Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 22 Wrz, 2008
Zestaw do ślubów za 13000
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   

henk napisał/a:
winieta Zeissa jest bardziej krytykowana niż Nikkora

Bo to jest pelnoklatkowy Nikkor testowany na cropie.

Reklama

henk 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   

MC, Teraz rozumiem
A żeby się nie czepiac to nawet nie zapytam dlaczego pełnoklatkowy obiektyw nie jest testowany na pełnej klatce :mrgreen:
Chyba Arek to wyjaśniał w opisie któregoś obiektywu ale nie zrozumiałem

MC 

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008   

Ja to zrozumialem w ten sposob: do niedawna FF mialy tylko matryce 12MPix, w ktorych upakowanie pixeli bylo zbyt male, zeby sprawdzic czy obiektyw "daje rade", bo zwyczajnie nawet przecietny obiektyw wypadalby dobrze, bo matryca stawialaby zbyt male wymagania.

henk 
Entuzjasta

MC, Krótko, na temat i wszystko jasne. Dzięki
Czyli trzeba testowac obiektywy na cropie 12 MPix albo na pełnej klatce i ponad 20 MPix
To już piąta strona tego tematu a jeszcze nikt mnie nie upomniał o tele
Było kilka sugestii (MNICH: 70-200mm, DAVAEORN i PAWEL23: 135mm)
Ale było też w drugą stronę - MAVIERK: ,,na śluby wziąłbym 14-24 + jakaś jasna stałeczka''
Mam przez to rozumiec że bez tele się obejdzie?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

To zależy jak duże uroczystości będziesz obstawiał i gdzie. Tele- zwłaszcza jasna stałka w stylu 135 mm przyda się napewno. Generalnie więcej niż 200 mm nie jest potrzebne.

[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2008 10:40 ]
PS: Z tym dofinansowaniem, to słyszałem że od przyszłego roku ma się coś zmienić. I kwota ma być znacznie wieksza.

henk 
Entuzjasta

mnich napisał/a:
Z tym dofinansowaniem, to słyszałem że od przyszłego roku ma się coś zmienić. I kwota ma być znacznie wieksza.

I wymagania też wyższe

Arek 
Redaktor

MC napisał/a:
Ja to zrozumialem w ten sposob: do niedawna FF mialy tylko matryce 12MPix, w ktorych upakowanie pixeli bylo zbyt male, zeby sprawdzic czy obiektyw "daje rade", bo zwyczajnie nawet przecietny obiektyw wypadalby dobrze, bo matryca stawialaby zbyt male wymagania.

MC, chyba weźmiemy Cię na rzecznika prasowego, tak dobrze Ci to idzie :)

MC 

Arek, traktuje to jako komplement, bo z technikaliow i co za tym idzie fizyki jestem cieniutki, a cos tam jednak rozumiem :lol:

henk 
Entuzjasta

Skoro słabe obiektywy dobrze wypadają na dużych pikselach (12 MPix na pełnej klatce) to może nie warto wydawac fortuny na drogie szkła?
Myślę tu o dłuższej stałce niezależnego producenta bo Nikon nie ma w ofercie odpowiednika Canonowskiego EF 135 f/2.0 L USM
Ten Canon to chyba w ogóle unikat bo u niezależnych producentów też nie widzę nic podobnego
Jeśli wezmę korpus Nikona to nie będę miał czym zatkac dziury w aparacie!
Oferta Canona wygląda dużo apetyczniej
Ostatnio zmieniony przez henk Pią 26 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

henk napisał/a:
Nikon nie ma w ofercie odpowiednika Canonowskiego EF 135 f/2.0 L USM

Nikon Nikkor 135 mm f/2.0 AF DC D
link:
135 mm f/2 DC

henk 
Entuzjasta

No jest, kurka wodna pieczona!
mnich, ratujesz mnie od samobójstwa
A gdzie mogę znaleźc jakiś test?

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

"test"
link

henk 
Entuzjasta

*DC-Nikkor* *AF* 135 mm *f*/2 *D* jest bardzo wysoka jakość, wszechstronny *tele* *lens*. cyfry rezolucji są znakomite kiedy używający *Nikkor* jak (ponieważ) umowny *lens*. Decentrum Kierowanie (kontrolować; kontrolowany; kontrola) (*DC*) cecha (cechować; przedstawiać) daje wam wyższe kierowanie (kontrola) nad tłem i przednim planem *blur* - niektóry portret i wciąż życie (długotrwałość) fotografowie oczywiście będzie żądać takiego szczegółowy kierowany nad *bokeh* (*out-of-focus* *blur*) chociaż to wymaga bardzo trochę doświadczenia *master* to. *Vignetting*, zniekształcenia i boczny *CAs* są bardzo niskie i ni niepokoić (zmartwienie) o w terenie. buduje (tworzyć) jakość *lens* jest znakomity podczas gdy *AF* (polegający (poleganie) na *slotted* posuwać się (kierować; doprowadzać; przejażdżka) śruba ) trochę jest datowany na czas obecny. Podobny do swój krótszy (krócej) *cousin* *DC-Nikkor* 135 mm *f*/*2D* ma jedzicie pełnoletność cofają - swoja skuwka ceny (wartość) przy okolo 1200 €/USA (AMERYKAŃSKI) $.

Nie jestem geniuszem z angielskiego ale z tego co się orientuję to obiektyw wygląda przyzwoicie
Ale ponad 4000 zł (w Polsce) za tę rurkę przyzwoicie nie wygląda!
To już wolę 50 f1.4 + 85 f1.8 i jeszcze zostanie na waciki
Ostatnio zmieniony przez henk Pią 26 Wrz, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Nie miałem tego obiektywu w ręku nawet. Pokazuje tylko że Nikon też ma. Test jak to test. Jeśli miałbym kupić ten obiektyw wolałbym dołożyć do N70-200VR i mieć coś bardziej uniwersalnego, a na D700 spisałby się też dobrze.

henk 
Entuzjasta

O jasnym telezoomie też myślałem ale w dalszych planach
A tymczasem brakuje mi jeszcze jaśniejszej stałki do portretów w zakresie 100 - 135 f2.0 za akceptowalne pieniądze
Canon ma m.in. EF 100 mm f/2.0 USM który został oceniony jako genialny
Do Nikona widzę coś takiego AF-S Micro 105 mm f/2.8G VR IF ED ale trudno go nazwac super jasnym no i cena już nie tak smakowita

Odpowiedz do tematu