Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Proszę powiedzieć mi czy redukcja wibracji VR w obiektywach Nikona ma jakieś minusy w zastosowaniu np. w jakości. Chodzi mi o to czy jeżeli są dobre warunki to lepiej VR wyłączyć w obiektywie czy to nie ma żadnego znaczenia? Bo skoro jest możliwość wyłączenia to hm... myślę sobie że po coś to jest. (mowa o kitowym obiektywie 18-55 ale chodzi o ogólną zasadę). Z góry dziękuję za pomoc
Wyłączasz na statywie. Możesz też tak zrobić w sytuacjach kiedy jest ewidentnie zbędny. W takim 18-55 będzie on zbędny w minimum 50% zdjęć, choć ja obstawiam na 80% jak na amatorskie, trzęsące się łapki. Generalnie jak będziesz miał czas krótszy niż 1/100s to możesz sobie tę stabilizację w tym konkretnym obiektywie darować.
powiedzmyzefoto, na pewno można zaoszczędzić na energii. Po co VR ma ją zżerać jeśli nie jest potrzebny.
Wydaje mi się też, że ze względu na to, że ruchoma soczewka (lub układ soczewek) może w różnych ustawieniach względem reszty układku optycznego inaczej wpływać na parametry obrazu. Możliwe, że kiedy jest wychylona, minimalnie inna jest rozdzielczość czy aberracja chromatyczna. To też może być powód do wyłączenia VR. Nie jestem pewien czy takie różnice występują, ani jak duże mogą być.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Mar, 2008
...te zasady nie tycza sie tylko systemu nikona _ VR a wszystkich stabilizacji innych firm
Kamola [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008
Zapytam tutaj,bo wydaje sie być to dobre po temu miejsce:
Ciekawy jestem jak będzie zachowywał się aparat z redukcja drgan na matrycy i z dołączonym obiektywem z redukcją drgań???
Załóżmy,że mamy 2EV na matrycy i 3EV na obiektywie:
Czy skuteczność redukcji będzie wynosiła 5EV(2+3); 6EV(2x3),3EV(najwyższa wartość), czy kto wie może 1EV(3-2)
Przy czym pomińmy tu proszę kwestię błędu i metody pomiarów stabilizacji- pytanie jest teoretyczne.
Poczytaj test Leiki 14-50 do systemu 4/3. To jest obiektyw ze stabilizacją, który można podpiąć pod korpus ze stabilizacją, zajrzyj do rozdziału w którym chłopaki testują jak jedno działa z drugim.
Ja pdepnę się pod temat.
Ostatnio pojawiło się sporo tematów o VR... ale ja pytam w nawiązaniu do D60+ kit VR 18-55.
Ja z kompakta wyniosłem nauke że zdjęcia poniżej 1/60 były często ruszone, więc ustawiałem samowyzwalacz na 1s i robiłem fotke <nie miałem redukcji>było lepiej ale tak do 1/30 max.
Niedawno byłem na wycieczce i robiłem zdjęcia w ciemnościach niemal, więc właczyłem VR i czasu rzędu 1/15 - 1/6s i generalnie nie jest źle. Ale...
Czy jest sens dawać samowyzwalacz na 5s w nkonie? Z tego co widze to przez ok 3 sek po naciśnięciu spustu migawki obraz "opada" i nie widzę w wizjerze by był chwtany podczas wykonywania zdjęć.
Jak to jest czy stabilka działa przy samowyzwalczu na 5 s czy nie? Bo sam już nie wiem , czy to przypadek czy reguła że jest lepiej, a nie chce robic dziesiątek zdjęć i uśredniać (
Test stabilizacji był robiony na 50mm i 0EV odpowiadało 1/80 z wykresu wynika że przy czasie 1/20 i 1/15 ok 20% zdjęć jest bee. Ciekawi mnie czy wykres byłby proporcjonalny przy 18mm.
Z tego co ja widzę to raczej graniczny czas to 1/5- 1/4s niezależnie od ogniskowej . Choć czasem udaje się i na 1/2.
Czy ktoś może mi coś rozjaśnić i naprostować... o ile trzeba -
Witam. Proszę powiedzieć mi czy redukcja wibracji VR w obiektywach Nikona ma jakieś minusy w zastosowaniu np. w jakości. Chodzi mi o to czy jeżeli są dobre warunki to lepiej VR wyłączyć w obiektywie czy to nie ma żadnego znaczenia? Bo skoro jest możliwość wyłączenia to hm... myślę sobie że po coś to jest. (mowa o kitowym obiektywie 18-55 ale chodzi o ogólną zasadę). Z góry dziękuję za pomoc
Odgrzeję trochę temat.. Odpowiadając na pytanie "w jakim celu stosuje się wyłacznik stabilizacji.." trzeba chyba wspomnieć o sytuacji, kiedy fotografuje się przemieszczające objekty. Mam na mysli ujęcie, kiedy fotograf "goni" obiektywem na przykład mijający go samochód. Wszystko jest w ruchu i fotografowany obiekt i aparat. Właśnie wtedy lepiej jest wyłączyć VR.
Chyba że obiektyw wyposażony jest w stabilizację z trybem panningowym (stabilizuje tylko drgania w pionie). Nie wiem jak jest u Nikona, ale w Canonie takie są.
komor, owszem. Nikon nie pozwoliłby sobie na techniczne opóźnienie wobec konkurenta
Na Nikkorze 18 - 200 VR przełącznik stabilizacji ma 3 położenia: wyłączony, włączony normalny i włączony panoramowanie
[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 23:07 ]
wg instrukcji do 16-85 który dzieli z 18-200 system VR II, przy normalnych zdjęciach i panoramowaniu należy używać trybu normal, a przy robieniu zdjęć z auta/pojazdu trybu active.
Sony działa podobnie, tzn panoramowanie i normalne zdjęcia są zawsze możliwe.
Przełącznik ma olek.
Ostatnio zmieniony przez ghost Czw 18 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 18 Gru, 2008
ghost napisał/a:
naprawdę?
a o co chodzi z tym postem?
powiedzmyzefoto napisał/a:
Nikona ma jakieś minusy w zastosowaniu np. w jakości.
Właściwie tylko to, że bateria się szybciej skończy.
komor napisał/a:
Nie wiem jak jest u Nikona, ale w Canonie takie są.
Ba, nawet mój 70-300VR ma takie możliwości, chyba przyuważyłeś
ciekawe....zawsze mam ustawiona stabilizacje na Normal, Active probowalem raz przy zdjeciach z jadacego auta...
czyli lepiej caly czas miec wlaczony tryb Active i tylko przy panningu przelaczac na Normal...
a moze jednak zostawic na Normal?
"The manual does a better job of explaining VR, though it still seems a little Japlish to me. Active VR takes away automatic panning detection--all four stabilizers are always active, while in Normal mode two of the stabilizers will turn off if panning is detected. Thus, in Active VR mode, the lens assumes you want to remove all motion. Do you need to put the lens into Active VR mode to remove motion when you're not panning? Not really. Most photographers produce much more up/down motion (due to stabbing at the shutter release) than they do left/right motion. But if you have lots of strong vibrations you need to remove--as you might when shooting from a vehicle with its engine on--set the VR to Active to be sure that nothing is interpreted as a pan."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9