Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 różowa poświata przy podglądzie RAW (CR2 z EOS450D)
Czołem!
Czy ktoś z Was wie może jak pozbyć się tej przypadłości? Dotyka ona programów innych niż Digital Photo Professional, pomimo tego, że osobno zainstalowałem kodek Canona. W sumie chodzi o to, żeby do podglądu np. w Picasie nie trzeba było specjalnie wywoływać plików. A tak każde zdjęcie jest obleczone różową mgiełką, która skutecznie uniemożliwia choćby wygenerowanie pokazu slajdów. Adobe nie próbowałem, problem jest przy Picasie i Ufraw w Gimpie.
Dzięki z góry.
PS. Czy jest możliwość by przy generowaniu nowych tematów pojawiła się opcja automatycznego wygasania po określonym czasie? Myślę, że nie ma sensu by przy ewentualnym nikłym zainteresowaniu zaśmiecać serwer. Pozdrawiam!
Nie bardzo się orientuję, więc oświeć mnie, co to jest ten osobno instalowany "kodek Canona"?
Co do Twojego problemu, to jak zwykle podejrzewam błędną konfigurację profili w systemie - jaką przestrzeń masz ustawioną w aparacie dla JPG?
A tak w ogóle, slideshow wprost z RAW, to niezbyt mądry pomysł, nawet jeśli program korzysta z małego JPG-a zaszytego w RAW-ie...
W aparacie ustawiona jest przestrzeń sRGB, kodek Canona to "Canon RAW Codec", który pozwala na przeglądanie plików RAW bez potrzeby instalacji całego DPP.
No to teraz lamerskie pytanie... gdzie w systemie szukać ogólnych ustawień profili... używam Visty. Natomiast mój problem wygląda tak:
edit: no dobra, znalazłem aplet sterujący przestrzenią kolorów w systemie, ale jest tak zagmatwany, że będę musiał ślęczeć nad nim dwa dni :-/ help:x
kolejny edit: profil urządzeń: sRGB IEC 61966-2.1; profil wyświetlania: Profil WCS dla warunków wyświetlania sRGB. Tak jest domyślnie... and what's next?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11