Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki filtr polaryzacyjny?
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008   

paradoxy, wystarczy kupic filtr o odpowiedniej średnicy. Nakręcasz go z przodu obiektywu na specjalny gwint.

Cytat:
jaki należy kupić do niego najlepiej filtr UV, polaryzacyjny i ND.

To zależy do czego chcesz używac tych filtrów. Każdy z wymienionych służy do innych celów. Chcesz osiągnąc konkretny efekt czy po prostu kupic jakiś filtr?
Aha, 'żeby zdjęcia były lepsze' to nie jest konkretny efekt ;-)

Reklama

paradoxy 
Nowy

Wiem, że żeby zdjęcia były lepsze to nie żaden efekt:) Uczę się dopiero fotografii, więc szukam informacji. Filtry?? Jeden niweluje blaski, inny czyni zdjęcie wyraźniejszym. O obiektywie na razie mogę zapomnieć.

Cheeroki
[Usunięty]

Panowie potrzebuje krótkiej odpowiedzi ludzi którzy znają ten wątek dokładnie bo ja nie mam czasu się zagłębić weń i zastanowić na wszystkim.
Pytanie brzmi:
puszka 40D szkiełka C17-55 2.8 is, C70-200 2.8 is, S30 1.4 EX przy małym budżecie na filterki warto zastanowić się tanśzym (od B+W MRC) Marumi DHG?
jak bym dostał odrazu odpowiedź również w przypadku filtra ND z tych samych marek byłoby super

j_hil 
Nowy

puszka 40D szkiełka C17-55 2.8 is, C70-200 2.8 is, S30 1.4 EX przy małym budżecie na filterki warto zastanowić się tanśzym (od B+W MRC) Marumi DHG?
jak bym dostał odrazu odpowiedź również w przypadku filtra ND z tych samych marek byłoby super[/quote]

Witaj. tak to jest rozwiązanie na twoj problem.

SUNPAK Made in Japan DHG Circular P.L.D 77mm

Produkuje je MARUMI I nawet sa w opakowaniu Marumi a cena Niska.coś około 160zł

posiadam i jest OK. Jestem zadowolony.

Cheeroki
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Wrz, 2008   

Jakieś jeszcze opinie?

Tuvik 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2008   

Mam pytanie.
Mam dwa obiektywy Sigma 17-70 srednica 72 mm i Sigma 50 srednica 77 mm
Chcialbym kupic filtr B+W slim 77 i redukcje na rozmiar 72 zeby nie kupowac dwoch filtrow z wiadomych powodow-...cena :)
Pytanie czy nie bedzie porblemow z winietowaniem na sigmie 17-70?
Czy to co napisalem o redukcji i tych obiektywach ma sens taki zakup czy lepiej sobie darowac?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   

Nie powinno być problemów.

Tuvik 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2008   

Dziekuje wlasnie kupilem B+W 77 slim i redukcje 77-72 i jak tylko bedzie troche lepszej pogody-to przetestuje.
Pozdrawiam

marekf
[Usunięty]

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008   

nie spodziewał bym się lepszej pogody już :D

kulfon 
Nowy

Witam,
a ja mam pytanie podobne do kolegi Tuvik. Posiadam Sony A200 z kitem o śr. 55, oraz Sigmę 70-300 o śr. 58. Ponieważ mam ograniczone fundusze, a nie chciałabym kupować najtańszego badziewia, zastanawiam się czy nie lepiej będzie kupić filtra polar na 58, i przejściówkę 55>58. Czy podobnież nie powinno być problemów, czy raczej kupić większy filtr i dwie przejściówki na 55 oraz 58? Z góry dzięki za pomoc

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Kup 58mm i przejsciowke. Ale na kicie to z polarem nie poszalejesz.

kulfon 
Nowy

hmm, wiem że nie mam szans na szaleństwo, jednak jak już wspominałam mam dośc ograniczone fundusze. Pstrykam trochę zdjęć, szczególnie krajobrazów i polar mi się przyda. Wcześniej miałam panasa fz-18 i jakiś tani filtr z allegro i różnica była widoczna, więc się trochę na ten filtr uparłam...

MC 

Nie chodzi mi o to, ze nie bedzie efektow, bo beda, ale przez to, ze obiektyw kreci mocowaniem, to po kazdym przeostrzeniu od nowa bedziesz musiala polaryzacje ustawiac. To jest upierdliwe.

arietiss 
Optyczny
arietiss

kulfon, przyda Ci się na zapas. Może niedługo zmienisz kita na cos lepszego... :wink:

MC 

arietiss, ale na przyklad CZ16-80 ma juz srednice 62mm.

Odpowiedz do tematu