Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, wcześniej się zastanawiałem nad kupnem aparatu nikona d80, ale teraz nabrałem ochoty na Pentaxa K10D. Mam tylko mały dylemat, jakoś nie zabardzo moge znaleźć do niego objektywy ze stabilizacją. Pozatym nie wiem czy jak aparat ma takową to czy objektyw może już być bez aby dobrze robić nieporuszone zdjęcia na ogniskowej 300> Ale wróćmy do tematu, jakie są dobre objektywy do tego aparatu, chodzi mi o takie z zakresu 18-70 i 70-300
To dobra wiadomość, teraz:
1) czy są jakieś dobre objektywy (klasy nikorra 70-300) do tego aparatu?2) Nie weim może się to wyda głupie (skoro sam korpus jest uszczelniany), czy moiżna do niego dostać "wodoszczelne" objektywy?
W opisie tych objektywów nie ma mowy o tym czy są "wodoszczelne" czy nie.
A do jakiej głębokości?
Chcesz zdjęcia pod prysznicem robić albo w wannie? Czasami nie mogę się nadziwić jakie pytania można zadać. A myślisz, że z K10D to można swobodnie nurkować czy co?
Źle mnie zrozumiałeś, nie mam zamiaru pływac pod woda z tym aparatem, chodziło mi raczej o to czy można robić zdjęcia w czasie lekkiego deszczu bez obaw, że po nim będę mugł conajwyżej aparat i objektyw puścić do śmieci.
pentax będzie miał w ofercie "uszczelniane" szkła do cyfry, w tym 16-50 2.8, 50-135 2.8, i dłuższe stałki - wszystkie mają w oznaczeniu * (gwiazdkę)
poza tym polecam www.pentax.co.jp, znajdziesz tam wszystkie informacje
ps. wg mnie oferta szkieł pentaxa jest w Polsce zbyt skąpa, żeby myśleć o tym systemie zbyt poważnie - ceny nowych gwiazdek (*) będa porównywalne z najdroższymi szkłami nikona i canona
Teraz jest wszystko jasne.Taki obiektyw powinien mieć wewnętrzne zoomowanie i ogniskowanie a także uszczelnienie od strony bagnetu. Więc zamienniki raczej odpadają. Zostają szkła oryginalne i tutaj bym raczej odesłał na forum Pentaxa.
Ja jeżeli robię zdjęcia na deszczu obiektywem "normalnym" to.... nakładam na sprzęt zwykła torbę foliową i robię w niej dziurę na wylot obiektywu. Do tego są dostępne w sprzedaży specjalne pokrowce na sprzęt. Chroni takie cudo obiektyw, aparat albo jedno i drugie.
Wszystkie nowe DA* mają być uszczelniane i z silnikiem ultradźwiękowym. Ich ceny wcale nie dorównują szkłom zawodowym szkłom N i C - są niepokojaco niższe, np.:
DA*16-50 ~$750
DA*50-135 ~$830
To jest na tyle tanio (jak na topową linię obiektywów), że można obawiać się o jakość wykonania... Chociaż optycznie wydają się być niezłe...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10