Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008 winieta w praktyce(nie na testowej kartce)odkąd przeszkadza?
Witam. Mam dylemat przeczytałem testy obiektywów i pochwały pod adresem canona 17-55f2.8is usm który przy 2.8 17mm notuje 40% utraty światła. jak to jest z tą winietą i tak naprawde od kiedy jest uciążliwa w praktyce a nie na kartce testowej. Stoję przed wyborem szkła wyżej wspomnianym a 24-105 f4is usm który nie zna zjawiska winiety, ale jest ciemniejszy a te f2.8 kusi. Puszka 40D. Jeśli się ktoś wysłowi i rozwieje moje wątpliwości będę wdzięczny.
Nie demonizowałbym wpływu tej winiety. Najczęściej ją widać, gdy na zdjęciu są jednolite płaszczyzny, na przykład niebo. Ale będzie Ci przeszkadzać tylko dla okolic maksymalnego otworu. Gdy przymkniesz, problem zniknie.
Kupuj 17-55 i nie myśl o winiecie Jeśli nie masz zamiaru kupować FF w ciągu najbliższego roku to 17-55 to świetny wybór. 24-105 nie zna zjawiska winiety tylko na APS-C - na FF jest już znaczna. Jeśli lubisz krajobraz i architekturę to dobrym wyborem jest kupienie czegoś w zakresie 10-22 + 24-70/105, jeśli 17 mm na szerokim kącie Ci wystarcza (na APS-C) to 17-55 to strzał w 10-tkę
Dzięki za odzew. Upewniłem się, że warto nabyć to szkło. Szczególnie zdanie Arka z tym niebem bo na zewnątrz używam raczej f4 lub mniej (oczywiście zależy od warunków) ale może pomóc stabilizacja w razie czego. Na FF się jeszcze nie przymierzam bo niedawno kupiłem 40D i to dlatego że jakość zdjęć do ceny jest super. Wydatek 3koła na obiektyw to dla mnie dużo-dlatego się tak "szczypię". Na osłodę z pełnej klatki zostaje mi minolta dynax 5 PS. Należą się punkciki za pomoc Arkowi i Goltarowi, jestem nowy na forum i nie wiem jak się je daje może ktoś podpowie.
[ Dodano: Nie 28 Wrz, 2008 12:24 ]
Dodałem już punkciki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13