Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test lornetek 10x42 - wyniki.
Autor Wiadomość
Wojtek_B
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2007   

Dołączam się do gratulacji testującym. Stworzona lista rankingowa jest wystarczająco dobrym przewodnikiem dla szukających lornetek, mimo narzekań niektórych sceptyków, którzy nie wierzą w wartość testów, między innymi na forum.przyroda.org.
Ale z tym jest tak, jak z reakcjami polaczków na nowy obowiązek jazdy z włączonymi światłami. Bo będzie taki musiał wydawać więcej na żarówki, itp. :lol: Inny kontekst, ale przykład podobnej mentalności.

Reklama

Namor 
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Kwi, 2007   

Wojtek_B napisał/a:
Ale z tym jest tak, jak z reakcjami polaczków na nowy obowiązek jazdy z włączonymi światłami.

Tym zdaniem sam sobie wystawiasz nienajlepsze świadectwo ...

Wojtek_B
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007   

Namor napisał/a:
Wojtek_B napisał/a:
Ale z tym jest tak, jak z reakcjami polaczków na nowy obowiązek jazdy z włączonymi światłami.

Tym zdaniem sam sobie wystawiasz nienajlepsze świadectwo ...

Za daleko poszedłem z tą paralelą. Użyłem terminu "polaczki" jako określenia naszej narodowej słabości negowania wartości naprawdę dobrze pomyślanych i zrealizowanych pomysłów, nie jako obelgi. Niepotrzebnie odnosiłem się do Przyroda.org, które codziennie przeglądam i uważam za wspaniałe forum. Urażonych przepraszam.

Na Optyczne.pl zrobiono świetną robotę. Dzięki temu serwisowi kupiłem lornetkę bez rujnowania domowego budżetu. Dowiedziałem się też, że Nikon HG jest w czołówce razem z lornetkami droższymi od niego o 3 tysiące. Polscy przedstawiciele potężnego Nikona nie zrobili nic, aby zainteresowani wysokiej klasy optyką dowiedzieli się o wartości tego modelu. Wreszcie, ten serwis tworzy w narodzie świadomość, że aby pełniej podziwiać piękny świat, warto, a nawet trzeba oszczędzać na markowy sprzęt, a przynajmniej odrzucić produkty bazarowe.

RobertO 
Administrator

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2007   

Wojtek_B napisał/a:
Polscy przedstawiciele potężnego Nikona nie zrobili nic, aby zainteresowani wysokiej klasy optyką dowiedzieli się o wartości tego modelu.

A wystarczylo reklame na Optyczne.pl wykupic :-)

nirriti
Moderator

Wysłany: Sob 21 Kwi, 2007   

No i niech ktoś teraz powie, że Optyczne nie lubi Nikona :) Jak przy jakimś teście body pojawi się taki zarzut to będę dawał linka do testów Nikona HG i SE :)

Adam67
Początkujący

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   

To już ostatnie moje pytanie dotyczące Vortexa Viper i Olympusa EXWP1..Czy któraś z tych dwóch lornetek jest lepsza z punktu widzenia osoby noszacej okulary?

ptasiarz
Rozmowny

Wysłany: Wto 24 Kwi, 2007   

Sądząc po specyfikacjach żadna, odstęp źrenicy Vortexa jest 1,5mm krótszy, więc raczej bez znaczenia

klaus
Początkujący

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007   

Chciałbym spytać,jak to jest z minimalną odległością ostrego widzenia w Olympusie EXWP-1.W specyfikacji w rubryce "minimalna ostrość"widnieje liczba 3m,a z testu wynika,że jest to 1.8m.

ptasiarz
Rozmowny

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007   

Niektórzy producenci podają odległość mierzoną między obiektywem a obserwowanym przedmiotem, inaczej niż w testach.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007   

Odgrzebałem wątek, bo przypomniała mi się jedna rzecz, którą udało mi się wycisnąć z konstruktorów lornetek Swarovski obecnych na spotkaniu Hubertusa w Walewicach. Cisnąłem ich mocno o szczegóły budowy modeli EL i SLC, bo cały czas intryguje mnie lepszy wynik tańszego SLC. Uzyskałem dość ciekawą informację, która może sporo tłumaczyć. Otóż lornetki SLC, nie ważne czy 56 mm, czy 50 mm czy 42 mm WSZYSTKIE mają takie same pryzmaty - stąd duża waga 42jek i jednocześnie ich dobre własności optyczne. ELka zaś to taka zoptymalizowana pod względem wagi 42jka. I tam pryzmaty są już wyraźnie mniejsze. Lornetki poza tym różnią się tym, że choć wszystkie mają 3 soczewki w obiektywie, mają je ustawione w innej kolejności tzn. 2+1 i 1+2 z grupami dzielonymi powietrzem.

Arek

marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Sro 13 Cze, 2007   

Jako posiadacz jestem bardzo wdzieczny za te informacje Arku.Na moj zakluty leb,oznacza to ze odchudzali EL-ke,wiec kazda czesc jest jej gorsza,tyle ze lzejsza?
Czy moze oznacza to ze EL-ka,ma wszystko lepsze i drozsze,i lzejsze?

slawka
Nowy

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007   

Jestem już szczęsliwą posiadaczką lornetki NIkon 10x42 HG L DCF.
Szczęśliwą, bo patrząc przez nią czuję się tak, jakbym po prostu z bardzo bliska oglądała obserwowane obiekty. Obraz jest tak dobry, że naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. Na razie przyglądałam się drzewom, ale wkrótce przetestuję na ptakach. Z pewnością wysoka pozycja lornetki w rankingu zasłużona. Lornetka wyglada ładnie. Jak się ją widzi w rzeczywistości, to efekt jest ciekawszy niż na zdjęciach. Jest eleganko oznakowana złoconymi literami, pasek w tym samym stylu. Trochę luźne są zaślepki na obiektywy i łatwo je zgubić. Ostrość ustawia się łatwo i szybko i "trzyma się". Pomarzyć możnaby jedynie o nieco szerszym polu widzenia, ale na razie muszę się po prostu przyzwyczaić do zmiany.
Na razie nic więcej napisać nie mogę, ale wkrótce dalsze relacje :wink:

eska
Redaktor

czekamy, a tym czasem weekend sie zbliza, wiec trzeba sie wybrac do lasu na "lowy".

konrad

Namor 
Uczestnik

marek lasy napisał/a:
Na moj zakluty leb,oznacza to ze odchudzali EL-ke,wiec kazda czesc jest jej gorsza,tyle ze lzejsza?
Czy moze oznacza to ze EL-ka,ma wszystko lepsze i drozsze,i lzejsze?

Idź do sklepu i sam sprawdź - ja przed zakupem wybrałem EL (a nie chodziło mi aby zapłacić więcej, lecz kupić lepszy sprzęt).

marek lasy 
Rozmowny

Namor,Angole podzielaja Twoja opine ,dlatego wlasnie zakupilem EL-ke. :D Dzis rowniez zrobil bym to samo,chociaz nie przecze ze czekam z niecierpliwosciá na jakis przelom z dziedziny optyki,ktory przyniesie nam kolejne zdobycze techniki,upiekszajac nam niekonczacy swiat naszych szalonych zainteresowan
:wink:

Odpowiedz do tematu