Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam potrzebuję szybkiej pomocy jutro w londynie odbywa sie miedzynarodowa konwencja tatuaży, chciałbym na niej zrobić jak najlepsze zdjęcia posiadam EOS-a 40 D EFS 17-85mm IS
i zastanawiam się czy użyć nastaw manualnych aparatu(jeśli tak to jak go ustawić?) czy też tych już zaprogramowanych. Bardzo proszę o szybką pomoc
Wymagasz niemożliwego. Nikt nie poda ci odpowiednich nastaw aparatu. Ewentualnie kilka dobrych rad.
Wszystkie parametry są zależne od oświetlenia.
Rób zdjęcia w formacie RAW, na neutralnych ustawieniach. Korzystaj z trybu AV (A). Nie przesadzaj z czułością ISO. Wykorzystuj światło zastane/nie eksploatuj za bardzo lampy błyskowej- bo to nie przynosi dobrych rezultatów...
Pierwsze i najważniejsze czy masz zewnętrzną lampę?
Jeżeli nie to włącz stabilizację, nastaw na AV na 17 mm na 4.0 (później możesz zmieniać ogniskową i będziesz miał pewność, że zawsze robisz na największej przysłonie). Kontroluj czas za pomocą ISO i szukaj miejsc z których twój obiekt będzie dobrze oświetlony.
[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2008 21:45 ]
Pamiętaj też, że lepszą jakość uzyskasz dobrze naświetlając zdjęcie na wysokim ISO niż niedoświetlając na niższym i później "wyciągając".
właśnie sobię próbuje zaciemniłem pokój mniej więcej na warunki odpowiadajace konwecji i wsio jest ok jeśli obiekt się nie rusza a wystarczy że jest jaki kolewiek ruch wychodza cienie lub obraz trochę się rozmazuje i głównie ten problem mnie dręczy nie wiem co z tym zrobić czas otwarcia migawki i przysłona na AV ustawia się automatycznie więc pozostaje mi rególacja ISO
Na AV przysłonę ustawiasz ręcznie pokrętłem pod palcem wskazującym (przy zwiększaniu ogniskowej jej wartość wzrośnie ale będzie minimalna możliwa) Tak jak napisałem na 17 daj na najmniejszą wartość. Ten obiektyw dobrze sobie radzi na pełnym otworze. Jeżeli obiekt jest nieruchomy to przy odrobinie wprawy możesz robić na 1/30 (nawet na 85mm) ale bezpieczniej będzie 1/60. Jeżeli porusza się i będziesz chciał zamrozić to zależy min. od prędkości i ustawienia względem kierunku ruchu. Spróbuj na 1/80, 1/125 i krótszych wyczujesz kiedy będzie wystarczająco "zamrożony". ISO możesz używać do 1600 (przyzwoicie na wydrukach i po pomniejszeniu) oczywiście im niższe tym lepsze.
Rozumiem, że nie masz zewnętrznej lampy.
Pamiętaj też, że lepszą jakość uzyskasz dobrze naświetlając zdjęcie na wysokim ISO niż niedoświetlając na niższym i później "wyciągając".
To nie jest reguła. Wiele zależy od aparatu. Generalnie, jeśli mówimy o czułościach "naturalnych" - czyli tych, przy których rzeczywiście podnosi się "gain" sensora wszystko się zgadza, ale lepiej np. niedoświetlić, niż użyć czułości podbijanych software'owo, a takimi są zwykle czułości pośrednie (pomiędzy 100/200/400 itd.) i wszystkie czułości tzw. nieskalibrowane...
Piszemy o konkretnym przypadku. Końcowa jakość zależy też od programu, który posłuży nam do wywołania RAWów
Jeżeli mogę jeszcze doradzić to do większości scen sugeruję centralnie ważony tryb pomiaru. Jest bardziej przewidywalny niż matrycowy, w którym duża waga przypisana jest do aktywnego punktu af.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9