Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Paź, 2008 kurs fotografii - gdzie się udać? (kursy, warsztaty, szkoły)
witajcie,
chciałabym zapytać czy moglibyście polecić mi kurs/warsztaty/szkołę fotografii? jestem zaawansowanym amatorem, przyznam jednak, że mam problemy z niektórymi ważnymi aspektami fotografii cyfrowej. szczególnie kwestie wykorzystywania możliwości światła, jego pomiaru itp. czytanie poradników i artykułów w necie mi nie wystarcza. mam kilka książek, ale chyba potrzebuję jakiejś praktyki.
zatem pytanie: czy znacie jakąś dobrą szkołę fotografii cyfrowej w warszawie?
pozdrawiam i dziękuję za info
PS - dodam, że kurs ten będe traktowała jako przygotowanie do kursu w Warszawskiej Szkole Fotografii o ten: http://www.wsfoto.art.pl/kurs.php
Skoro piszesz, że jesteś zaawansowanym amatorem, to taki kurs w ogóle Ci nie jest potrzebny. A już na pewno nie ma sensu iść na kurs, żeby się przygotować do kursu dla początkujących.
Jeśli już masz zaplanowany jeden kurs to nie ma sensu szukac innego żeby się przygotowac do tego pierwszego
Na kursie będą Cię uczyc podstaw fotografi ogólnie a z tego co piszesz wynika że podstawy masz już opanowane więc to by była strata czasu
Jeśli potrzebujesz konkretnych wskazówek bo wiesz czego Ci brakuje to poszukaj wśród znajomych kogoś kto się zna na fotografii i poproś go o korepetycje
Ja czasem podchodzę do obcych ludzi którzy fotografują lustrzankami i pytam o różne fotograficzne sprawy a potem się rozchodzimy z miłym pożegnaniem i jestem trochę mądrzejszy po każdym takim przypadkowym spotkaniu
henk, widzę że mamy podobne podejście. Ostatnio w Kijowie spotkałem fotografa z USA z którym bardzo miło mi się porozmawiało
viola [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Paź, 2008
kolouker, hmm... utrwalanie podstaw zawsze daje pogląd na własne umiejętności
henk, chyba jestem zbyt nieśmiała na takie metody, nie czuję się fotografem dlatego ciężko mi się rozmawia z nieznajomymi na ten temat. jeśli chodzi o znajomych fotografów, to niestety brak
faktycznie może przygotowanie kursem do innego kursu wydaje się śmieszne, no ale nabór w WSF dopiero w styczniu a do tego czasu może jakiś dobry kurs znajdę i już do WSF nie pójdę... różnie bywa
Jeśli jesteś z Warszawy lub masz blisko to poszukaj w sieci zjawiska o nazwie Warszawskie Spacery Fotograficzne, to jest grupa ludzi spotykających się w weekendy żeby robić zdjęcia. Myślę, że możesz spróbować się z nimi skontaktować, pospacerować i wiele nauczyć.
viola, a może książka, chociażby "Ekspozycja bez tajemnic" Bryana Petersona. Sam ją właśnie czytam i szczerze mówiąc wiele mi dała ta lektura. Jak dla mnie to wystarczy posiąść wiedzę podstawową (solidne fundamenty), a reszta to zabawa aparatem i metody prób i błędów. Tak poza tym zawsze można kogoś zapytać lub poprosić o rade. Pewnie masz bardziej zaawansowanych znajomych.
viola [Usunięty]
Wysłany: Sro 08 Paź, 2008
kolouker, dziękuję, znalazłam
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2008 13:00 ] WidMo, tak ta książka jest bardzo dobra, to fakt. ale nie ma w niej zbyt wiele o świetle autor skupił się na trójkącie: przysłona, migawka, ISO - dzięki mu za to, bo opisał to w bardzo przystępny sposób, ale światła tam jest mało...
Jeśli masz jedno konkretne pytanie na temat światła to pytaj od razu nas a jeśli ogólnie interesuje Cię światło w fotografii to na ten temat też są poradniki, książki, pewnie jakieś filmy szkoleniowe itp.
Możesz odwiedzic bibliotekę ale moim zdaniem najlepszy jest bezpośredni kontakt z doświadczonym fotografem
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Sro 08 Paź, 2008
henk napisał/a:
kolouker
(...) Ja czasem podchodzę do obcych ludzi którzy fotografują lustrzankami i pytam o różne fotograficzne sprawy a potem się rozchodzimy z miłym pożegnaniem i jestem trochę mądrzejszy po każdym takim przypadkowym spotkaniu
To świetna metoda!:) Ja często odwiedzam imprezy gdzie jest dużo profesjonalnych fotografów i kiedy widzę, że mają akurat przerwę, to zagaduję:) Nigdy nie spotkałem się nawet z promilem niechęci:) W tym roku bardzo uzupełniłem wiedzę na Forum Ekonomicznym w Krynicy (gdzie pracuję jako tłumacz);)
W Warszawie znajdziesz masę imprez gdzie będzie z kim porozmawiać!;)
Ja też się przyłączam do chłopaków...wg mnie wykorzystaj ten czas sama - kup jakąś książkę poszperaj na necie itp...właśnie w taki sposób wykorzystuję ostatnie dwa miesiące przed zmianą aparatu. Pomyślałem "niby dużo wiem ale chyba warto to utrwalić" no i w tej chwili już jestem pewny że dobrze zrobiłem bo te "niby dużo" to rzeczywiście niby wiem a jednak nie tak do końca.
Jak już coś robie to lubie się do tego przyłożyć. Do tego robie to co tu powiedzieli - pytam tych którzy wiedzą więcej.
Chyba porzygotowywanie się kursem do kursu nie jest konieczne
Pozdrawiam
viola [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Paź, 2008
henk, pytań jest duuuużo czytam wątki na forum. coraz więcej wiem. nie lubię zadawać bardzo podstawowych pytań, bo wtedy mam wrażenie, że może nie do końca zostanę odebrana dobrze
Ruslan, już o tym pisałam. niestety jeszcze nie umiem rozmawiać o fotografii swobodnie. pewnie to dla Was dziwne
darekk, czytałam. czasem nie rozumiem co autor miał na myśli, bo brak mi znajomości słów technicznych. samouki tak mają
AuThoR, zapytałam w oddzielnym wątku o ksiązkę Światła i cienie w fotografii - Leonard Karpiłowski ale nikt mi nie odpowiedział książka kosztuje 130 zeta i nie chcę wydawać ich w błoto. jeśli chodzi o przygotowanie kursem do kursu, to coraz bardziej mnie od tego odwodzicie
zapytałam w oddzielnym wątku o ksiązkę Światła i cienie w fotografii - Leonard Karpiłowski ale nikt mi nie odpowiedział książka kosztuje 130 zeta i nie chcę wydawać ich w błoto
Może nikt tego nie czytał
Też bym nie ryzykował zakupu
Może się okazac że jest pisana fachowym językiem albo po prostu nie warta tej kasy
Polataj po bibliotekach
Ruslan napisał/a:
W Warszawie znajdziesz masę imprez gdzie będzie z kim porozmawiać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14