Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Radzieckie filtry polaryzacjne 55 mm
Autor Wiadomość
WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 03 Paź, 2008   Radzieckie filtry polaryzacjne 55 mm

Witam,

Kiedyś kupiłem dwa radzieckie filtry polaryzacyjne o średnicy 55 mm. Są chyba nienajgorszej jakości, a przynajmniej działają efektywnie jako polaryztory, bo używam je do ujawniania naprężeń w przeźroczystych kryształach.

Chciałbym użyć wspomnianych filtrów do normalnych zdjęć z moimi aparatami cyfrowymi Canonem G9 (tu pewnie trzeba by zacząć od tulei, chyba o średnicy 58 mm) i Pentaxem K20D z kitami dostosowanymi do filtrów, jeżeli dobrze pamiętam, o średnicy 52 mm.

Czy przychodzą wam do głowy jakieś proste uchwyty adaptacyjne do opisanych przeze mnie filtrów. Mają one drobnozwojowy zewnętrzny gwint na części obudowy, ale oczwiście nie musiałby on być wykorzystywany.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za rady.

WojciechW

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 03 Paź, 2008   

To sa pewnie filtry liniowe. Do lustrzanek cyfrowych z tego co wiem uzywa sie kolowych.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 03 Paź, 2008   

MC napisał/a:
To sa pewnie filtry liniowe. Do lustrzanek cyfrowych z tego co wiem uzywa sie kolowych.

Dziękuje za zwrócenie mi uwagi na moją sporą ignorancję. Niestety problem (z autofokusem i automatycznym pomiarem ekspozycji) może dotyczyć również G9, w każdym razie do tzw. zestawu zaawansowanego do tego aparatu dodawany jest polaryzator kołowy i filtr UV.

Z tym, że oczywiście można w przypadku obydwu aparatów skorzystać z trybu manulnego, umożliwiającego zastosowanie polaryzatorów liniowych.

Zestaw do Canona nie wydaje się bardzo drogi (ok 100 zł) i ma dwa filtry, które mogą być przydatne w Pentaxie K20D, ale oczywiście mają za dużą śrdnicę. Tak więc moje pytanie o uchwyt umożliwiający stosowanie większych filtrów pozostaje aktualne.

Pozdrawiam bardzo serdecznie,

WojciechW

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 04 Paź, 2008   

WojciechW napisał/a:
Dziękuje za zwrócenie mi uwagi na moją sporą ignorancję.

Bez przesady :oops:

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

Wysłany: Sob 04 Paź, 2008   

WojciechW napisał/a:
Pentaxem K20D z kitami dostosowanymi do filtrów, jeżeli dobrze pamiętam, o średnicy 52 mm

jeśli interesuje Cię redukcja filtrowa 52/55 to tu
http://www.foto-bogutti.p.../sort/2a/page/3
w przypadku G9 nie pomogę, bo nie wiem :neutral:

ps.: osoba odpowiedzialna za powyższą stronę najprawdopodobniej wagarowała z lekcji polskiego... :wink:
"Redukcja filtrowa 43/46
Redukcja umożliwiająca zamontowanie filtów oraz innych użądzeń optycznych o średnicy 46mm do obiektywów o średnicy 43mm."
(pisownia oryginalna)

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Paź, 2008   

Muszę opowiedzieć co mi się udało zrobić, traktując to zresztą jako rozwiązanie przejściowe. Otóż większość interesujących mnie rzeczy dostałem w Eltecu. Kupiłem tam tzw. zestaw zawansowany do Canona G9 (tzn. tulejkę z polaryzatorem kolowym i filtrem UV SELCO o średnicach 58mm oraz przykrywką ) za 84 zł, do tego dołożylem sobie redukcje 58>52 mm za chyba 14 zł oraz dla dodatkowej przyjemności zestaw soczewek makro 52mm. Przypominam, że w Eltecu miewają rownież atrakcyjne zamienniki akumulatorów.

W ten sposób nie tyko załatałem swoje potrzeby na resztki sezonu jesiennego (tylko ta fatalna pogoda nie pozwalająca mi się wyrwać na jakąś sesje zdjęciową), ale uzupelnilem swój sprzęt do różnego typu improwizowanych zdjęć polaryskopowych krysztalów. Wiem, że w przypadku k20d przydałyby się znacznie lepsze filtry, ale ciekawią mnie wlaśnie próby z tymi gorszymi, a póżniej zobaczymy jaki obiektyw sobie jeszcze kupie do tego Pentaxa i jaka średnica będzie potrzebna. A teraz na razie czekają mnie inne wydatki.

Pozdrawiam

WojciechW

Odpowiedz do tematu