Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy właśnie taka bedzie dobra? Nigdy nie maiłem z czyms takim doczynienia, chodzi o łatwość i szybkość obsługi oraz stabilność, ma bowiem ona ona utrzymac sigme 70-200 II HSM i D300 .
Do monopodu taka głowica? Po cholerę? Zresztą głowic pistoletowych tej firmy nie polecę a macałem już kilka sztuk. Są słabo wykonane. Co innego trójnogi czy głowice klasyczne.
Do monopodu używam "frotkę" RC 234 w wersji z płytką. Wygląda to TAK
marekf [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Paź, 2008
To ja odświeżę temat bo nie chce zakładać nowego
Zastanawiam się nad kupnem monopodu (już dawno nad tym myślałem nawet już miałem zamiar zamawiać Velbon Rup-43, ale całe szczęście coś mnie odwlekło od kupna monopodu)
Mam około 187 cm, czyli myślę że monopod powinien mieć długość tak około 165-170cm.
Myślę nad Veblon RUP-4 (tutaj) Dosyć dobrze wykonany 4 elementowy, wysoki.
Wiem że można kupić monopod za 400zł i będzie ekstra, ale nie dysponuję aż taką kasą.
Mam Velbon 600R i jestem z niego bardzo zadowolony.:)
Może macie jakieś inne propozycje odnośnie monopodu?
Tak naprawdę szukam teraz głowicy... kulkowej oczywiście, nie jak kolega pistoletowej
Sprzęt jaki będę trzymał maxymalnie nie głowicy to canon 40D, 580ex II (za parę tygodni) no i jakieś tele (obecnie 70-300 IS).
Polecacie jakieś głowice(koniecznie z szybko złączką )
Mam 189 cm wzrostu i używam frotki 681B plus głowicę o której pisałem wcześniej. Zobacz sobie w necie jakie ten monopod ma wymiary. Od razu napiszę, że monopod NIE MUSI być wzrostu fotografa.
MM, czyli w skrocie: polecasz monopod frotka 681b i do tego glowica 234rc?
Akurat mam taki zestaw. Polecam bo go sprawdziłem, ale można wybrać też coś innego. Monopodów jest wiele. Ta frotka jest niesamowicie stabilna i ja bym się w jakieś lekkie "cienizny" nie bawił. Monopod MUSI być solidny by mógł w pełni spełnić swoją rolę.
Z tego co widze to i przy okazji nie jest to jak na frotke strasznie drogi zestaw. Jak sie odkuje po zakupie lampki, to pewnie o tym pomysle.
marekf [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Paź, 2008
no tak monopod nie musi być wzrostu fotografa
Twój monopod ma długość 161cm+głowica 6cm i nie brakuje ci trochę jak dajesz jedną nogę do tyłu i na niej podpierasz monopod??
no tak monopod nie musi być wzrostu fotografa
Twój monopod ma długość 161cm+głowica 6cm i nie brakuje ci trochę jak dajesz jedną nogę do tyłu i na niej podpierasz monopod??
Nie wiem jak u Ciebie, ale moje oczy nie są zainstalowane na czubku głowy a i aparat ma te kilka centymetrów wysokości
MM potrzebuje monopodu pod 40d+100-400L do focenia ptaków. Czy Twój zestaw sprawdzi się w moim przypadku bo z tego co wyczytałem to udźwig tej głowicy to 2,5 kg czyli minimalnie więcej od 40D+L? Ewentualnie mogę mieć używaną głowicę kulową Manfrotto HEAVY DUTY 168 za 140PLN o udźwigu 6kg.
Mam 100-400L, robiłem przy 20,30,40,50 i 5D. Robiłem z Markiem III. Sprawdza się. Ta głowica jak dla mnie utrzyma i 10 kg. Problemem będzie tylko wyważenie zestawu. Na monopodzie można się wieszać i nawet tego nie odczuje. Ograniczeniem będzie tylko skuteczność trzymania zacisków.
Szięki MM za odpowiedź, myślę że jak podepnę monopod pod obiektyw to z wyważeniem będzie ok, chyba że się mylę bo nigdy nie fotografowałem z monopodem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10