Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB
Autor Wiadomość
koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007   Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ,
to jest mój pierwszy post i od razu pytanie :

zamierzam kupić bardzo dobrą lornetkę ( jak mi się wydaje) i wybór padł na Fujinon jak w temacie
mam jednak dylemat czy obydwie mają podobnie dobrą jakość optyczną ?
oraz wykonanie ? Przyznam ,że 10x60 wizualnie lepiej wygląda jest również cięższa.

Przejrzałem całe forum oraz linki i nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi może ktoś pomoże ?

Pozdrawiam
Koraf

Reklama

eska
Redaktor

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007   

10x60 to lornetka przegladowa do astro, 10x50 jest bardziej uniwersalna, poza tym zrobiona w systemie porro i bardzo wysokiej jakosci. 10x60 hb kosztuje podobnie, ale jest w systemie roof, co oznacza ze jakosc dawanych obrazow bedzie prawdopodobnie gorsza.

Napisz do czego chcesz uzywac tej lornetki?

konrad

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007   Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

Eska dzięki za odpowiedź ,

kupuję lornetkę z przeznaczeniem na wielostronne zastosowanie , również obserwacje nocne.

Szukałem odpowiedzi na pytanie w poście ale z testem 10x60 HB bardzo trudno ... :( i nie znalazłem odpowiedzi.
A skoro jej nie ma ( brak testu) to wychodzę z założenia ,że pewnie nie ma się czym chwalić model 10x60.

Pozdrawiam
Koraf

eska
Redaktor

Fujinon to uznana marka, wiec ponizej pewnego poziomu nie schodzi, daltego mozna z duzym prawdopodobienstwem zalozyc, ze 10x60 to lornetka dobra. Ale z drugiej strony 10x50 FMTR-SX jest modelem wybitnie dobrym. Do tego, jak wczesniej pisalem, z pewnoscia bedzie bardziej uniwersalny niz 10x60.

Ja na Twoim miejscu bral bym 10x50, gwarantuje ze nie bedziesz zawiedziony (chyba ze chcesz ja nosic na dlugie wycieczki, bo 1.5 kilo na szyji czy w plecaku da sie we znaki ;-) )

konrad

Arek 
Redaktor

Chyba będziemy musieli w końcu ściągnąć do testów tego 10x60 HB. Mieliśmy go już zamówionego w zeszłym roku, ale pomimo kilku maili upominających BJ System nam go nie podesłał...

Na razie brałbym pewniaka czyli 10x50.

Arek

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007   Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

Dzięki jeszcze raz za porady :D

i właśnie tak zrobiłem , zamówiłem dzisiaj 10x50 , jak otrzymam podzielę się wrażeniami :P

Pozdrawiam
Koraf

eska
Redaktor

Wysłany: Sro 23 Maj, 2007   

Czekamy na Twoja opinie...

konrad

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

Witam,
ponownie ... dzisiaj nadeszła przesyłka i moim oczom ukazała się ... super lornetka ....
ale po kolei .
1.Zakup
Lornetka kupiona w foto classic , szybko sprawnie i z rabatem oraz bez dodatkowych opłat za przesyłkę :D !
2.Etui
Eleganckie na pasku , twarde ścianki , w środku czarny materiał (coś jak aksamit).
3.Zawartość przesyłki
Lornetka - piękna :shock: ! , pasek do lornetki - bardzo dobrej jakości poszerzany górą, dekielek na okulary ( można umocować do paska), uchwyt do statywu mocowany do lornetki , chusteczka do czyszczenia szkieł ( słabej jakości - pozostawia kłaczki !), karta gwarancyjna - tylko na 2 lata :cry: ! oraz instrukcja obsługi.
4.Lornetka
Pokryta ciemno-zieloną wysokiej jakości gumą , bardzo przyjemna w dotyku ( zdjęcie lornetki w Waszym teście delikatnie mówiąc nie oddaje rzeczywistości) po prostu bardzo gustownie ( by nie powiedzieć elegancko)
wykonana.
Bardzo wygodnie trzyma się 10x50 w dłoniach ( i nie chce się jej wypuszczać z rąk :P ).
Po zdjęciu diekielków i spojrzeniu przez okulary po dostrojeniu ostrości ...
super widok ... niczym nie zmącona przyjemność oglądania :shock: :D :shock: ma się wrażenie ,że bez użycia nóg dotykasz wzrokiem oglądanych
przedmiotów.
Bardzo jasna i ostra ... jeszcze takich obrazków nie oglądałem ... nie ważne co było po drugiej stronie ... :roll: !

Moim zdaniem bardzo dobry zakup i nie żałuję wydanych pieniędzy :P
a Konradowi i Arkowi wielkie dzięki za trafną podpowiedź ... już nie chcę 10x60 :lol: .

Pozdrawiam
Koraf

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

Ta loretka nieprzypadkowo zajęła 1 miejsce w naszym teście 10x50. Gratulujemy udanego zakupu i cieszymy się z Tobą. Jak ją trochę poużytkujesz dodaj proszę opinię na jej temat w naszej bazie lornetek.

Arek

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

Pewnie ,że napiszę opinię .... tym bardziej ,że testy już w toku ....
właśnie oglądałem księżyc i gwiazdy ..... i wiele innych :shock:

Koraf

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Pią 25 Maj, 2007   Re: Fujinon 10x50 FMTR-SX czy Fujinon 10x60 HB

koraf napisał/a:

zdjęcie lornetki w Waszym teście delikatnie mówiąc nie oddaje rzeczywistości
Koraf

A to akurat fakt - większość lornetek testowana w tamtym okresie wyszła prześwietlona i nijak nie oodaje ich piękna. Niby specjaliści od fotografii... :oops:

Ale cóż, ostatnie zdjęcia pokazują, że wszyskto zmierza "ku lepszemu jutru".

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 27 Maj, 2007   

Niestety macie racje. Zdjęcia z tego okresu są do luftu. Na nasze usprawiedliwienie pozostaje fakt, że w momencie ich wykonywania Optyczne.pl jeszcze nie istniało, a testerzy mieli do dyspozycji jakąś małpę i mało czasu na wykonanie sesji zdjęciowej. A zdjęcia nie są prześwietlone, lecz oświetlone wbudowanym, przeciętnej jakości, flashem...

Arek

jaro4444 
Nowy

Wysłany: Pon 06 Paź, 2008   

Arek więc odgrzeje kotleta - ponad rok minął a Wy nic nie napisaliście o HB 10X60 :???:

Poszukuję porządnej lornetki o parametrach 8x56, 9x63 lub 10x60 do zastosowań myśliwskich i obserwacji natury. Najlepsza byłaby dla mnie lornetka typu Doctera Nobilem 8x56 ale kosztuje jakieś 500 zł za dużo jak na mój budżet (max 2200-2400 zł).
Zastanawiałem się nad 10x50 FMTR-SX2 ale obawiam się, że nocą będzie trochę za ciemna. Dlatego szukam danych o HB 10x60.
Nie przeraża mnie ciężar dobrej lornetki poro ani jej duże wymary. Przede wszystkim ma ona dawać bardzo kontrastowy i ostry obraz o dużej rozdzielczości i mieć doskonałą transmisję światła o zmierzchu.
Do kompletu współpracowac będzie z lunetą Svarowskiego PVI-2 2.5-10X56 więc nie powinna jej ustępować jakością widzenia nocnego i rozpoznawania celu.
Jakieś uwagi i propozycje kolegów?

Odpowiedz do tematu