile: Tak robiłem niektóre zdjęcia Korze z Maanamu- ustawiłem ostrość na wzmacniacze, bo dobrze je widziałem i cierpliwie czekałem z palcem na spuście za Korą :wink:

Żyku 
Nowy

kilka fotek P80 w trybie makro bez statywu:

cheniek 
Nowy

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008   

Witam Wszystkich

Tak więc od tygodnia jestem użytkownikiem P80.... cały czas odkrywam nowe możliwości tego aparatu.
Jak na razie wyszły mi fotki jak poniżej- wszystko robione w pomieszczeniu.
Z tą czarno-białą pobawiłem się trochę na kompie ;)

Pozdrawiam

Erais 
Entuzjasta
Erais

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008   

No i całkiem fajnie- a podobno Nikon źle robi w pomieszczeniach :wink:

McPiv 
Początkujący

Wysłany: Sob 27 Wrz, 2008   

koledzy i kolezanki. jesli bedziecie robic zdjecia bez uzywania ekranu lcd tylko przez wizjer, to mozecie zrobic bardzo duzo zdjec. jestem teraz w bieszczadach i na jednym ladowaniu zrobilem 419 zdjec i bateria nie miala ochoty padac. pozdrawiam

Żyku 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Paź, 2008   

zoom x18, ustawienia automatyczne, foto "z ręki":

cheniek 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Paź, 2008   

Witam

Czy ktoś z szanownych kolegów wie jak włączyć histogram w P80 ?
W kilku opisach znalazłem, że aparat ma "histogram na żywo" ale w instrukcji nie doczytałem się jak to włączyć.

Pozdro :smile:
Heniek

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi