Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 21 Kwi, 2008
Sigma SD-14
Autor Wiadomość
Marian 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007   Sigma SD-14

Czy rozpoczęliście już test Sigmy SD-14? Czy długo to potrwa? Nie chodzi mi o ponaglanie, broń Boże.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007   

Koledzy z konkurencyjnego portalu popsuli jedną SD-14 w swoich testach, a druga popsuła się na Targach w Łodzi ;)

A tak na poważnie w obu coś tam padło i czekamy na dostawę świeżych egzemplarzy z Japonii.

Arek

Marian 
Optyczny

Wysłany: Sro 02 Maj, 2007   

Arek napisał/a:
Koledzy z konkurencyjnego portalu popsuli jedną SD-14 w swoich testach, a druga popsuła się na Targach w Łodzi ;)

A tak na poważnie w obu coś tam padło i czekamy na dostawę świeżych egzemplarzy z Japonii.

Arek

Jak będziecie już mieli egzemplarz do testowania, czy moglibyście o tym powiadomić? Będzie zainteresowanie i oczekiwanie narastało :D .
Test konkurencyjnego portalu przeczytałem z bardzo mieszanymi uczuciami. Wasze testy trafiają w moje oczekiwania. Dopytuję się, gdyż trójwarstwowe matryce dla koloru, a jednowarstwowe dla fotografii czarno-białej, wydają mi się najsensowniejszym przyszłościowo kierunkiem.

Marian 
Optyczny

Wysłany: Pon 11 Cze, 2007   

Czy Sigma SD-14 jest już w waszych rękach?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tez czytalem test u wiadomej konkurencji i na kolana aparat nie powala, a cena owszem...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Macałem to body. Wykonanie takie sobie. Jak się dowiedziałem ceny to mi włosy dęba stanęły, lekkie przegięcie.

MC 

Lekkie? Gdybym mial taka kase, to bez zastanowienia kupilbym d200 i jakis fajny obiektyw

RobertO 
Administrator

Marian napisał/a:
Czy Sigma SD-14 jest już w waszych rękach?

Sigme SD14 mielismy juz jakis czas temu ale z zastrzezeniem aby tylko zapoznac sie z produktem (bez przeprowadzania testu).

polski dystrybutor przedstawil nam swoje oficjalne stanowisko nastepujacej tresci:

"Pragniemy poinformować, iż test aparatu Sigma SD14, zostanie przeprowadzony po dokonaniu przez producenta wszelkich udoskonaleń oprogramowania sterującego pracą aparatu.
K-Consult Sp.z o.o., dystrybutor marki Sigma w Polsce"

tak wiec czekamy :-)

Marian 
Optyczny

[quote="RobertO"]
Marian napisał/a:

"Pragniemy poinformować, iż test aparatu Sigma SD14, zostanie przeprowadzony po dokonaniu przez producenta wszelkich udoskonaleń oprogramowania sterującego pracą aparatu.
K-Consult Sp.z o.o., dystrybutor marki Sigma w Polsce"

tak wiec czekamy :-)
Dziękuję za informację. Czekam.

Marian 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008   

Zainteresowanym jakością obrazu z Sigmy SD-14 oraz porównaniem jakości obrazu z tej lustrzanki z jakością obrazu Canona 5D oraz Canona 20D, polecam znakomity, obszerny tekst Mike'a Chaney'a, prowadzącego kolumnę Tech Corners na stronie Steves-Digicams.

Tutaj znajdziecie tekst artykułu

Niektórzy będą zszokowani, bo jakość jest porównywalna do 5D, a pod niektórymi względami, i to tymi najważniejszymi, jest nawet lepsza.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie wiem co w tym szokującego - przecież o tym od dawna wiadomo...

Marian 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Nie wiem co w tym szokującego - przecież o tym od dawna wiadomo...
Napisałem że "niektórzy", np ci którzy własną opinię ukształtowali w oparciu o test na Fotopolis. Może nie pamiętasz, ale tacy byli. Chyba nie śledziłeś wypowiedzi na temat Sigmy pojawiających się nie tylko na tym forum.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Fotopolis potrafią pisać w swoich testach takie bzdury, że aż mi ich szkoda...

Ostatnio, testując DA16-45 Pentaxa napisali:
Cytat:
...Ta cecha sugerować może, że wąskim gardłem nie pozwalającym na osiągnięcie poziomu wyższego niż 1600 lph jest nie sam obiektyw, a matryca i oprogramowanie aparatu. Potwierdza tę tezę część testów Pentaksa K10D, ujawniając maksymalną rozdzielczość zdjęć niższą o 100-200 lph, w odniesieniu do innych 10-megapikselowych lustrzanek...

...Nie byłoby niemal żadnych powodów do narzekań gdyby rozdzielczość obrazu osiągnęła 1800 lph. Jednak nie dociągnięcie to tego bardzo dobrego poziomu to wina nie tyle obiektywu, co matrycy CCD aparatu i jego oprogramowania...

Gość w ogóle wie o czym mówi?

Arek 
Redaktor

Ciekawe. Chciałbym poczytać tą część testów pokazujących, że 10 MPix matryca K10D jest w czymś gorsza od 10 Mpix matrycy z D200, D80 czy A100 :)

Marian 
Optyczny

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008   

Arku,
polecam uwadze naszych testujących rozdzielczość matryc (tzn. z portalu Optyczne) tekst Mik'a Chaney'a, gdyż wyjaśnia dlaczego trzeba zastosować inne tablice rozdzielczości matryc:
- kolorowe, a nie tylko czarno białe tablice testowe,
- oraz "gwiaździste", zawierające linie biegnące pod wieloma kątami, a nie tylko poziome, pionowe i pod kątem 45° linie,
jak to jest w standardowych testach rozdzielczości.

Na przykład: rozdzielczość czarno białych linii jest dla Canona 5D o 20% wyższa niż w Sigmie SD-14, ale rozdzielczość czerwonych linii jest o 4% niższa od Sigmy SD-14.

Odpowiedz do tematu